Αύγουστος – ώρα για φωτογραφία

Αύγουστος – ώρα για φωτογραφία

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αύγουστος είναι ίσως η καλύτερη περίοδος για επίδοξους φωτογράφους. Η ατμόσφαιρα είναι πιο καθαρή, ο ήλιος είναι πιο ψηλά, οι σκιές πιο μικρές, η ημέρα κρατά περισσότερο και ο χωρίς σύννεφα νυχτερινός ουρανός προσφέρει απεριόριστη θέα στον Γαλαξία και τα αστέρια, δίνοντάς σου την ευκαιρία να δοκιμάσεις κι εσύ τις δυνατότητές σου στην αστροφωτογραφία.

Εκτός από υπομονή, γνώσεις και όρεξη, φωτογραφία σημαίνει εξοπλισμός. Επομένως τώρα είναι η καλύτερη περίοδος να ανανεώσεις τον φωτογραφικό εξοπλισμό σου, ή να προμηθευτείς μια κανονική φωτογραφική μηχανή για πρώτη φορά.

Αύγουστος – ώρα για φωτογραφία-1

Τι μηχανή να πάρω;

Το αιώνιο ερώτημα που απασχολεί κάθε ερασιτέχνη. Λέμε «ερασιτέχνη» γιατί οι επαγγελματίες γνωρίζουν ότι οι μηχανές dSLR τους προσφέρουν όλες τις λειτουργίες και δυνατότητες που χρειάζονται. Υπάρχουν τόσο επαγγελματικές, όσο και ερασιτεχνικές dSLR μηχανές και ο καλύτερος τρόπος για να «μάθεις» τη φωτογραφία είναι μια μηχανή που σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις εσύ τον έλεγχο του «τριγώνου έκθεσης». Το τρίγωνο της έκθεσης περιλαμβάνει τις τρεις παραμέτρους που καθορίζουν τη λήψη: την ταχύτητα του κλείστρου, το διάφραγμα του φακού, και την ευαισθησία του αισθητήρα (ISO). Επίσης θα μάθεις για τους φακούς και το βάθος πεδίου, πώς να τραβάς εντυπωσιακά τοπία και «ζωντανά» πορτρέτα.

Οι mirrorless μηχανές αποτελούν το αντίπαλο δέος, αφού ουσιαστικά προσφέρουν τις ίδιες λειτουργίες χειρισμού, πλήρη έλεγχο στη λήψη, συμπεριλαμβανομένων των εναλλασσόμενων φακών και όλα αυτά σε μικρότερο μέγεθος. Ως πιο μικρές, οι mirrorless μηχανές έχουν μικρότερο αισθητήρα, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σε απασχολεί. Εάν δεν θες να κουβαλάς μεγάλο βάρος, αλλά θέλεις να έχεις τον απόλυτο έλεγχο επάνω στη λήψη, μια mirrorless είναι η ιδανική επιλογή. Επιπλέον, οι μηχανές αυτές τραβούν και πολύ καλό βίντεο, ενώ διαθέτουν ευκολίες που δεν μπορείς να αγνοήσεις, όπως για παράδειγμα σύνδεση με το κινητό σου μέσω Wi-Fi.

Αύγουστος – ώρα για φωτογραφία-2

Χρειάζομαι φακό;

Όσοι ξεκινούν την ενασχόλησή τους με τη φωτογραφία καλό είναι να προτιμούν ένα kit με δυο φακούς, έναν για ευρυγώνιες λήψεις και έναν τηλεφακό για μακρινές. Εάν έχεις ήδη κάποια dSLR ή mirrorless μπορείς να αυξήσεις τις δυνατότητές της με έναν πρόσθετο φακό. Ένας φακός με ευρύ ζουμ (έως 300mm ή περισσότερο) χρειάζεται σε μακρινές λήψεις, εάν για παράδειγμα θες να απαθανατίσεις από μακριά τους surfers που παλεύουν με τα κύματα. Κάθε μάρκα μηχανής έχει τους δικούς της φακούς, ενώ υπάρχουν και οι εταιρείες (η Sigma για παράδειγμα) που κατασκευάζουν φακούς για όλες τις μάρκες.

Απαραίτητος εξοπλισμός

Επειδή σίγουρα θα βγεις κάποιο σούρουπο για να απαθανατίσεις νυχτερινά τοπία, είτε στην εξοχή είτε στην πόλη, η μηχανή σου μόνο δεν αρκεί. Νυχτερινή φωτογράφιση σημαίνει ανοιχτό διάφραγμα και αργή ταχύτητα. Οι λήψεις αυτές δεν γίνονται με το χέρι. Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστείς λοιπόν είναι ένα καλό τρίποδο. Τρίποδα (και μονόποδα) υπάρχουν πολλά, μικρά, μεγάλα, selfie sticks, με ειδικούς βραχίονες για να γαντζώνονται σε δύσκολα σημεία και με ενσωματωμένο αλφάδι. Δες εδώ τις επιλογές που έχεις και διάλεξε το δικό σου ανάλογα με τη μηχανή που θέλεις να στηρίξεις. Με ένα καλό τρίποδο μπορείς να βγάλεις αριστουργήματα, από τα κινούμενα φώτα των αυτοκινήτων να «γράφουν» στο νυχτερινό τοπίο, μέχρι εκπληκτικές αστροφωτογραφίες που θα ζήλευε ακόμα και η NASA.

Σε ότι αφορά τον υπόλοιπο εξοπλισμό, θα χρειαστείς σίγουρα κάρτες μνήμης, ενώ καλό είναι να έχεις και κάποια πρόσθετη μπαταρία ή ακόμα καλύτερα ένα power bank.

Αύγουστος – ώρα για φωτογραφία-3

Φωτογραφικές τσάντες

Ό,τι μηχανή και να πάρεις, χρειάζεσαι την κατάλληλη θήκη μεταφοράς. Εάν μάλιστα, ο φωτογραφικός σου εξοπλισμός αποτελείται από σώματα, φακούς, και πολλά αξεσουάρ, η φωτογραφική θήκη όχι μόνο θα τα μεταφέρει όλα, αλλά θα τα προστατεύει κιόλας. Υπάρχουν θήκες ώμου, πλάτης, ζώνης σε κάθε μέγεθος και σχήμα. Διάλεξε αυτή που σε βολεύει και χωράει τα πάντα, ενώ φρόντισε να υπάρχουν πρόσθετες ελεύθερες θήκες και υποδοχές για να βάλεις κινητό, tablet, γυαλιά ηλίου, πορτοφόλι και ό,τι θα παίρνεις στις φωτογραφικές σου εξορμήσεις. Οι αδιάβροχες θήκες είναι προτιμότερες αφού προστατεύουν τον πολύτιμο εξοπλισμό σου από τον χειρότερο εχθρό του, το νερό και την υγρασία.

Καλές λήψεις!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή