Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες στα Ψαχνά (φωτογραφίες)

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες στα Ψαχνά (φωτογραφίες)

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις επίγειες δυνάμεις – απουσία των εναέριων λόγω σκότους – να αναλαμβάνουν τον δύσκολο ρόλο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, η Πυροσβεστική θα προσπαθήσει κατά τη διάρκεια της νύχτας να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το πύρινο μέτωπο που μαίνεται από τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης στην Εύβοια, έχοντας ήδη προκαλέσει πολύ μεγάλη καταστροφή στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές έχουν εκπονήσει προσομοίωση με τις πιθανές διαδρομές που θα ακολουθήσει η φωτιά και θα επιχειρήσουν να την «αποδυναμώσουν», ώστε με το πρώτο φως της ημέρας, όταν τα αεροσκάφη θα αρχίσουν και πάλι να επιχειρούν, να ενταθούν οι προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες στα Ψαχνά (φωτογραφίες)-1

Πάντως, το θετικό είναι ότι οι άνεμοι αργά το βράδυ είχαν εξασθενίσει.

Σύμφωνα με την πρόγνωση μετεωρολόγων του ΣΚΑΪ κατά τη διάρκεια της νύχτας προβλέπεται πως ο άνεμος θα πέσει στα 3 έως 4 μποφόρ, σε αντίθεση με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, όπου ριπές έφταναν τα 8 μποφόρ.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες στα Ψαχνά (φωτογραφίες)-2

Απέδωσαν οι αντιπυρικές ζώνες στα Ψαχνά 

Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Είναι χαρακτηριστικό πως το μέτωπο της φωτιάς φεύγοντας από το Μακρυμάλλη με μεγάλη ταχύτητα κινούταν προς την πόλη των Ψαχνών.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες στα Ψαχνά (φωτογραφίες)-3
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες στα Ψαχνά (φωτογραφίες)-4

Αρχικώς, δόθηκαν εντολές να ληφθούν μέτρα για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα πρώτα σπίτια των Ψαχνών, αλλά τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ δημιούργησαν μια αντιπυρική ζώνη και σταμάτησαν τη φωτιά.

Το έργο κατάσβεσης δυσκόλεψε το γεγονός ότι τα εναέρια δεν μπορούσαν λόγω των πυκνών καπνών να πλησιάσουν τις εστίες της πυρκαγιάς.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες στα Ψαχνά (φωτογραφίες)-5
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες στα Ψαχνά (φωτογραφίες)-6

Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη υπό τον υπουργό των Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και στη συνέχεια να μεταβεί στο μέτωπο της φωτιάς στα Ψαχνά.

«Πάμε για νύχτα μάχης ολόκληρου του μηχανισμού με τα μέτωπα στην Εύβοια» σημειώνει ο Κώστας Μπακογιάννης στον προσωπικό του λογαριασμό το Facebook και συμπληρώνει πως «μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας, αλλά δίνουν το μέγιστο των δυνάμεών τους, πυροσβέστες, εθελοντές, αστυνομικοί και όλοι οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ, των δήμων και της Περιφέρειας».

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες στα Ψαχνά (φωτογραφίες)-7

«Ευτυχώς προλάβαμε και με χωματουργικά μηχανήματα ανοίξαμε αντιπυρικές ζώνες περιφερειακά των σπιτιών στα Ψαχνά» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θανάσης Καρακάντζας.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα από τη στιγμή που το μέτωπο προς τα Ψαχνά ελέγχεται, οι προσπάθειες εστιάζονται στις αναζωπυρώσεις περιφερειακά των χωριών Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, ενώ επίγειες δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί και στο χωριό Πλατανιά.

«Ελπίζουμε τη νύχτα να μην έχουμε ισχυρούς ανέμους για να μπορέσουμε να ελέγξουμε κάποια μέτωπα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες στα Ψαχνά (φωτογραφίες)-8

Συνολικά οι αρχές έχουν προχωρήσει σε εκκένωση τεσσάρων χωριών (Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Πλατανιά και Σταυρός). Περίπου 200 άτομα έχουν απομακρυνθεί ασφαλώς και έχουν μεταφερθεί ως επί το πλείστον σε συγγενικά τους πρόσωπα, σε Χαλκίδα και Ψαχνά.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας, στο παρθένο συμπαγές πευκοδάσος, που είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura και έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες στα Ψαχνά (φωτογραφίες)-9

Βόρεια Εύβοια

Στο άλλο μέτωπο στη βόρειο Εύβοια ανάμεσα στα χωριά Καστανιώτισσα, Γαλατσάδες και Καματριάδες, αν και η φωτιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η επέμβαση ισχυρών εναέριων δυνάμεων -συνολικά 9 αεροπλάνα και ελικόπτερα- είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ύφεση της πυρκαγιάς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά καίει πευκόφυτη περιοχή, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και να καθυστερεί την προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο. Στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά την εκδήλωση της φωτιάς, οι πυροσβέστες εντόπισαν έναν 64χρονο κάτοικο της περιοχής, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην έναρξη της πυρκαγιάς και ο οποίος αναζητείται από την αστυνομία.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες στα Ψαχνά (φωτογραφίες)-10
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες στα Ψαχνά (φωτογραφίες)-11

Πρόδρομος Βοιωτίας

Τέλος σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στον Πρόδρομο της Βοιωτίας, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Βαγγέλης Παληός, «καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να ελεγχθούν τα μέτωπα και αυτή τη στιγμή πυροσβεστικές δυνάμεις μπορούν και ελέγχουν την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα» ωστόσο όμως οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες στα Ψαχνά (φωτογραφίες)-12
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες στα Ψαχνά (φωτογραφίες)-13
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες στα Ψαχνά (φωτογραφίες)-14
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες στα Ψαχνά (φωτογραφίες)-15
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες στα Ψαχνά (φωτογραφίες)-16
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Αντιπυρικές ζώνες με μπουλντόζες στα Ψαχνά (φωτογραφίες)-17

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή