On the road

6' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε καλλιτέχνες περνούν το καλοκαίρι περιοδεύοντας στην Ελλάδα και στέλνουν στο «Κ» τις εμπειρίες τους και μερικές φωτογραφίες που τράβηξαν με το κινητό τους.

Παυλίνα Βουλγαράκη, Mουσικός

*Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας της: 26/8 (Ρέθυμνο), 27/8 (Χανιά)

Στην Τήνο έπαιξα πρώτη φορά στο Φεστιβάλ της με την Ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη. Είχα ακούσει για την ιδιαίτερη ομορφιά της, αλλά δεν ήμουν προετοιμασμένη γιa αυτό που αντίκρισα. Το νησί είναι ευλογημένο και η ενέργειά του γίνεται αντιληπτή από την πρώτη στιγμή.  Όλη η μαγεία είναι κρυμμένη στα χωριά της. Τα Υστέρνια είναι το αγαπημένο μου. Ένας γοητευτικός οικισμός, αμφιθεατρικά χτισμένος στην πλαγιά Μεροβίγλια, με τη θέα του Αιγαίου να απλώνεται σε κάθε σου βήμα. Επιλέξτε να μείνετε εκεί (προσωπικά προτιμώ το boathouse), επειδή η μέρα ξεκινάει παραδεισένια. Στο κέντρο του χωριού, ο επιβλητικός ναός της Αγίας Παρασκευής κλέβει την παράσταση, ενώ κοντά θα βρείτε και το «Έξω Μεριά» για ένα απίστευτο brunch, με αναζωογονητική θέα και χειροποίητες λιχουδιές. Μην ξεχάσετε να κλείσετε τραπέζι στο φημισμένο «Θαλασσάκι», στην παραλία του χωριού (για επιδόρπιο είναι must το «Pettit Beurre!»).  Ένα άλλο χωριό που δεν πρέπει να χάσετε είναι ο Πύργος, για απογευματινό περίπατο μετά την παραλία. Μια στάση για καφέ και γαλακτομπούρεκο κάτω από τον πελώριο, δροσερό πλάτανο στην πλατεία. Υπάρχουν, όμως, και άλλα δύο όμορφα χωριουδάκια, από τα πιο παλιά του νησιού: η κατάλευκη αρχιτεκτονικά Αγάπη, στη μέση των βουνών, και ο Βωλάξ. Το τελευταίο περιτριγυρίζεται από πελώριους γρανιτόλιθους που δημιουργούν ένα σεληνιακό τοπίο, ενώ διασχίζοντάς το θα δείτε χαραγμένους στίχους μεγάλων Ελλήνων ποιητών σε πόρτες, τοίχους και παραθυρόφυλλα. Για εμένα αυτό το νησί είναι πια σταθερός προορισμός. Το ερωτεύτηκα! 

 

On the road-1

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης μιλάει για και φωτογραφίζει τη Λέσβο. 

 

Χρήστος Xατζηπαναγιώτης, Ηθοποιός

* Περιοδεύει με την παράσταση «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ. Επόμενοι σταθμοί: 23/8 (Κασσάνδρα), 24/8 (Μουδανιά), 25/8 (Κομοτηνή), κ.ά.

Είναι μεγάλη χαρά να περιοδεύεις καλοκαίρι στον παράδεισο που λέγεται Ελλάδα. Κάθε χρόνο, ο πιο σημαντικός σταθμός για μένα είναι η Λέσβος. Όχι μόνο γιατί είναι ο γενέθλιος τόπος μου, αλλά γιατί είναι ένα νησί σπάνιας φυσικής ομορφιάς, με ανθρώπους που κουβαλάνε έναν ξεχωριστό πολιτισμό και μια ευγένεια μοναδική. Αν την επιλέξετε για τις διακοπές σας, έχετε τραβήξει το 10 το καλό. Υπέροχες παραλίες (Άγιος Ισίδωρος, Βατερά, Ερεσός κ.ά.), σαγηνευτικά βουνά, διαδρομές που θα σας συναρπάσουν και γραφικά χωριά, που το καθένα έχει ένα δικό του χρώμα. Θα ενθουσιαστείτε με τα θερμά ιαματικά λουτρά της, όπως το Therma Spa Mytilinis πάνω στον κόλπο της Γέρας, αλλά και με τις κρυφές πηγές, όπως αυτή στην Παναγιά της Κρυφτής κοντά στο Πλωμάρι. Μην ξεχάσετε να περάσετε από το γραφικό Πλωμάρι (την πατρίδα του ούζου), τη μαγευτική Αγιάσο, τον Ασώματο με την κοιλάδα με τις κερασιές, τον Μανταμάδο με τον θαυματουργό Ταξιάρχη και την Ερεσό της Σαπφούς. Η Λέσβος είναι το νησί με τα πιο μοναδικά τοπία, που δεν χωράνε όλα σ’ ένα μικρό σημείωμα. Ξεκινήστε και δεν θα το μετανιώσετε ούτε στιγμή.

 

On the road-2

Η Δονούσα του Theodore.

 

Theodore, Mουσικός

*Επόμενοι σταθμοί στο εξωτερικό: 23/10 TBC – Βιέννη, Αυστρία: 25/10 Musik & Frieden – Βερολίνο, Γερμανία: 26/10 Staatstheater – Μπράουνσβαϊκ, Γερμανία, κ.ά.

Τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου φορτώνουμε ένα βαν με όλο μας τον εξοπλισμό και ξεκινάμε για το «Island Hoping Tour» μαζί με τον αγαπημένο φίλο Moa Bones. Η ιδέα είναι να παίξουμε μουσική σε νησιά στα οποία θα θέλαμε να περάσουμε τις διακοπές μας, στήνοντας συναυλίες σε κάμπινγκ, θέατρα και θερινούς κινηματογράφους. Φέτος, οι προορισμοί ήταν τέσσερις: Τήνος, Νάξος, Δονούσα και Αστυπάλαια. Η πιο όμορφη εμπειρία ήταν ο ύπνος κάτω από τον εντυπωσιακό ουρανό στην παραλία του Κέδρου στη Δονούσα. Ξάπλωσα στην άμμο περίπου στις 4 το πρωί και για καμιά ώρα χάζευα τ’ αστέρια. Μια πολύ πρωινή βουτιά στα κρύα νερά είναι ό,τι πρέπει! Μια μέρα μετά φτάσαμε στην Αστυπάλαια. Η βόλτα στο κάστρο είναι μοναδική, και στο ομώνυμο μπαρ από κάτω θα βρείτε φανταστικά κοκτέιλ. Για τους ξενύχτηδες, ένα πέρασμα μετά τις 4 στο αφτεράδικο «Άρτεμις» είναι must. Ρίξτε τη βουτιά σας στο Μπλε Λιμανάκι και δοκιμάστε τις λιχουδιές στην υπέροχη ταβέρνα «Αστυφαγία» που είναι πολύ κοντά. Στην Τήνο, αν υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να χάσετε, είναι το μουσείο του Κώστα Τσόκλη για την απόλυτη πολιτιστική συγκίνηση. Μαζί και το εντυπωσιακό θεατράκι του γνωστού εικαστικού στον Κουμάρο. Ψάξτε το πρόγραμμα και περάστε ένα βράδυ με μουσική ή θέατρο κάτω από τα καταπράσινα δέντρα! Η εμπειρία είναι μυσταγωγική.

 

On the road-3

Η Φολέγανδρος της Νατάσσας Μποφίλιου.

 

Νατάσσα Μποφίλιου, Mουσικός

*Επόμενοι σταθμοί περιοδείας: 20/8 (Ρέθυμνο), 2/9 (Βέροια), 3/9 (Λάρισα), 5/9 (Λιβαδειά) κ.ά.

Για όσους θέλουν να νιώσουν τι θα πει αυθεντικότητα, η Φολέγανδρος και η Λήμνος είναι δύο τόποι ξεχωριστοί. Η πρώτη είναι ένας άγριος βράχος με αδιανόητη ενέργεια. Δεν την αποκαλούν τυχαία «νησί των οδοιπόρων», αφού είναι γεμάτη υπέροχα μονοπάτια, τα οποία αξίζει να περπατήσεις. Η χώρα της, χτισμένη στο χείλος ενός γκρεμού, θυμίζει σκηνικό από ταινία του Φελίνι τη δεκαετία του ’60. Οπωσδήποτε να πάτε στην Πούντα και να βγάλετε φωτογραφία σε αυτό το μπαλκόνι με την ασύλληπτη θέα στο Αιγαίο, που σου κόβει την ανάσα. Αν έχετε γερό στομάχι, δοκιμάστε τα ματσάτα, το παραδοσιακό τους ζυμαρικό, ιδανικά στη «Συνάντηση» στην Άνω Μεριά. Πιείτε ένα ποτό στην «Αστάρτη» και στη «Ρακεντιά», αν θέλετε να δείτε πώς είναι να σταματάει ο χρόνος, και κάντε μια βουτιά στις πιο ψαγμένες παραλίες του νησιού: τον Γαλύφο και το Αμπέλι. Όσο για τη Λήμνο;

Δεν έχω δει στη ζωή μου μέρος με τόσο ψαρωτικό φως. Να πάτε στους αρχαιολογικούς χώρους της Ηφαιστίας και της Πολιόχνης για ένα απίστευτο ταξίδι στον χρόνο, στις σπάνιες Αμμοθίνες, μια απρόσμενη έρημο που θυμίζει «Σαχάρα», και στην Αλυκή, την κάτασπρη από το θαλασσινό αλάτι λιμνοθάλασσα με τα ροζ φλαμίνγκο! Για εκλεκτά λημνιάτικα φαγητά και υπέροχο ηλιοβασίλεμα να πάτε στο «Φλωμάρ», αλλά και στο παρεΐστικο «Έννοια πο’χς», που στη γλώσσα των ντόπιων θα πει «μη σκας!» Α, και για τους φανατικούς του καλού ποτού, το «Karagiozis Bar» θα σας αποζημιώσει.

 

On the road-4

Καβάλα με τον Δημήτρη Καραντζά.

 

Δημήτρης Καραντζάς, Σκηνοθέτης

*Περιοδεύει με την παράσταση «Νεφέλες» του Αριστοφάνη. Επόμενοι σταθμοί: 28/08 (Πειραιάς, Βεάκειο), 4/9 Βριλήσσια (Θέατρο Α. Βουγιουκάκη), 5/9 Κηποθέατρο Παπάγου, 6/9 Ηρώδειο κ.ά.

Η Καβάλα συνδυάζει ιδανικά το αστικό με το φυσικό τοπίο. Με τις «Νεφέλες» περάσαμε στην πόλη σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα, τις περισσότερες ώρες στο υπέροχο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Ήταν αρκετός χρόνος για να με συγκινήσει αυτός ο τόπος. Η βόλτα από το λιμάνι, στο γραφικό κέντρο κι από κει στην Παλιά Πόλη με τις λιθόστρωτες ανηφόρες και τα παλιά τείχη με τη μοναδική θέα είναι φανταστική. Πίσω από την παλιά πόλη θα βρεις μικρούς κόλπους για βουτιές σε καταγάλανα νερά. Προς τον αρχαιολογικό χώρο των Κρηνίδων βρίσκεται το θέατρο Φιλίππων. Ένας κατανυκτικός χώρος που διατηρείται σχεδόν αναλλοίωτος. Πίσω από το θέατρο αρχίζει ένα μακρύ μονοπάτι που οδηγεί στην αρχαία αγορά, στα απομεινάρια μιας εκκλησίας και στο μουσείο, όπου θα βρεις ευρήματα από τους αρχαίους έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Αυτή η διαδρομή αξίζει κυρίως το ηλιοβασίλεμα. Η πόλη μάς αποζημίωσε και στο φαγητό. Ένας πραγματικά κρυμμένος θησαυρός είναι το ουζερί της «Φωτεινής» (Σοφοκλή Βενιζέλου, 38). Χωμένο σ’ ένα στενό που δεν το πιάνει το μάτι σου, έχει το καλύτερο φαγητό που φάγαμε σε όλη την περιοδεία. Ολόφρεσκα ψάρια, τρομερή περιποίηση και τεράστιες μερίδες. Ένα νέο και όμορφο μέρος για καφέ ή ποτό είναι το «Οινόη»: ένας σύγχρονος industrial χώρος που βλέπει στα τείχη και στα γραφικά δρομάκια της παλιάς πόλης. Τέλος, στο χωριό Λυδία, δίπλα στην Καβάλα, θα βρεις τη μαγική, ιαματική εμπειρία του λασπόλουτρου, από την οποία βγαίνεις σχεδόν θεραπευμένος. ■

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή