Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Να γιατί συγκινήθηκα από τα «Κοινωνικά»

Κύριε διευθυντά
Συγκινήθηκα πολύ για το πολύ καλογραμμένο και γεμάτο ευαισθησία εγκωμιαστικό κείμενο του αρχιτέκτονος Δημ. Κωνσταντινίδη για την αδελφή του Αλεξάνδρα Τσουκαλά, της 12ης Μαΐου 2019 στη στήλη των «Κοινωνικών». Φαίνεται πως οι συγχωρεμένοι γονείς τους έκαμαν καλή δουλειά όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών τους παρά τη διαφαινόμενη/εικαζόμενη οικονομική τους άνεση. Ασχολήθηκαν ουσιαστικά μαζί τους και στην καθημερινότητά τους όπως συνάγουμε από τα αποτελέσματα.

Είναι αξιοθαύμαστη η προσφορά της κόρης για τη φροντίδα της μάνας της όσο αξιοθαύμαστος είναι ο αδελφός ο οποίος θέλει να την τιμήσει δημοσίως.

Συγκινήθηκα, γιατί στην εποχή του εγωισμού και της ισοπέδωσης προβάλλονται αυτά τα σύγχρονα πρότυπα αυταπάρνησης και βαθιάς αγάπης, όπως μαρτυρεί ο αδελφός, που έχει τόσο πολύ ανάγκη η ψυχή μας.

Χρηστος Τσιχλης, Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός

Ο τορπιλισμός του ευδρόμου «Ελλη»

Κύριε διευθυντά
Ο τορπιλισμός του ευδρόμου «Ελλη» από το ιταλικό υποβρύχιο (Υ/Β) «Delfino» (κυβερνήτης G. Aicardi), στις 15 Αυγούστου 1940 στην Τήνο, δεν ήταν το πρώτο ούτε το τελευταίο επεισόδιο/πρόκληση πριν από την επίθεση της Ιταλίας κατά της Ελλάδος την 28η Οκτωβρίου 1940. Ηταν όμως αυτό που πλήγωσε βαθιά το πατριωτικό και το θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων. Το «Ελλη», αγκυροβολημένο περίπου 800 μέτρα έξω από τον λιμενοβραχίονα της Τήνου και έχοντας αναπτύξει τον μεγάλο σημαιοστολισμό, μετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας. Περί ώρα 08.30 τορπιλίστηκε από αγνώστου εθνικότητος Υ/Β. Τρεις τορπίλες εκσφενδονίστηκαν κατά του «Ελλη».

Οι δύο εξερράγησαν στον λιμενοβραχίονα. Η τρίτη όμως έπληξε το «Ελλη» και εξερράγη κάτω από το εν λειτουργία λεβητοστάσιο. Αποτέλεσμα, ο εν λειτουργία λέβητας να εκραγεί και να αναφλεγεί και το πλοίο να στερηθεί κάθε μέσου πρόωσης. Προσπάθειες ρυμούλκησης στο λιμάνι απέτυχαν και το πλοίο καιγόμενο και, αφού το εγκατέλειψε το πλήρωμά του, βυθίστηκε στις 09.45. Ανθρώπινα θύματα από τον τορπιλισμό: νεκροί 3 υπαξιωματικοί, 5 ναύτες στο πλοίο και 1 γυναίκα στον λιμενοβραχίονα. Επίσης, 29 τραυματίες επί του πλοίου. Η ελληνική κυβέρνηση αμέσως συνέστησε επιτροπή, υπό τον αρχηγό Στόλου υποναύαρχο Ε. Καββαδία, για να διαπιστώσει την εθνικότητα του Υ/Β που τορπίλισε το «Ελλη». Η επιτροπή στις 21 Αυγούστου, αφού εξέτασε τεμάχια των τορπιλών, εξέδωσε το πόρισμά της στο οποίο φαίνεται ότι οι τορπίλες ήσαν ιταλικής κατασκευής. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι το Υ/Β δολοφόνος ήταν ιταλικό. Η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ήδη την ταυτότητα του Υ/Β αλλά για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας δεν την ανακοίνωσε.

Η Ιταλία από την πλευρά της προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη του τορπιλισμού του «Ελλη» στους Αγγλους. Η ελληνική κυβέρνηση μόνο μετά την εκδήλωση της ιταλικής επίθεσης δημοσίευσε στις 30 Οκτωβρίου 1940 ανακοινωθέν του ΓΕΝ το οποίο κατέληγε: «Τα ανωτέρω αποτελούν αναμφισβήτητον γεγονός ότι το εύδρομον “Ελλη” εβυθίσθη παρά ιταλικών τορπιλλών βληθησών υπό ιταλικού υποβρυχίου. Το γεγονός τούτο δεν ανεκοινώθη μέχρι τούδε επισήμως διά λόγους πολιτικής σκοπιμότητος, οίτινες βεβαίως εξέλιπον ήδη». Τι απέγινε το «Ελλη»; Οπως γράφει ο κ. Αρης Μπιλάλης στο περιοδικό «Ναυτική Ελλάς», τεύχος 1.030, Αύγουστος 2019: «Το ναυάγιο βρισκόταν σε βάθος 36-42 μέτρων. Εγιναν κάποιες προσπάθειες ανέλκυσής του αμέσως σχεδόν μετά τη βύθισή του, αλλά τελικά δεν υλοποιήθηκαν. Δέκα χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Π.Π., το 1955-1957, ξεκίνησαν εργασίες διάλυσης και ανέλκυσης του πλοίου. Το ναυάγιο δυναμιτίστηκε προκειμένου να διευκολυνθεί η υποβρύχια κοπή του σε τμήματα. Ενας πλωτός γερανός αγκυροβόλησε πάνω από το ναυάγιο και ξεκίνησε την ανέλκυση των αποκοπέντων τμημάτων. Είναι ειρωνικό ότι το πλοίο, που βυθίστηκε δόλια από το ιταλικό Υ/Β “Delfino”, αναφέρεται ότι κατέληξε, ως παλιοσίδερα, σε ιταλική εταιρεία».

Η πατρίς με Β.Δ. από 16-9-1946 απένειμε το μετάλλιον εξαιρέτων πράξεων στους νεκρούς του «Ελλη»: αρχικελευστή πυροβολητή Π. Κατσαΐτη, κελευστή μηχανικό Ν. Παπανικολάου, υποκελευστή Α΄ μηχανικό Ι. Μαντούβαλο, ναύτες θερμαστές Ι. Ανεστόπουλο, Γ. Γρίβα, Ι. Μπόνο, Δ. Καλλία και ναύτη θερμαστή Δ. Τομαρά, διότι, υπηρετούντες εις το Β.Ν. κατά τον λήξαντα πόλεμον, απωλέσθησαν εν διατεταγμένη υπηρεσία διατελούντες (βλ. αρχιπλοιάρχου (ο) Π.Ν. ε.α. Νικ. Λάχανου «Δόξα και δάφνες»). Ας είναι αιωνία η μνήμη τους. Η «Ελλη» πήρε την εκδίκησή της, από τον υγρό τάφο της, με τη νίκη των ελληνικών Οπλων κατά του φασίστα εισβολέα.

Ματθαιος Μ. Δημητριου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Οπως βλέπετε είμαι ζωντανός

Κύριε διευθυντά
Πολλάκις έχω αναφέρει ότι το κράτος υποφέρει από οργάνωση σε πολλούς τομείς, αλλά ιδιαίτερα στο ΙΚΑ, νυν ΕΦΚΑ, ως κάτοικος εξωτερικού ήμουν εγεγραμμένος στο υποκατάστημα Μεσογείων 518, Αγίας Παρασκευής. Μία φορά τον χρόνο πήγαινα να κάνω υπεύθυνη δήλωση ότι είμαι εν ζωή. Θα αναφέρω κάτι απίστευτο για μένα. Μία κυρία «υπεύθυνη» μου είπε: «Κύριε Σκεπαρνιά, θα πρέπει να πάτε σε έναν συμβολαιογράφο, δεν στοιχίζει πολλά, με ένα συγγενικό σας πρόσωπο και να κάνετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι όταν φύγετε από τη ζωή (όταν πεθάνω) το συγγενικό σας πρόσωπο θα μας ενημερώσει». Εμεινα άναυδος. Η σύνταξή μου από την εργασία μου στην Πειραϊκή-Πατραϊκή, επί 9 χρόνια, στην αρχή ήταν 190,50 ευρώ, αργότερα μου την έκοψαν στα 166,92 ευρώ. Μετά τον Μάρτιο εφέτος, μου ανακοίνωσαν ότι θα υπάγομαι στο ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) κατοίκων εξωτερικού, Αγησιλάου 48, κοντά στην Ομόνοια. Εκεί παρουσιάστηκα να κάνω καινούργια υπεύθυνη δήλωση ότι είμαι εν ζωή.

Επειτα από τρεις μήνες, στις 26.6.19, μου εμβάζουν στον λογαριασμό μου της τραπέζης το ποσόν των 434,32 ευρώ, αντί των τριών μηνών 500,76 ευρώ. Επί δύο ημέρες προσπαθούσα να επικοινωνήσω στο τηλέφωνο, χωρίς απάντηση. Ως εκ θαύματος, σε τελευταία μου προσπάθεια μου απάντησε κάποια κυρία, η οποία μου εξήγησε ότι δεν γνωρίζω τον νόμο, ότι άνω των 500 ευρώ έχω φορολόγηση και της λέγω, γιατί δεν μου τα βάλατε μήνα μήνα; «Οχι αυτό δεν γίνεται», ήταν η απάντησή της.

Τα συμπεράσματα δικά σας για το πώς λειτουργεί αυτός ο δημόσιος οργανισμός που ταλαιπωρεί όλους τους συνταξιούχους που περιμένουν και τρία χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή των. Εκτός Ελλάδος είναι πολύ απλό. Στον υποψήφιο συνταξιούχο τού στέλνουν ένα γράμμα να συμπληρώσει όλα τα στοιχεία του και τον λογαριασμό της τραπέζης που θα βάλουν τη σύνταξή του. Θα μου πείτε τώρα ότι συγκρίνω την Ελλάδα με τις άλλες οργανωμένες χώρες της Ευρώπης. Ας ελπίσουν οι συνταξιούχοι ότι η νέα κυβέρνηση θα βάλει κάποια σειρά, όπως και εύχομαι.

Δημητρης Σκεπαρνιας, Γενεύη

Συγκλονίστηκα από τη «Ζούγκλα» της Σάμου

Κύριε διευθυντά
Επισκέφθηκα τη λεγόμενη «Ζούγκλα της Σάμου». Είδα τους αρουραίους. Ανθρωποι χωρίς νερό. Παιδιά που κλαίνε. Περιττώματα. Σκουπίδια. Ψώρα. Η «Καθημερινή» είχε ένα εκτενές ρεπορταζ πέρυσι –«έχει και η Σάμος τη δική της Μόρια»– αλλά τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Ισως πρέπει να ξαναγίνει ρεπορτάζ. Αν δει κανείς τους αρουραίους και τους ανθρώπους από κοντά, θα συγκλονιστεί!

Η εξαιρετική ιστοσελίδα της οργάνωσης www.Medequali.team Γάλλων γιατρών αναφέρει ότι βλέπουν ανθρώπους δαγκωμένους από αρουραίους. Επισκέφθηκα αυτή την οργάνωση και νομίζω ότι κάνουν εξαιρετική δουλειά, συμπληρωματική των εργασιών του νοσοκομείου Σάμου, με το οποίο είναι σε επαφή. Επίσης και σε άλλη ΜΚΟ μού είπαν ότι φιλοξένησαν παιδιά με πληγές από αρουραίους.

Πάνω από 4.000 άτομα σε χώρο για 700 άτομα, «συν» άλλοι 2.000 σε παραπήγματα κα ελαφριές σκηνές. Οι διαδικασίες απόρριψης ή έγκρισης ασύλου παίρνουν χρόνια. Οι τυχεροί στοιβάζονται ανά δεκάδες σε μεταλλικά κοντέινερ!  

Οι άτυχοι πώς επιβιώνουν με το κρύο, την ασταμάτητη βροχή του χειμώνα, τους θυελλώδεις ανέμους που παίρνουν τις σκηνές; 

Το νοσοκομείο πώς να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων και των προσφύγων; Ο ξένος Τύπος, Spiegel, The Nation, Euronews, Al-Jazeera κ.λπ., έχει καταγράψει αυτή την κατάσταση και τα πρόσφατα ρεπορτάζ βρίσκονται στο Ιντερνετ.  

Γιαννης Μπουχλης

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ