Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Διάκριση εξουσιών και ηγεσία Δικαιοσύνης

Κύριε διευθυντά
Ολο το θέμα Θάνου προέκυψε λόγω του άρθρου 90 παρ. 5 του ισχύοντος Συντάγματος. Στην επικείμενη αναθεώρησή του, θα πρέπει να αλλάξει. Προβλέπει τη διαδικασία επιλογής και διορισμού με Π.Δ. των ηγεσιών του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά κατόπιν «προτάσεως» του Υπουργικού Συμβουλίου, της εκτελεστικής δηλ. εξουσίας. Κραυγαλέα καταπάτηση της αρχής της διακρίσεως των εξουσιών, επιχειρούσα να δεσμεύει τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τις διορίζει σύμφωνα με τις επιθυμίες της. Πράγμα το οποίο συνέβη στις 29 Ιουνίου 2015, όταν επελέγη η κ. Θάνου με βαθιά τομή στην επετηρίδα των ανώτατων δικαστών. Το προσπάθησε εκ νέου πρόσφατα προεκλογικά ο κ. Τσίπρας, με τον σημερινό Πρόεδρο να του επιστρέφει τα Π.Δ. ανυπόγραφα.

Οφείλουμε για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος, να επανέλθουμε στην τήρηση των επετηρίδων των δικαστηρίων. Οι τρεις πρώτοι κατά αρχαιότητα αντιπρόεδροί των ή και λίγοι νεώτεροι δικαστές με μυστική ψηφοφορία των ολομελειών των, οι οποίοι θα διορίζονται απ’ ευθείας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στρατής Ε. Στρατήγης, Επ. δικηγόρος Δ.Ν., τ. βουλευτής Επικρατείας, Αθήνα

Οι εκπαιδευτικοί του εξωτερικού

Κύριε διευθυντά
Μέσω της «Καθημερινής» απευθύνομαι στην κ. Νίκη Κεραμέως:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας. Η αλλαγή της ισχύουσας κατάστασης στο θέμα των παρατάσεων απόσπασης πέραν της πενταετίας, που έγινε αιφνιδιαστικά το σχολικό έτος 2016-17 και με ελλιπή ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων, δημιούργησε τεράστιο οικογενειακό πρόβλημα στους εκπαιδευτικούς που έχουν γάμο με Ελληνες του εξωτερικού και αμείβονται μόνο με τον μισθό της Ελλάδος, μεταξύ αυτών και στη σύζυγό μου. Εδώ και τρία χρόνια, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η σύζυγός μου βρίσκεται για μήνες στην οργανική της θέση στα ελληνοαλβανικά σύνορα και εγώ με τρία παιδιά στο εξωτερικό περιμένοντας να παραμείνει κάποια κενή θέση για να αποσπασθεί πάλι “για ανάγκες της υπηρεσίας” στη Γερμανία.

Ηδη ο Σύλλογος Δασκάλων Βάδης Βυρτεμβέργης και Εσσης “Αριστοτέλης” σας ζήτησε με έγγραφό του προς το ΔΙΠΟΔΕ την άμεση επέκταση του ισχύοντος νομικού πλαισίου του Ν. 4415/2016 που αφορά τις παρατάσεις μονόμισθων εκπαιδευτικών παντρεμένων με ομογενή ή αλλοδαπό, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι απέκτησαν την πιστοποίηση της γλωσσομάθειας μετά την ψήφιση του νόμου και πληρούν τις μεταβατικές διατάξεις του. Αυτό ζήτησαν κατ’ επανάληψιν στο παρελθόν και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κύριοι Χρήστος Κέλλας και Μάνος Κόνσολας.

Θεωρώ ότι είναι πραγματικά άδικο να αποκλείονται εκπαιδευτικοί από το δικαίωμα της παράτασης απόσπασης και να χωρίζουν οι οικογένειές τους απλά και μόνο επειδή είχαν την ατυχία να προσκομίσουν τα αποδεικτικά της απαιτούμενης γλωσσομάθειας μετά την ημερομηνία της διασαφήνισής της. Το ελληνικό κράτος, θεωρώντας τους εκπαιδευτικούς αυτούς ως τη συμφερότερη οικονομικά λύση για την εκπαίδευση του εξωτερικού, τους έδωσε το δικαίωμα εδώ και δεκαετίες να καλύπτουν πάγιες ανάγκες της, με συνέπεια να χτίσουν τις οικογένειές τους εκεί, χωρίς ουσιαστικά να εμποδίζουν την προσέλευση άλλων.  Θεωρώ επίσης απαράδεκτο να συνεχίσει και η Νέα Δημοκρατία στο θέμα αυτό την απάνθρωπη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αποσπώντας κατά προτεραιότητα δίμισθους εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα στη θέση των μονόμισθων (με τριπλάσιο κόστος συνυπολογιζομένου και αυτό του αναπληρωτή), τη στιγμή που το ελληνικό κράτος αδυνατεί να πληρώσει εδώ και μήνες το ενοίκιο του Λυκείου Στουτγάρδης, και γραφεία εκπαίδευσης τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς τους. Απευθύνομαι σε εσάς ως μητέρα και γονέα και σας ζητώ να δώσετε άμεσα ένα τέλος στο δράμα των ανθρώπων αυτών».

Χρηστος Γαριδης, Δρ Πληροφορικής - Μαθηματικός, ΜΑ Θεολογίας, Στουτγάρδη

Το δανέζικο μοντέλο και ο ελληνικός πήχυς

Κύριε διευθυντά
Διάβασα με ενδιαφέρον το σημείωμά σας στην «Καθημερινή» της 11/8 που αφορά στο μοντέλο διακυβέρνησης που είναι εφικτό. Η καταληκτική παρατήρησή σας ότι μπορούμε να έχουμε το 30%-40% «δανέζικο» και το υπόλοιπο παλιό καλό παλαιοελλαδίτικο είναι απογοητευτική ως ρεαλιστική προσδοκία και χαμηλώνει τον πήχυ απελπιστικά. Το αντίστροφο θα ήταν ίσως μια κάποια ικανοποιητική λύση. Πιο κάτω, από τη δική του κυριακάτικη στήλη ο κ. Κ. Ιορδανίδης κρίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα είναι πολύ επιτυχημένος πρωθυπουργός αν καταφέρει να εφαρμόσει το 15% αυτών που έχει στον νου του.

Απορώ λοιπόν που η «Καθημερινή» δίνει μήνυμα τόσο νωρίς για έναν τέτοιο επονείδιστο συμβιβασμό με τη μετριοκρατία, που ήδη άρχισε να διαφαίνεται με τις τοποθετήσεις σε κάποιους τομείς, ωσάν να μην υπήρξε εντολή για διαφορετική αντίληψη στη δημόσια διοίκηση.

Δεν νομίζω ότι η κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, που έδωσε τη νίκη στον κ. Μητσοτάκη απεχθανόμενη τον βαθύ κομματικό πυρήνα μικρομεσαίων στελεχών (αλλά και βαρώνων) της Ν.Δ., θα ήταν ευτυχής ένα μήνα μετά τις εκλογές από μια τόσο ηττοπαθή επισήμανση. Η μόνη λύση σωτηρίας και ανάταξης είναι η ανατροπή των παθογενειών του παρελθόντος με τρόπο ριζικά αποφασιστικό και η εντολή δόθηκε σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι πολιτικοί σχολιαστές ας συμβάλετε στην προοπτική αυτή. Οταν στην απαρχή της κυβερνητικής θητείας αναμένουμε εκπλήρωση του 15%-30%, καλλιεργούμε το έδαφος να επαναληφθεί το γνωστό business as usual!

Αν ο κ. Μητσοτάκης αθετήσει τις υποσχέσεις του, φοβούμαι πως θα έχει την τύχη πλείστων όσων προκατόχων του: λήθη και περιφρόνηση. Τι θα γίνει όμως με τη χώρα μας; Θα περιμένουμε και πάλι τον Θεό της Ελλάδος και το πεπρωμένο της φυλής να μεγαλουργήσουν; Λυπηρό.

Χαραλαμπος Ζησης

Η ιστορία «κρύβεται» και στις διαφημίσεις

Κύριε διευθυντά
Περιμένω με ανυπομονησία κάθε Τρίτη το φύλλο της «Κ» παλαιοτέρων ετών, που συνοδεύει την εφημερίδα, επ’ ευκαιρία των 100 χρόνων της κυκλοφορίας της. Εκτός από το ενδιαφέρον κυρίως θέμα - γεγονός στο οποίο αναφέρεται, είναι απόλαυση να διαβάζεις και να αναπολείς ένα σωρό αναμνήσεις που σε φέρνουν πίσω στην παιδική σου ή νεανική σου ηλικία.

Διαφημίσεις από την Kolynos και το Nujol (κυκλοφορεί μέχρι σήμερα) έως την TWA με τα Super Constellation (αλήθεια τι αεροπλάνα ήσαν κι αυτά;). Πρόγραμμα ραδιοφώνου με εκπομπές όπως: «Η θεία Λένα. Οδηγίαι προς ναυτιλλομένους. Ανακοινώσεις του ΕΕΣ, Δελτίον ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Δελτίον τιμών. Το θέατρον στο μικρόφωνο. Το θέατρον της Δευτέρας. Σελίδες της λογοτεχνίας μας. Εσείς, εμείς και το τηλέφωνο (με τον Γιώργο Ξένο, ψευδώνυμο του Γιώργου Μενουδάκου)». Δρομολόγια θαλάσσιων συγκοινωνιών με ονόματα αξέχαστων πλοίων όπως: «Αχιλλεύς, Αγαμέμνων, Μιαούλης, Καραϊσκάκης, Κανάρης, Κολοκοτρώνης (διαμάντια της εποχής τους από τις ιταλικές επανορθώσεις του Β΄ Π.Π.), Αγγέλικα, Ιόνιον, Αιγαίον, Πίνδος, Νεράιδα, Μοσχάνθη, Κύκνος, Κωστάκης Τόγιας» και τόσα άλλα, με απίθανους προορισμούς, πλην των κλασικών, όπως: «Εύδηλος, Αρμενιστής, Μονεμβασιά, Κυπαρίσσι, Νεάπολις, Αγ. Πελαγία, Πόρτο Λάγο, Καβάλα, Γέρακας, Πόρτο Κάγιο, Σολοτέρι, Κότρωνας, Αγ. Ευφημία, Γύθειο, Λεωνίδιον, Φισκάρδο, Βασιλική, Πρέβεζα, Νυδρί κ.ά.». Μικρές αγγελίες όπου πωλούνται: «Ενα τραπέζι καρυδιά διά 14 άτομα, ένα κρεβάτι μονό και 3 ηλεκτρικά καλοριφέρ, μέχρι κουρσάκι μοντέλο 1956 πολυτελές Fuldamobil (ποιος το θυμάται;)». Κοινωνικά με εορτάζοντες και μη, ευχές δι’ αρραβώνας και ταχείαν στέψιν και διά τελεσθέντας γάμους.

Πολλές ακόμη στήλες και ειδήσεις, που σήμερα μπορεί να μη λένε τίποτα στους νεότερους αναγνώστες της «Κ», αλλά σε «λυκόπουλα» σαν τον υπογράφοντα, φέρνουν ωραίες αναμνήσεις και αναπολούμε ωραίες εποχές και ηλικίες. Συνεχίστε και σας ευχαριστούμε.

Ματθαιος Μ. Δημητριου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ