Σε βαρύ κλίμα η φετινή σύνοδος του G7

Σε βαρύ κλίμα η φετινή σύνοδος του G7

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύνοδος της ομάδας των 7 (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο στη γαλλική πόλη Μπιαρίτς αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για πρώτη φορά από το 1975. Αιτία, οι βασικές διαφορές των επτά κρατών σχετικά με την εμπορική πολιτική ή, για την ακρίβεια, η αντίθεση των συμμάχων των ΗΠΑ γύρω από την πολιτική Τραμπ «πρώτα η Αμερική», που έχει οδηγήσει στο ξέσπασμα εμπορικού πολέμου με την Κίνα και σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η αμερικανική πολιτική.

Σύμφωνα με Ιάπωνα αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, υπάρχει ο κίνδυνος ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς και Βρετανία να μην καταφέρουν να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. «Είναι κρίσιμης σημασίας να υπάρξει κοινή συνεννόηση μέσω ενδελεχούς συζήτησης. Είναι δύσκολο να στείλουμε μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο όταν δεν εκδίδεται κοινό ανακοινωθέν», είπε ο Ιάπωνας αξιωματούχος. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το G7 θα συζητήσει την επίπτωση που έχει η ένταση στο εμπόριο στην παγκόσμια οικονομία», προσέθεσε ο αξιωματούχος που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η Γαλλία, η οποία κατέχει την προεδρία του G7 φέτος, φιλοδοξεί να επιτύχει πρόοδο στο θέμα της ελάχιστης φορολόγησης ψηφιακών εταιρειών, ωστόσο, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο προς το παρόν.

Η σύνοδος κορυφής του G7 γίνεται σε μια εποχή κατά την οποία ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και η αναταραχή που επικρατεί σε αρκετές αγορές αναγκάζουν πολλές κυβερνήσεις να εξετάσουν μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας ώστε να αποφύγουν οικονομική ύφεση. Ωστόσο, η επίτευξη κοινού τόπου με τις ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο δύσκολη, διότι η κυβέρνηση Τραμπ κινείται μονομερώς σε όλο και περισσότερους τομείς, από το εμπόριο μέχρι την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πέρυσι, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υπονομεύσει την προσπάθεια του G7 να επιδείξει κοινό μέτωπο, αναχωρώντας πρόωρα από τη σύνοδο και υπαναχωρώντας από το κοινό ανακοινωθέν. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει αρκετές φορές την προτίμησή του για διμερείς εμπορικές συμφωνίες, ενώ η πρώτη του πολιτική κίνηση μόλις είχε αναλάβει την εξουσία, τον Ιανουάριο του 2017, ήταν να ανακοινώσει τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου χωρών του Ειρηνικού (TPP), την οποία είχε διαπραγματευθεί και ολοκληρώσει ο Μπαράκ Ομπάμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή