Ο Λευκός Οίκος εξετάζει μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ συζητάει την εφαρμογή μέτρων για να προστατεύσει την αμερικανική οικονομία από τον κίνδυνο ύφεσης, εξετάζοντας τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους ή ακόμη και τη ματαίωση δασμών που έχουν επιβληθεί σε εισαγωγές από την Κίνα. Σύμφωνα με πηγές των New York Times και Washington Post, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης βρίσκονται σε επιφυλακή στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Προς το παρόν, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, αλλά επικρατούν φόβοι για την πορεία της λόγω των εμπορικών πολέμων που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Κίνας και σε μικρότερο βαθμό κατά της Ε.Ε. Επισήμως, η κυβέρνηση Τραμπ ισχυρίζεται πως είναι λίαν ικανοποιητική η κατάσταση της οικονομίας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και άλλες χώρες για κάθε ανησυχητική ένδειξη που αφορά την αμερικανική οικονομία. «Η οικονομία μας είναι πολύ ισχυρή παρά την τρομακτική έλλειψη οράματος από τον Τζερόμ Πάουελ και τη Fed», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter στις αρχές της εβδομάδας. «Μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα το επιτόκιο της Fed θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 100 μονάδες βάσης, ενδεχομένως σε συνδυασμό με ορισμένα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Ο ρόλος των Δημοκρατικών

Η Washington Post αποκάλυψε πως μία από τις επιλογές που εξετάζει ο Λευκός Οίκος για να αποτρέψει μια κρίση στην αμερικανική οικονομία είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους. Για να δρομολογηθεί κάτι τέτοιο θα απαιτηθεί η έγκριση των Δημοκρατικών που υπερισχύουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί επί κυβερνήσεως Ομπάμα το 2011 και το 2012 για την ενίσχυση των εισοδημάτων και κατ’ επέκταση της ανάκαμψης της οικονομίας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Σήμερα, οι εισφορές των εργοδοτών ανέρχονται στο 6,2% επί ετήσιου μισθού 132.900 δολαρίων. Οι εισφορές των εργαζομένων κυμαίνονται, επίσης, στο 6,2%. Μια ακόμη πρόταση των οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου του Λάρι Κούντλοου που είναι διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, είναι η μείωση του φόρου υπεραξίας. Οι New York Times έγραψαν πως εξετάζεται ακόμη και η ματαίωση κάποιων δασμών εις βάρος της Κίνας, αν και τονίζει πως κάτι τέτοιο θα ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη επιλογή για την κυβέρνηση Τραμπ.

Από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις εντείνονται από τη Wall Street και τον αμερικανικό επιχειρηματικό κόσμο, όπου επικρατεί μεγάλη δυσφορία για την πολιτική προστατευτισμού που ακολουθεί ο Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη δρομολογήσει δύο πακέτα στήριξης για τους αγρότες που έχουν πληγεί από αντίποινα των Κινέζων στους δασμούς. Η δημιουργία ενός γενικευμένου κλίματος δυσαρέσκειας θα έπληττε τη δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου σε μια κρίσιμη συγκυρία, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2020.

Αναλυτές της JPMorgan Chase αποκάλυψαν πως οι δασμοί που έχει ήδη επιβάλει ο Τραμπ σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα, συνολικού ύψους 250 δισ. δολαρίων, επιβαρύνουν με 600 δολάρια, κατά μέσον όρο, κάθε νοικοκυριό στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε δε πως προτίθεται να φορολογήσει με επιπλέον 10% προϊόντα από την Κίνα, συνολικής αξίας 300 δισ. δολαρίων, από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Υπέρ ελεύθερου εμπορίου

Ολο και περισσότεροι Αμερικανοί φαίνεται να στηρίζουν το ελεύθερο εμπόριο, όσο εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας υπό το βάρος των εμπορικών πολέμων που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου κινείται σε χαμηλότερα ποσοστά, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίζει τον Λευκό Οίκο ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Οπως προκύπτει από δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν οι ΝBC News/Wall Street Journal, οι Αμερικανοί προβληματίζονται περισσότερο από την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ. Αναλυτικότερα, το 46% των Αμερικανών –που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση– διαφωνούν με την οικονομική πολιτική Τραμπ από το 41% στις αρχές Μαΐου. Εκείνοι που εγκρίνουν τους χειρισμούς Τραμπ στην οικονομία καλύπτουν το 49% των ερωτηθέντων από το 51% που είχε καταγραφεί στις αρχές Μαΐου. Μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί ότι οι Αμερικανοί που τάσσονται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου φθάνουν το 64% από το 57% που ίσχυε αμέσως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, τον Νοέμβριο του 2016. Συνολικά, το ποσοστό δημοτικότητας του Ντ. Τραμπ έχει μειωθεί από το 46% τον Ιούλιο στο 43%. Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, του Σικάγου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στη Βοστώνη, έδειξε πως οι επιπτώσεις των δασμών του Αμερικανού προέδρου είναι μεγαλύτερες στις ΗΠΑ παρά στην Κίνα ή άλλες χώρες, όπως υποστηρίζει η αμερικανική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή