«Εύλογη» μία από τις θεωρίες για την ύπαρξη του τέρατος του Λοχ Νες

«Εύλογη» μία από τις θεωρίες για την ύπαρξη του τέρατος του Λοχ Νες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θρυλική Νέσι ενδέχεται να μην ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας αλλά της πραγματικότητας, σύμφωνα με μία διεθνής ομάδα επιστημόνων, η οποία ανακοίνωσε ότι μία από τις θεωρίες για την ύπαρξη του διάσημου τέρατος της λίμνης του Λοχ Νες στη Σκωτία μοιάζει να είναι εύλογη.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η ομάδα συνέλεξε 250 δείγματα νερού από διάφορα βάθη της λίμνης κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, συγκεντρώνοντας έτσι όλες τις μορφές περιβαλλοντικού DNA για περαιτέρω ανάλυση και καταλογογραφώντας όλες τις μορφές ζωής της λίμνης (φυτά, έντομα, ψάρια, θηλαστικά). Το DNA που εξήχθη από τα δείγματα νερού, οδήγησε σε 500 εκατομμύρια διαφορετικά αποτελέσματα, τα οποία ακολούθως έγιναν αντικείμενο ανάλυσης και συγκρίθηκαν με τις σχετικές υπάρχουσες βάσεις δεδομένων.

Οι επιστήμονες αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας τον επόμενο μήνα, όμως ανέφεραν εκ των προτέρων ότι μπορούν να δώσουν μία βιολογική εξήγηση για την ύπαρξη του τέρατος.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής γενετικής Νιλ Γκέμελ, ένας εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα, «υπάρχουν πάνω από χίλιες αναφορές για "κάτι" στη λίμνη του Λοχ Νες, οι οποίες έχουν δημιουργήσει το σενάριο περί της ύπαρξης ενός τέρατος στο νερό». «Για αυτές τις καταγεγγραμένες εμφανίσεις υπάρχουν τέσσερις βασικές εξηγήσεις για το τι είναι αυτό που έχει θεαθεί», διευκρινίζει ο καθηγητής, τονίζοντας ότι παρότι οι περισσότερες από αυτές τις θεωρίες καταρρίπτονται κατηγορηματικά από την έρευνα, «μία παραμένει εύλογη». Αυτή η θεωρία μαζί με τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας θα αποκαλυφθεί τον επόμενο μήνα σε προγραμματισμένη σχετική εκδήλωση.

Ο πιο διάσημος και «ανθεκτικός» μύθος της Σκωτίας

Παρότι η πρώτη αναφορά περί της ύπαρξης της Νέσι πάει εξαιρετικά πίσω στον χρόνο, με τον Ιρλανδό ιεραπόστολο Άγιο Πατρίκιο να αναφέρει ότι είδε ένα θαλάσσιο θηρίο στον ποταμό Νες το 565 μ.χ., ο μύθος του τέρατος του Λοχ Νες αποτελεί σύγχρονη υπόθεση.

Συγκεκριμένα, αρχής γενομένης το 1932, μεγάλος αριθμός αναφορών περί της εμφάνισης ενός άγνωστου πλάσματος στα νερά της λίμνης άρχισε να κατακλύζει τον τοπικό Τύπο, δίνοντας «σάρκα και οστά» στον σύγχρονο θρύλο του τέρατος της λίμνης του Λοχ Νες.

Άξιο αναφοράς για τη δημιουργία του μύθου, υπήρξε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Fort Augustus από το 1933, το οποίο αφορούσε μία μαρτυρία για την εμφάνιση της Νέσι, η οποία την περιέγραφε ως ένα γιγαντιαίο πλάσμα, όμοιο με φάλαινα. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα έγινε η πρώτη αναφορά σε «τέρας» στα νέρα της λίμνης, δημιουργώντας κατά κάποιο τρόπο τον μύθο του «Τέρατος του Λοχ Νες». 

Σήμερα, οι αναφορές για εμφανίσεις της Νέσι δεν έχουν εκλείψει, με τουλάχιστον 10 άτομα να αναφέρουν ετησίως, ότι είδαν κάτι που δεν μπορούν να εξηγήσουν στα νερά της μυστηριώδους λίμνης. Ωστόσο, το γεγονός ότι περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι επισκέπτονται τη σκωτσέζικη λίμνη κάθε χρόνο, καθιστά τις αναφορές αυτές εξαιρετικά σπάνιες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή