Η Ναταλία Σέντοβα, χήρα του δολοφονημένου Μπολσεβίκου ηγέτη Λέον Τρότσκι, καταφθάνει στο νεκροταφείο όπου θα διεξαχθεί η νεκρώσιμη τελετή του νεκρού συζύγου της, στην Πόλη του Μεξικού, το 1940. Μία ημέρα πριν, ο Ρώσος επαναστάτης έπεσε θύμα δολοφονίας της διαβόητης μυστικής αστυνομίας της Σοβιετικής Ένωσης (NKVD), όντας κυνηγημένος επί χρόνια από το σταλινικό καθεστώς. (AP Photo/Montes de Oca)


Ο ΥΠΕΞ της Ναζιστικής Γερμανίας, Γιοαχίμ φον Ρίμπεντροπ, έχει μόλις εξέλθει του ιδιωτικού αεροσκάφους του Αδόλφου Χίτλερ στο αεροδόμιο Τέμπελχοφ του Βερολίνου, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα, όπου θα υπογραψεί μαζί με τον επικεφαλής της σοβιετικής διπλωματίας, Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ, το ιστορικό Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης, το 1939. Έχοντας ξεκινήσει από το Σάλτσμπουργκ με προορισμό τη σοβιετική πρωτεύουσα, ο Ρίμπεντροπ πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη στάση στο Βερολίνο, για να ενημερωθεί σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις «εύθραυστες» διπλωματικές σχέσεις των δύο ισχυρών κρατών. (AP Photo)


Σε μία εικόνα που μοιάζει βγαλμένη από την πιο αντιδραστική γωνιά του αμερικανικού Νότου, νεαροί λευκοί διαδηλωτές «υποδέχονται» τον ηγέτη του κινήματος των Αφροαμερικανών για τα πολιτικά δικαιώματα, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, με ένα πλακάτ που αναγράφει «σε θέλει ο ζωολογικός κήπος», σε μία «λευκή» γειτονιά του Σικάγο, το 1966. Το γεγονός ότι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έτυχε τέτοιας υποδοχής ακόμη και σε μία από τις «μητροπόλεις» της μαύρης μουσικής των ΗΠΑ και προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος, υποδεικνύει το βάθος και το εύρος των φυλετικών διακρίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες δεν μονοπωλεί ο περισσότερο «κακόφημος» Νότος. (AP Photo/Larry Stoddard)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ