ΚΟΣΜΟΣ

Διαλλακτική η Αγκελα Μέρκελ με τον Μπόρις Τζόνσον

Με στρατιωτικές τιμές υποδέχθηκε χθες στο Βερολίνο η Αγκελα Μέρκελ τον πρωθυπουργό της Βρετανίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος εκτίμησε ότι το θέμα της δικλίδας ασφαλείας των ιρλανδικών συνόρων μπορεί να επιλυθεί τις επόμενες 30 ημέρες και κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι αυτά που ζητεί το Λονδίνο είναι ανεφάρμοστα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Περισσότερο διαλλακτική εμφανίστηκε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μερκελ κατά την πρώτη συνάντησή της με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, με τους δύο ηγέτες να συζητούν πώς θα καταστεί δυνατή η πλέον ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, η Μέρκελ τόνισε ότι Βρετανία και Ε.Ε. μπορούν να βρουν λύση στο ζήτημα της ιρλανδικής δικλίδας ασφαλείας (back stop), ώστε να παραμείνουν αόρατα τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, μέσα στις επόμενες 30 ημέρες. Πρόκειται για ένδειξη, κατά τους αναλυτές, ότι πιθανώς επιθυμεί να συμβιβαστεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Η καγκελάριος, ωστόσο, ζήτησε από το Λονδίνο να αποσαφηνίσει ποια θα μπορούσε να είναι η λύση στο πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων. «Πρώτα πρέπει να ακούσουμε τις προτάσεις της Βρετανίας. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ενότητα της κοινής αγοράς», είπε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, δήλωσε, ότι η χώρα του επιθυμεί ταχεία συμφωνία για το Brexit, αλλά η «αντιδημοκρατική» ιρλανδική δικλίδα ασφαλείας πρέπει να αφαιρεθεί ολοκληρωτικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. «Είναι αναγκαίο να αφαιρεθεί η ιρλανδική δικλίδα ασφαλείας», τόνισε ο Τζόνσον. «Αν μπορέσουμε να το επιτύχουμε, τότε είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μαζί».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που πρόκειται να συναντηθεί με τον Μπόρις Τζόνσον σήμερα στο Παρίσι, δήλωσε χθες ότι η πιθανότητα Brexit χωρίς συμφωνία θα αποτελέσει επιλογή της Βρετανίας και όχι της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι τα αιτήματα του Βρετανού πρωθυπουργού για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας διαζυγίου και την κατάργηση της δικλίδας ασφαλείας στα ιρλανδικά σύνορα δεν είναι υλοποιήσιμα στην παρούσα μορφή τους.

Και οι τρεις ηγέτες θα βρεθούν ξανά το Σάββατο στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 (G7), μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τους ηγέτες της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ