Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση, αλλά ίσως να είναι η Βρετανία

Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση, αλλά ίσως να είναι η Βρετανία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δανία αρνήθηκε να ικανοποιήσει την πείνα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για γεωπολιτικού τύπου εξαγορές. Την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακύρωσε προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη στην ευρωπαϊκή χώρα, αφότου η πρωθυπουργός της Δανίας απέρριψε την ιδέα του Τραμπ να αγοράσει τη Γροιλανδία, μια αυτόνομη εξαρτώμενη περιοχή της Δανίας. Ωστόσο, αν ο Αμερικανός πρόεδρος αναζητεί κάποιον εναλλακτικό στόχο, μια προσφορά για την εξαγορά της Βρετανίας θα ήταν καλή επιλογή.

Βέβαια, θα ήταν ακριβή. Η αγοραία αξία της Γροιλανδίας είναι, σύμφωνα με πρόχειρη εκτίμηση της στήλης FT Alphaville, περίπου 1,1 τρισ. δολάρια. Η κατ’ εκτίμησιν λογιστική αξία της Βρετανίας –με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας περί καθαρής αξίας– είναι 12,4 τρισ. δολάρια. Ποσό που αρκεί ώστε με μια απλή προσφορά σε μετρητά να αυξηθεί το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ από το 80% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος σχεδόν στο 150% του ΑΕΠ. Ομως, ο Τραμπ θα μπορούσε να ρίξει την τιμή επικαλούμενος κακοδιαχείριση της Βρετανίας σε επική κλίμακα. Επίσης, αναμένεται να μειωθεί η καθαρή αξία της Βρετανίας μετά τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία τον Οκτώβριο. Μια άλλη ιδέα: Αντί να πληρώσει ο Τραμπ με μετρητά, θα μπορούσε να πληρώσει με μετοχές, δίνοντας στη Βρετανία μερίδιο επί των Ηνωμένων Πολιτειών και κάνοντάς τη την 51η Πολιτεία τους. Το Λονδίνο βρίσκεται χίλια μίλια πιο κοντά στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον απ’ ό,τι η Χαβάη. Υπάρχουν θετικά στοιχεία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταρχάς ότι θα πραγματοποιήσουν το όραμα να καταστήσουν τη Βρετανία «Διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης Ενα», όπως αναφέρεται η χώρα στο μυθιστόρημα «1984» του Τζορτζ Οργουελ. Επίσης, ο Τραμπ, μετατρέποντας τη Βρετανία σε φορολογικό παράδεισο, όπως ονειρεύονταν οι υποστηρικτές του Brexit, δηλαδή μια χώρα με υπερβολικά χαμηλή φορολογία –ένα είδος Ανατολικού Ντέλαγουερ– θα αποκτούσε ακόμα μεγαλύτερη ισχύ στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είναι σαφές πως θα υπάρξουν αυτοί που θα αρνηθούν την πρόταση, τόσο μεταξύ των υποστηρικτών του Brexit που δίνουν αξία στην εθνική κυριαρχία όσο και μεταξύ των πολέμιων του Brexit που απεχθάνονται τον Τραμπ. Ωστόσο, η πρώτη ομάδα θα ξεφύγει από το βαρύ χέρι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα εμφανιστεί ως θιασώτης μιας τιμωρητικής για τη Βρετανία εμπορικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η δεύτερη ομάδα θα μπορούσε να εξαγοραστεί μέσω του «Μερίσματος Ελευθερίας» των 590 λιρών ανά άτομο ή με τα 39 δισ. λίρες που πρέπει να καταβάλει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να αποχωρήσει από αυτή. Ακόμα και έτσι, ίσως να νιώθει ο Τραμπ πως η υπόθεση δεν αξίζει τον κόπο. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να περιορίσει την όρεξή του στη Σκωτία, η οποία ούτως ή άλλως δεν επιθυμεί να παραμείνει μέρος της Βρετανίας μετά την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή