Σε έξι χώρες οι 356 μετανάστες

Σε έξι χώρες οι 356 μετανάστες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΛΑΝΟ/ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Εξι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να υποδεχθούν τους 356 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν τις τελευταίες 15 ημέρες στο σκάφος «Ocean Viking», στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Μάλτας. Η κυβέρνηση της Μάλτας έδωσε το πράσινο φως για τον ελλιμενισμό του πλοίου, μετά την εξεύρεση συμφωνίας για την κατανομή τους στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

«Καλωσορίζω το γεγονός ότι υπήρξε λύση για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο “Ocean Viking”», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, επαινώντας τις Αρχές της Μάλτας. Η «λύση» όμως βρέθηκε έπειτα από πολλές ημέρες στη θάλασσα και αφού είχε κινητοποιηθεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για τους επιβάτες που διασώθηκαν σε τέσσερις διαφορετικές επιχειρήσεις ανοιχτά της Λιβύης. Ανάμεσά τους βρίσκονται περισσότεροι από 100 ανήλικοι, εκ των οποίων οι 90 ασυνόδευτοι. Τρία παιδιά είναι κάτω των πέντε ετών.

Για άλλη μια φορά, η Ευρώπη βρίσκει μια λύση «ad hoc» (κατά περίπτωση), ενώ αποκαλύπτεται η έλλειψη συνολικής στρατηγικής για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Την Τρίτη, περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν επί εβδομάδες στο σκάφος «Open Arms», 800 μέτρα από τις ακτές της Λαμπεντούζα, αποβιβάστηκαν στο νησί ύστερα από εισαγγελική εντολή προσωρινής δέσμευσης και εκκένωσης του πλοίου. Οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να εγκλωβίζουν συστηματικά τους διασωθέντες στα σκάφη διάσωσης και να μην κάνουν κάθε φορά διαφορετικά παζάρια, αλλά να δημιουργήσουν έναν προκαθορισμένο μηχανισμό για τις αποβιβάσεις», ανακοίνωσε η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που διαχειρίζεται το «Ocean Viking», μαζί με τη γαλλική οργάνωση SOS Méditerranée.

H Γαλλία, που αρχικά είχε δηλώσει ότι θα παραλάβει 40 από τους πρόσφυγες του «Ocean Viking», τελικά δεσμεύθηκε να παραλάβει 150, ενώ η Ιρλανδία θα παραλάβει 100 και η Πορτογαλία 35. Το «Ocean Viking» είχε λάβει αρνητική απάντηση από τις Αρχές της Μάλτας, καθ’ όσον διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις, ενώ οι ιταλικές Αρχές δεν απάντησαν καν στα αιτήματά του για ελλιμενισμό στην Ιταλία.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έχει αποκαλέσει τα σωστικά σκάφη «θαλάσσια ταξί», απαγορεύοντας τον ελλιμενισμό τους. «Είμαι στο υπουργείο και δουλεύω για να υπερασπιστώ τα σύνορα και να σταματήσω το σκάφος “Ocean Viking” (γαλλικές ΜΚΟ, σημαία Νορβηγίας), ώστε να μην εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας», έγραψε ο Σαλβίνι την Παρασκευή στο Facebook.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, αντιθέτως, σημειώνουν ότι λειτουργούν περισσότερο ως ασθενοφόρα που διασώζουν ανθρώπους από τη θάλασσα, αλλά δεν είναι φτιαγμένα για να τους φιλοξενούν επί εβδομάδες, μέχρι να αποφασίσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πώς θα κατανείμουν μεταξύ τους τις αφίξεις. «Υπήρχε κανένας λόγος να επιβληθούν δύο εβδομάδες εξαντλητικής αναμονής για την αποβίβαση διασωθέντων;» διερωτήθηκε ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στο σκάφος, Τζέι Μπέργκερ. «Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από απελπιστικές συνθήκες στις χώρες καταγωγής τους και υπέφεραν φρικτά στη Λιβύη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή