Επίσπευση έκδοσης συντάξεων του Δημοσίου με μεταφορά προσωπικού

Επίσπευση έκδοσης συντάξεων του Δημοσίου με μεταφορά προσωπικού

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασαν τις 17.500 οι εκκρεμείς υποθέσεις απονομής συντάξεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), με το υπουργείο Εργασίας να αναζητεί λύσεις στην κατεύθυνση της μεταφοράς προσωπικού στη συγκεκριμένη διεύθυνση, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ) προκύπτει ότι υπάρχουν 17.556 εκκρεμείς υποθέσεις απονομής συντάξεων στο ΓΛΚ. Από αυτές οι 14.761 είναι περιπτώσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ληξιπρόθεσμες, δηλαδή βρίσκονται στην αναμονή χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, εντός του 2019  έχουν εκδοθεί από τη διεύθυνση απονομής συντάξεων του ΓΛΚ 4.791 περιπτώσεις συνταξιοδότησης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως κάθε μήνα απονέμονται μόλις 598 συντάξεις, όταν η συγκεκριμένη διεύθυνση θα έπρεπε να εκδίδει πάνω από 1.200 συνταξιοδοτικές αποφάσεις. 

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο ΓΛΚ, είχε διαπιστώσει ότι συνολικά οι υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αγγίζουν τις 160.000. Σε αυτές, βέβαια, συγκαταλέγονται αιτήσεις για παροχή πληροφοριών, εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, μεταβολή στοιχείων συνταξιούχων ή προστατευόμενων μελών, αιτήσεις για αναγνώριση ετών κ.λπ.

Με στόχο, πάντως, την εκκίνηση της διαδικασίας επίσπευσης στην έκδοση των συντάξεων που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους, εξετάζεται η επαναφορά 53 εργαζομένων στην υπηρεσία απονομής συντάξεων του ΓΛΚ στις θέσεις τους. Πρόκειται για εργαζομένους που είχαν ζητήσει και είχαν λάβει απόσπαση για άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οι αποσπάσεις αυτές έληξαν και δεν θα ανανεωθούν.  

Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη υπηρεσία εντός του Σεπτεμβρίου θα στελεχωθεί με άλλους 50 εργαζομένους από τον ΕΦΚΑ. Η μεταφορά θα γίνει από διάφορες υπηρεσίες του ενιαίου φορέα, με στόχο να συνεργαστούν με τους παλαιούς, εν είδει μίνι εκπαίδευσης, καθώς η διαδικασία που ακολουθείται στο Δημόσιο είναι τελείως διαφορετική απ’ ό,τι στο ΙΚΑ ή στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.

Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2018 στη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων Δημοσίου του ΓΛΚ υπηρετούσαν 135 υπάλληλοι. Οταν εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, οι υπάλληλοι του ΓΛΚ μειώθηκαν σε 49, ενώ ο μέσος όρος αποφάσεων χορήγησης των συντάξεων το 2018 δεν ξεπερνούσε τις 500.

Η επίσκεψη στα γραφεία του ΓΛΚ από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποκάλυψε βέβαια και τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, όπως και την υποστελέχωση συγκεκριμένων υπηρεσιών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο,  διαπιστώθηκε τόσο ο μεγάλος φόρτος εργασίας των υποστελεχωμένων γραφείων εξυπηρέτησης όσο και ο πρόχειρος τρόπος με τον οποίο στοιβάζονταν εκτεθειμένες χιλιάδες αιτήσεις από ασφαλισμένους.

Να σημειωθεί ότι, σωρευτικά, οι υποχρεώσεις – εκκρεμότητες στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, υπολογίζονται σε περίπου 400.000, καθώς στις 160.000 υποθέσεις του Δημοσίου (πρώην ΓΛΚ) πρέπει να αθροιστούν και οι 230.000 του ΕΦΚΑ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή