Σχεδόν 20.000 διαστημικά σκουπίδια πάνω από τη Γη

Σχεδόν 20.000 διαστημικά σκουπίδια πάνω από τη Γη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να γεμίσει με απορρίμματα μόνο την επιφάνεια του πλανήτη μας, αλλά επίσης και το διάστημα: Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Γραφείο του Προγράμματος της ΝASA για τα απορρίμματα σε τροχιά, τα διαστημικά «σκουπίδια» που πλανώνται πάνω από τη γήινη ατμόσφαιρα φθάνουν πλέον τα 19.524. 

Στον κατάλογο του προγράμματος "U.S Space Surveillance Network" (SSN) της NASA,περιλαμβάνεται ο συνολικός αριθμός των δορυφόρων που λειτουργούν, ή βρίσκονται σε αχρηστία κι εξακολουθούν να βρίσκονται σε τροχιά αναμένοντας την επαναφορά και βύθισή τους στη θάλασσα, όπως και τμήματα από παλαιούς πυραύλους.

Επίσης, συναπαριθμούνται και τα διάφορα αντικείμενα που έχουν προκληθεί από την αποκόλληση τμημάτων και εκρήξεις σε διαστημικές αποστολές.

Σχεδόν 20.000 διαστημικά σκουπίδια πάνω από τη Γη-1

Για τα περισσότερα από τα 19.524 αυτά διαστημικά απορρίμματα που περιπλανώνται πάνω από τον πλανήτη, ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι χώρες της Συνομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Κρατών (πρώην Σοβιετική Ένωση), που σε αυτές ανήκουν τα 6.589 «σκουπίδια» (102 περισσότερα από την προηγούμενη έκθεση του Γραφείου την 1η Απριλίου φέτος).

Σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν οι ΗΠΑ (6.581 «σκουπίδια», 39 περισσότερα από την προηγούμενη έκθεση). Μολαταύτα, ο αριθμός των «σκουπιδιών» που παράγουν οι ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σε εκθετικό βαθμό τα τελευταία χρόνια σε σχέση με εκείνα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, γεγονός που μαρτυρά την κάθε φορά μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των προγραμμάτων των δύο χωρών.

Σχεδόν 20.000 διαστημικά σκουπίδια πάνω από τη Γη-2

Στην τρίτη θέση έρχεται η Κίνα, με 4.044 «σκουπίδια» σε τροχιά (4.019 την 1η Απριλίου).

Ιαπωνική «ταυτότητα» έχουν 290 «σκουπίδια», ίδια ποσότητα με την προηγούμενη έκθεση της NASA. Ακολουθεί η Ινδία με 254 κομμάτια (41 περισσότερα από 3 μήνες προηγουμένως).

Η διαστημική υπηρεσία με τα λιγότερα «σκουπίδια» είναι η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), με 145 και μαζί με την Ιαπωνία είναι εκείνες που από τον Απρίλιο δεν έχουν προκαλέσει άλλη διαστημική ρύπανση.

Όμως υπάρχουν χώρες που ανεξάρτητα από την ESA είναι υπεύθυνες για τη ρύπανση με τέτοιου είδους διαστημικά απορρίμματα, όπως η Γαλλία με 556 (ένα περισσότερο από τον Απρίλιο). Επίσης άλλα 1.065 τέτοια αντικείμενα (1.052 από τον Απρίλιο) οφείλονται σε αποστολές άλλων κρατών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή