ORIS Big Crown ProPilot X Calibre 115

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 5 Σεπτεμβρίου έγιναν τα παγκόσμια αποκαλυπτήρια του νέου κορυφαίου μοντέλου της Oris με παράλληλες εκδηλώσεις στη Σαγκάη, το Παρίσι και την Αθήνα. Το HOURS είχε τη χαρά να βρίσκεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο των Αθηνών, στον ειδυλλιακό Λόφο των Νυμφών, εκεί όπου η Rist Hellas, η εταιρεία που αντιπροσωπεύει αποκλειστικά την Oris σε Ελλάδα και Κύπρο, επέλεξε να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό το νέο αυτό ρολόι. Κι αυτό γιατί το Αστεροσκοπείο ως χώρος παρατήρησης, έρευνας, επιστήμης, γνώσης και έμπνευσης συνδέεται απόλυτα με τον Χρόνο. Είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στην περίφημη Αίθουσα του Χρόνου, η οποία στεγάζει το μεσημβρινό τηλεσκόπιο, χάρη στο οποίο υπολογιζόταν η επίσημη ώρα στη Αθήνα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα και να ταξιδέψουμε νοερά στο παρελθόν, όταν ο αστρονόμος ως εξειδικευμένος παρατηρητής, υπολόγιζε με ακρίβεια την ώρα χάρη στη θέση των αστεριών. Να περιεργαστούμε τα μυστικά του μηχανισμού των Αντικυθήρων, με τη βοήθεια ενός ομοιώματος που φιλοξενείται στο μουσείο και να παρατηρήσουμε τον νυχτερινό ουρανό από το τηλεσκόπιο Δημητρίου Δωρίδη (1902), που ήταν το πρώτο μεγάλο τηλεσκόπιο στην Ελλάδα και βρίσκεται στον λόφο της Πνύκας. Και αφού πήραμε μία μικρή γεύση από τον κόσμο του σύμπαντος μάς δόθηκε το μοναδικό προνόμιο να εντρυφήσουμε στον περίτεχνο μικρόκοσμο του νέου Calibre 115. Mε τη βοήθεια της 3D τεχνολογίας, γίναμε τόσο μικροί, σαν ένας κόκκος σκόνης, και εισήρθαμε στο άδυτο του μηχανισμού, πετώντας μέσα από γρανάζια και γέφυρες και ανακαλύπτοντας τα μυστικά του και το άψογο φινίρισμά του.

ORIS Big Crown ProPilot X Calibre 115-1

Εν αρχή ην ο μηχανισμός…

Το Big Crown ProPilot X Calibre 115 αποτελεί την κορωνίδα της συλλογής της Oris τόσο εξαιτίας της avant-garde σχεδίασής του που είναι εμπνευσμένη από τα αεροσκάφη Stealth όσο και χάρη στον καινούριο in-house manufacture μηχανισμό του που είναι υψηλότατων προδιαγραφών. Οι φίλοι της μάρκας θα θυμούνται ίσως τον Calibre 110, τον πρώτο μηχανισμό που σχεδίασε και κατασκεύασε εξολοκλήρου in-house η Oris, μετά το 1982. Παρουσιάστηκε το 2014, ήταν ένας σχετικά μεγάλου μεγέθους κουρδιστός μηχανισμός με ενεργειακή αυτονομία 10 ημερών(!) και μία μη-γραμμική ένδειξη του power reserve. Έκτοτε, με βάση τον Calibre 110, η ελβετική εταιρεία λανσάρει σχεδόν κάθε χρόνο κι από έναν manufacture μηχανισμό (111, 112, 113, 114), προσθέτοντας σταδιακά λειτουργίες ημερομηνίας και 24ωρης ένδειξης σε μοντέλα αεροπορίας, που κυκλοφόρησαν τα περισσότερα σε limited editions. Τώρα επανέρχεται δριμύτερη με τον Calibre 115, ο οποίος στεγάζεται στο αεροδυναμικό ProPilot X, ένα ρολόι αεροπορίας με avant-garde σχεδίαση. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα manufacture μοντέλα, το συγκεκριμένο δεν είναι limited edition και επιπλέον έχει μία σημαντική ιδιαιτερότητα. Η Oris επέλεξε να θέσει αυτή τη φορά σε κοινή θέα τον state-of-the-art μηχανισμό της, δημιουργώντας ένα σύγχρονο ελβετικό μηχανικό ρολόι υψηλότατων προδιαγραφών και απαράμιλλης αισθητικής.

ORIS Big Crown ProPilot X Calibre 115-2

Στο Big Crown ProPilot X Calibre 115 οι ωρολογοποιοί της Oris βασίστηκαν στον Calibre 110 και επινόησαν τον πλήρως σκελετωμένο Calibre 115, ο οποίος κουρδίζει με το χέρι. Παραδοσιακά η τέχνη της σκελετοποίησης έχει να κάνει σε σημαντικό βαθμό με το ωραίο φινίρισμα και τις έξοχες τεχνικές διακόσμησης, στην προκειμένη περίπτωση όμως έχουμε μία «δωρικού» ύφους εκτέλεση, με αυστηρή γεωμετρία, χωρίς φιοριτούρες και περιττά στολίδια. Ο σκοπός των σχεδιαστών ήταν να μεταδώσουν στο κοινό το καθαρό πνεύμα της ωρολογοποιίας, να μας δείξουν ακριβώς πώς λειτουργεί ένα ρολόι. Στον Calibre 115 τίποτε δεν μένει κρυφό. Ακόμη και το βαρέλι στο 12 είναι σκελετωμένο προκειμένου να θαυμάζει κανείς την αδιάκοπη περιέλιξη του ελατηρίου, τον τρόπο που σφίγγει όταν το κουρδίζεις ώστε να μπορεί να προσφέρει 10 ολόκληρες ημέρες συνεχούς κίνησης στο ρολόι. Οι γέφυρες του μηχανισμού δεν είναι ούτε γυαλισμένες ούτε σκαλιστές. Είναι σε ματ γκρι χρώμα, με αυστηρό «βιομηχανικό» ύφος. Εάν παρατηρήσετε προσεκτικά με τη λούπα θα διαπιστώσετε ότι ούτε οι αιχμές τους είναι μπιζουτέ –ως είθισται– αλλά διατηρούν τη φυσική τους μορφή. Το μήνυμα που θέλουν να μεταδώσουν οι σχεδιαστές είναι σαφές: καθαρόαιμη παραδοσιακή ελβετική τέχνη της ωρολογοποιίας στην απόλυτη μορφή της.

ORIS Big Crown ProPilot X Calibre 115-3

Το Big Crown ProPilot X Calibre 115 στεγάζεται σε κάσα διαμέτρου 44 mm από τιτάνιο (υλικό εξαιρετικά ανθεκτικό και ελαφρύ), στεγανή μέχρι 100 μέτρα βάθος και συνδυάζεται είτε με αποκλειστικό μπρασελέ από τιτάνιο είτε με μαύρο λουράκι από διάτρητο δέρμα με κούμπωμα από τιτάνιο.

ORIS Big Crown ProPilot X Calibre 115-4

Μεγάλο τμήμα της πρόσοψης, στα αριστερά, καταλαμβάνει η ένδειξη power reserve των 10 ημερών ενώ κάτω αριστερά τρέχουν τα μικρά δευτερόλεπτα.

ORIS Big Crown ProPilot X Calibre 115-5

Τις αεροπορικές καταβολές του μοντέλου προδίδει μεταξύ άλλων η σχεδίαση της στεφάνης, η οποία παραπέμπει στις τουρμπίνες των αεροσκαφών τζετ. Όλοι οι δείκτες και οι ενδείξεις των ωρών φέρουν επίστρωση με SuperLuminova για να είναι ορατοί και στο σκοτάδι.

ORIS Big Crown ProPilot X Calibre 115-6

To ρολόι διαθέτει επίσης βιδωτή κορώνα από τιτάνιο με σύστημα προστασίας και διατίθεται σε πολυτελή ξύλινη κασετίνα. Όσο για την τιμή του, υπολογίστε γύρω στις 6.500€ (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για το κορυφαίο μοντέλο στην τρέχουσα συλλογή της Oris).

Δείτε και το σχετικό video…

Περισσότερες πληροφορίες για την Oris εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος σε Ελλάδα και Κύπρο: Rist Hellas (τηλ.: 2310-511413) www.rist.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή