Ο ΔΗΚΤΗΣ (15/09/19)

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση στην κατάργηση των ΝΟΜΕ

Σύσσωμη η αγορά των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας επισκέφθηκε τον υφυπουργό Ενέργειας Γεράσιμο Θωμά για να ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς για τα μέτρα διάσωσης της ΔΕΗ που επηρεάζουν τη λειτουργία τους, με αιχμή την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Ο κ. Θωμάς ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του ότι οι δημοπρασίες θα τελειώσουν και ότι αυτό είναι το δικό τους μερίδιο συμμετοχής «στην πλάτη που έβαλαν όλοι» (καταναλωτές, βιομηχανία, ΑΠΕ, κ.λπ.) για να κρατηθεί όρθια η ΔΕΗ, καθώς, όπως είπε και έγινε κατανοητό από τους συνομιλητές του, εάν καταρρεύσει η ΔΕΗ, θα το πληρώσουμε όλοι. Εντονη ήταν η διαμαρτυρία για την κατάργηση των ΝΟΜΕ από τους μη καθετοποιημένους παρόχους (που δεν διαθέτουν δική τους παραγωγή). «Εξοντωνόμαστε εάν δεν γίνει η δημοπρασία του Οκτωβρίου», φέρεται να είπαν στον υφυπουργό. Αίτημα, όμως, προς τον υφυπουργό για την αντικατάσταση της απώλειας των 4-5 ευρώ η μεγαβατώρα που χάνουν από την κατάργηση των ΝΟΜΕ υπέβαλε συνολικά η αγορά των ιδιωτών παρόχων. Πρόταση που η αγορά εξετάζει να εισηγηθεί στο υπουργείο είναι η δυνατότητα πώλησης ισχύος με τη μορφή τρίμηνου προθεσμιακού συμβολαίου από το σύνολο των παραγωγών (ιδιωτών και ΔΕΗ), την οποία θα αγοράσουν οι προμηθευτές σε τιμή που θα λάβει υπόψη της την τιμή των ΝΟΜΕ. Η πρόταση θα υποβληθεί επισήμως σε επόμενη συνάντηση, αφού ο κ. Θωμάς δεσμεύθηκε για συνέχιση του διαλόγου με τον θεσμικό φορέα των εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Το πολύ 2 από τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2019 για επιδότηση της δόσης όσων δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια θα εντάσσονταν στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας εκτιμά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι θα μπορέσουν τελικά να απορροφηθούν. Λογικό, αφού μέχρι στιγμής καμία ρύθμιση μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας δεν έχει ολοκληρωθεί και, παρότι ελπίζεται ότι θα υπάρξει μια επιτάχυνση τους επόμενους μήνες, τα 2 εκατ. υπολογίζεται ότι θα φτάσουν και θα περισσέψουν. Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών έχει έναν λόγο να χαίρεται για την εξέλιξη αυτή, αφού θα εξοικονομήσει δημοσιονομικό χώρο, που τόσο τον χρειάζεται για να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2019 εντός στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σε μαύρη λίστα για αδήλωτη εργασία 

Μετά τις εξαγγελίες για τη δημιουργία «λευκού μητρώου» εργοδοτών, όπου θα ενταχθούν όλοι οι επιχειρηματίες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία, προκειμένου να κάνουν χρήση σημαντικών ελαφρύνσεων, σε φόρους και εισφορές, έρχεται και το «μαύρο μητρώο» για τους παραβατικούς εργοδότες. Βάσει του αναπτυξιακού σχεδίου νόμου, δημιουργείται από το υπουργείο Εργασίας το… κακό μητρώο για επιχειρήσεις και εργοδότες που παραβαίνουν τον νόμο για την αδήλωτη εργασία. Αυτοί θα μπαίνουν στη «μαύρη» λίστα του συστήματος «Εργάνη» και θα αποκλείονται από ευμενείς φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις. 

Τεράστια συμμετοχή στην εθελουσία 

Ξεπερνάει κάθε προσδοκία η συμμετοχή των υπαλλήλων στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοίνωσε η Alpha Bank. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αποχώρηση περίπου 300 εργαζομένων, και ήδη την πρώτη εβδομάδα η συμμετοχή είναι υπερδιπλάσια της αρχικής πρόβλεψης. Η υψηλή συμμετοχή δεν οφείλεται μόνο στα αυξημένα κίνητρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, το οποίο λήγει στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, αλλά επίσης στο γεγονός ότι, μεταξύ των κινήτρων, είναι η παροχή bonus 5% για τους υπαλλήλους οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή από την πρώτη εβδομάδα, γεγονός που επιδιώχθηκε να αξιοποιηθεί από σημαντική μερίδα του προσωπικού που είχε ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει από την τράπεζα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υπαλλήλους κυρίως από τις κεντρικές υπηρεσίες και τα καταστήματα και συνδυάζεται με κίνητρα για την παροχή 3ετούς ή 5ετούς άδειας από την τράπεζα με καταβολή του 50% ή του 60% των μηνιαίων αποδοχών και οριστική αποχώρηση από την τράπεζα στο τέλος της περιόδου. Η αποζημίωση φθάνει τις 150.000 ευρώ και ανεβαίνει έως και τις 300.000 κατά ανώτατο όριο για τις περιπτώσεις των υπαλλήλων που έχουν συμπληρώσει το 51ο έτος της ηλικίας τους και οι οποίοι θα επιλέξουν τη μακροχρόνια άδεια των 5 ετών. 

Οκτώβριο οι πρώτες προσφορές για την αγορά του Πόρτο Καρράς

Τον επόμενο μήνα αναμένονται οι πρώτες προσφορές για το Πόρτο Καρράς, σύμφωνα τουλάχιστον με εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου Τεχνική Ολυμπιακή. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, η οποία «τρέχει» από τις αρχές του έτους. Με βάση την τελευταία αποτίμηση του τέλους του 2018, η αξία του τουριστικού συγκροτήματος της Χαλκιδικής εκτιμάται σε περίπου 395 εκατ. ευρώ, ενώ υφίσταται και οικοδομική άδεια για την ανέγερση 525 τουριστικών κατοικιών εντός του συγκροτήματος. Σημειωτέον ότι επειδή στην Πόρτο Καρράς Α.Ε. είχε κατά το παρελθόν εισφερθεί και η κατασκευαστική δραστηριότητα του ομίλου, ενδέχεται αυτή να μεταφερθεί εκ νέου σε άλλη εταιρεία του ομίλου, στο πλαίσιο μιας πιθανής νέας αναδιάρθρωσης της δομής, βάσει και σχετικής απόφασης που έλαβαν οι μέτοχοι της γενικής συνέλευσης την προηγούμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή