Αβέβαιες προοπτικές για την αμερικανική οικονομία διακρίνει η Fed

Αβέβαιες προοπτικές για την αμερικανική οικονομία διακρίνει η Fed

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο πριν, ο πρόεδρος της Oμοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ αναφέρθηκε σε μια οικονομία με αξιοσημείωτα θετικές προοπτικές, συνδυάζοντας κάτι ιστορικά σπάνιο, όπως τη χαμηλή ανεργία, τον σταθερό πληθωρισμό και τη δυναμική ανάπτυξη. Κι έτσι αναμενόταν να συνεχιστεί η πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Στη σημερινή και αυριανή συνεδρίαση της Fed, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το πόσο άσχημα κλονίστηκε η προοπτική αυτή και από το εάν οι αξιωματούχοι της τράπεζας θα εξακολουθήσουν να περιγράφουν εαυτούς ως απλώς ενασχολούμενους με πολιτικές οι οποίες είναι περίπου σωστές ή θα αποδυθούν σε μια επιθετικότερη εκστρατεία για να αγωνιστούν ώστε να περιφρουρήσουν την ανάκαμψη. Αγορές και αναλυτές αναμένουν μια μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας. Το σημαντικότερο είναι ότι η γλώσσα που θα χρησιμοποιήσει η κεντρική τράπεζα και οι νέες προβλέψεις τις οποίες θα διατυπώσει θα φανερώσουν πόσο σοβαρός είναι ο αντίκτυπος ενός δύσκολου καλοκαιριού, το οποίο συνδέθηκε με ποικιλία γεγονότων: από την όξυνση του σινοαμερικανικού πολέμου μέχρι το νέο πακέτο μέτρων από την ΕΚΤ, που παραπέμπει σε παρεμβάσεις σε εποχή κρίσης, αλλά και μια σειρά οικονομικών στοιχείων, τα οποία δείχνουν αδυναμία στη μεταποίηση των ΗΠΑ και ίσως υποδηλώνουν και άλλα μεγαλύτερα προβλήματα.

Αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μέχρι τις τελευταίες τριμηνιαίες προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Ιούνιο, τα στελέχη της αναθεώρησαν τον ρυθμό ανάπτυξης του 2019 κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μέσο όρο των εκτιμήσεών τους. Επίσης, αναθεώρησαν κι άλλο προς τα κάτω τον στόχο του πληθωρισμού από το 2%. Στις νέες προβλέψεις, οι οποίες θα δοθούν αύριο Τετάρτη στη δημοσιότητα, θα καταστεί εμφανές εάν οι αξιωματούχοι της Fed σκέπτονται ότι η κατάσταση χειροτερεύει και πόσο πιο μακριά χρειάζεται να πάνε με γνώμονα είτε την περικοπή του κόστους δανεισμού ή άλλα μέτρα, ώστε να προλάβουν τα όποια προβλήματα μπορεί να ανακύψουν. Κι αυτό είναι ένα ακανθώδες ζήτημα, το οποίο έχει διχάσει τα στελέχη της τράπεζας. Από τη μια πλευρά βρίσκονται όσοι επιθυμούν να μειωθούν τα επιτόκια, και δραστικά και γρήγορα, ενώ από την άλλη όσοι θέλουν πιο αργούς ρυθμούς. Δεν λείπουν και όσοι δεν θέλουν να γίνει καμία ενέργεια. Από την τελευταία συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο, τα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας είναι και θετικά και απογοητευτικά. Οι εταιρικές επενδύσεις είναι ασθενικές, οι δείκτες στη μεταποίηση υποχωρούν, η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνεται, αλλά επαρκεί να διατηρήσει χαμηλά την ανεργία στο 3,7%, και η άνοδος των μισθών συνεχίζεται. Τέλος, πέραν τούτων, τα στελέχη της Fed εξετάζουν και το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, όπου η στασιμότητα της οικονομίας είναι ενδημική, και στην Ιαπωνία, η οποία αγωνίζεται να περιφρουρήσει την ανάπτυξη, και σκέφτονται τι πρέπει να κάνουν για να αποφύγουν κάτι ανάλογο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή