Στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις της Aramco παρουσιάζει σήμερα η Σαουδική Αραβία

Στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις της Aramco παρουσιάζει σήμερα η Σαουδική Αραβία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας θα παραχωρήσει σήμερα Τετάρτη μια συνέντευξη Τύπου για να παράσχει πληροφορίες για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον δύο πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του ομίλου Aramco στη Σαουδική Αραβία το περασμένο Σάββατο, όπως ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση του βασιλείου. 

Στη συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστούν αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις. Επίσης, ο εκπρόσωπος θα δείξει τα ιρανικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις.

Την ίδια ώρα. εκτάκτως για τη Σαουδική Αραβία αναχωρεί σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο, προκειμένου να συζητήσει την «απάντηση» των ΗΠΑ στις επιθέσεις εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Σε ομιλία του στο ινστιτούτο μελετών Heritage Institute, ο Πενς είπε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει τα στοιχεία που διαθέτει για τις επιθέσεις και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή.

Εάν το Ιράν εξαπέλυσε αυτές τις επιθέσεις για να πιέσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος της Τεχεράνης, θα αποτύχει, πρόσθεσε.

Σημειώνεται δε πως η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί ευθέως το Ιράν για τις επιθέσεις στον ενεργειακό κολοσσό Aramco, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε επιφυλακτικός τη Δευτέρα, δηλώνοντας ότι θα περιμένει να βεβαιωθεί και θέλει να συντονίσει τις ενέργειές του με τη Σαουδική Αραβία.

Οι ΗΠΑ διατηρούν ψηλά τους τόνους επιμένοντας στην εμπλοκή του Ιράν, ενώ το κατηγορεί για συνειδητά «ψεύδη» δια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Πομπέο απέρριψε τους ισχυρισμούς των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ότι έπληξαν εκείνοι τις δύο σαουδαραβικές πετρελαϊκές μονάδες, κατηγορώντας ευθέως την Τεχεράνη για τα χτυπήματα. Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να «δείχνουν» τους Χούθι ως αυτουργούς, επανέλαβε ο Αμερικανός υπουργός, κατηγορώντας ευθέως την Τεχεράνη για τα χτυπήματα.

Η απάντηση από την ιρανική πλευρά ήρθε άμεσα, με τον Ιρανό ομόλογο του, Τζαβάντ Ζαρίφ, να δηλώνει ότι «οι κατηγορίες εναντίον του Ιράν δεν θα τερματίσουν την καταστροφή» που λαμβάνει χώρα στην Υεμένη. Σύμφωνα με τον Ζαρίφ, οι κατηγορίες των Πομπέο συνιστούν απλώς «κατάφορα ψεύδη», στα οποία στράφηκαν οι ΗΠΑ, αφού είδαν ότι δεν πιάνει η στρατηγική της «μέγιστης πίεσης» των πολλαπλών κυρώσεων. 

Αποκλιμακώνεται η τιμή του πετρελαίου

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία, πρώτος εξαγωγός μαύρου χρυσού στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις του Σαββάτου, μείωσαν στο μισό την παραγωγή της σε αργό πετρέλαιο (5.7 εκατομμύρια βυτία ημερησίως), με αποτέλεσμα να προκληθεί «σοκ» στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου με τα σενάρια για ανοδό τους να εντείνονται.

Ωστόσο, διαβεβαιώσεις της Aramco για αποκατάσταση της παραγωγής στα κανονικά επίπεδα πιο σύντομα από το αναμενόμενο, οδήγησε τις αγορές σε τάσεις διόρθωσης. Ενδεικτικά, οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές.Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent καταγράφονται στα 63,41 δολάρια, μειωμένες κατά 0,24%. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώνονται κατά 0,57% στα 59 δολάρια το βαρέλι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή