Τα επιτόκια διχάζουν και τη Fed

Τα επιτόκια διχάζουν και τη Fed

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έντονη διαφωνία στο εσωτερικό της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και τον ενδεδειγμένο τρόπο αντίδρασης δεν θα αποτρέψει τους Αμερικανούς κεντρικούς τραπεζίτες από το να μειώσουν σήμερα το βασικό επιτόκιο δανεισμού.

Ενώ η αύξηση της τιμής του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις σε διυλιστήρια της Σαουδικής Αραβίας το Σαββατοκύριακο έκαναν ακόμη πιο μακρύ τον κατάλογο των απειλών που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, η έντονη διαίρεση που είναι εμφανής μεταξύ των Αμερικανών κεντρικών τραπεζιτών θα μπορούσε να σημαίνει ότι περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού δεν είναι καθόλου σίγουρη. Στο ένα άκρο βρίσκονται οι περιφερειακοί πρόεδροι της Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ και Νιλ Κασκάρι, που αναμένεται να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της σημαντικής μείωσης του κόστους δανεισμού, ώστε να αντιμετωπιστεί ο χαμηλός πληθωρισμός και η αντεστραμμένη καμπύλη απόδοσης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Στο άλλο άκρο βρίσκονται οι περιφερειακοί πρόεδροι Λορέτα Μέστερ, η οποία ήταν αντίθετη με την απόφαση του Ιουλίου για μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, και Πάτρικ Χάρκερ, ο οποίος είχε υποστηρίξει την απόφαση, αλλά διστακτικά, και ο οποίος λέει ότι θέλει να μείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού «για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Fed, έχει το λεπτό καθήκον να λάβει υπόψη του αυτές τις διαφορετικές απόψεις και τα επιχειρήματα και να κατορθώσει να σχηματίσει μια συναινετική άποψη. Δύσκολη πρόκληση είναι επίσης να καταφέρει κανείς να βγάλει συμπέρασμα από τα οικονομικά στοιχεία, που υποδηλώνουν πως ενδέχεται να συρρικνώνεται η μεταποιητική δραστηριότητα, ενώ παραμένει ασθενικός ο πληθωρισμός, την ίδια στιγμή που τα νοικοκυριά εξακολουθούν να καταναλώνουν και οι επιχειρήσεις προσθέτουν πολλές νέες θέσεις εργασίας. Ο νέος αστάθμητος παράγοντας προέκυψε αναπάντεχα το Σάββατο, όταν η επίθεση στα σαουδαραβικά διυλιστήρια προκάλεσε τη μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του πετρελαίου τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι αξιωματούχοι της Fed θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν την εξέλιξη ως μια επιπλέον απειλή προς την ήδη εύθραυστη πρόβλεψη για την ανάπτυξη, κάτι που θα ενίσχυε την άποψη περί ακόμη μεγαλύτερης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ή ως μια ευπρόσδεκτη ενίσχυση του πληθωρισμού, εξέλιξη που θα ενίσχυε την άποψη για μη μεταβολή των επιτοκίων δανεισμού. Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, τα προθεσμιακά συμβόλαια που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο δανεισμού της Fed έδειχναν πως οι επενδυτές στοιχηματίζουν πως υπάρχουν 65,8% πιθανότητες η κεντρική τράπεζα να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,75% με 2%. Οι επενδυτές εξακολουθούν να περιμένουν, αν και με μικρότερη σιγουριά, μια ακόμη μείωση επιτοκίων δανεισμού μέχρι το τέλος του χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή