Αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωση της Thomas Cook

Αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωση της Thomas Cook

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Thomas Cook, το αρχαιότερο γραφείο ταξιδίων στον κόσμο, έχει περιθώριο «λίγων ημερών» ώστε να καταφέρει να βρει επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 200 εκ. λιρών στερλινών. Σε διαφορετική περίπτωση η βρετανική εταιρεία απειλείται με άμεση χρεοκοπία που θα πλήξει περίπου 600 χιλιάδες πελάτες της, κυρίως από Γερμανία, Βρετανία και τις σκανδιναβικές χώρες, και 21 χιλιάδες υπαλλήλους της.

Η νέα απαίτηση των πιστωτών της Thomas Cook έγινε γνωστή χθες το πρωί και απειλεί να τινάξει στον αέρα την συμφωνία για την χρηματοδότηση της εταιρείας με 900 εκ. λίρες στερλίνες (1,02 δισ. ευρώ) που είχε συναφθεί μόλις προ εβδομάδων. Η κατάσταση είναι τόσο δραματική ώστε σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times» η βρετανική αρχή πολιτικής αεροπλοΐας έχει προετοιμάσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον επαναπατρισμό περίπου 150 χιλιάδων Βρετανών τουριστών, με εκτιμώμενο κόστος 600 εκ. λίρες (680 εκ. ευρώ), στην περίπτωση που χρεοκοπήσει η Thomas Cook.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο διάσωσης, η κινεζικών συμφερόντων Fosun θα χρηματοδοτήσει την Thomas Cook με ποσό ύψους 450 εκ. λιρών στερλινών (510 εκ. ευρώ) και θα λάβει σε αντάλλαγμα τουλάχιστον το 75% της μονάδας ταξιδίων του ομίλου και το 25% της αεροπορικής εταιρεία του ομίλου. Οι πιστώτριες τράπεζες της Thomas Cook και οι ομολογιούχοι της θα παρέχουν ακόμη 450 εκ. λίρες στερλίνες και σε αντάλλαγμα θα λάβουν περίπου το 75% της αεροπορικής εταιρείας και μέχρι το 25% της μονάδας ταξιδίων. Η ξαφνική απαίτηση των τραπεζών για επιπλέον εμπράγματες εγγυήσεις ύψους 200 εκ. λιρών στερλινών ώστε να υποστηρίξουν την Thomas Cook κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της συμφωνίας διάσωσης, ενώ η Thomas Cook ανακοίνωσε χθες πως «συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της εταιρείας και σειράς ενδιαφερόμενων μερών για να συμφωνηθούν οι τελικοί όροι ανακεφαλαιοποίησης και αναδιοργάνωσης της εταιρείας».

Σύμφωνα με πηγή του Reuters, την Πέμπτη η Royal Bank of Scotland απαίτησε την τελευταία στιγμή επιπλέον χρηματοδότηση 200 εκ. λιρών στερλινών, απαίτηση που σύμφωνα με την πηγή κατέστησε «ακόμη πιο κρίσιμη την κατάσταση». Εκπρόσωπος Τύπου της RBS δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με αυτή την περιγραφή των γεγονότων και ότι η τράπεζα συνεργάζεται με όλες τις πλευρές ώστε να δοθεί λύση στο θέμα χρηματοδότησης και έλλειψης ρευστότητας της Thomas Cook. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε χθες το πρωί στο επίπεδο ρεκόρ των 2 πενών μετά την ανακοίνωση της Thomas Cook πως οι μέτοχοι είναι αντιμέτωποι με «την σημαντική απειλή να μην ανακτήσουν» τίποτε από την επένδυση τους.

Θέμα ημερών

Αν η συμφωνία για την διάσωση του πρακτορείου ταξιδίων που είχε εφεύρει το πακέτο διακοπών δεν ολοκληρωθεί μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, οπότε καλούνται οι πιστωτές της εταιρείας να ψηφίσουν αν αποδέχονται ή όχι το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης, τότε οι πελάτες της Thomas Cook πιθανώς θα πρέπει να βρουν άλλο τρόπο να επιστρέψουν σπίτι τους. «Οι επόμενες ημέρες θα είναι αρκετά κρίσιμες για την Thomas Cook. Ο χρόνος έχει ύψιστη σημασία και η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί γρήγορα», είπε στο Bloomberg ο Νιλ Κίνι, αναλυτής της CreditSights στο Λονδίνο.

Αν αποφασίσει να παρέμβει η βρετανική κυβέρνηση όπως είχε κάνει και μετά την κατάρρευση της Monarch, τότε θα λάβει χώρα η μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού της Βρετανίας σε σε περίοδο ειρήνης καθώς 150 χιλιάδες πελάτες της Thomas Cook δεν θα έχουν τρόπο να επιστρέψουν. Εκπρόσωπος Τύπου του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών αρνήθηκε αν σχολιάσει την υπόθεση. Η ένωση Βρετανών πιλότων, ο οποία έχει υποστηρίξει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Thomas Cook, κάλεσε τράπεζες και την κυβέρνηση να υποστηρίξουν τον ταξιδιωτικό όμιλο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή