Στην ιατρική κάνναβη ψάχνει την ανάπτυξη η Β. Μακεδονία

Στην ιατρική κάνναβη ψάχνει την ανάπτυξη η Β. Μακεδονία

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ιατρική κάνναβη εναποθέτει τις ελπίδες της η γειτονική Βόρεια Μακεδονία, η οποία ευελπιστεί να γίνει η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη κάνναβης στα Βαλκάνια αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο ασυνήθιστος κλάδος βρίσκει ευρεία και θερμή υποστήριξη από το κοινοβούλιο, διότι παρουσιάζεται ως πιθανή διέξοδος στα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Η Βόρεια Μακεδονία, με μέσο εισόδημα στα 400 ευρώ, συγκαταλέγεται μεταξύ των φτωχότερων ευρωπαϊκών χωρών.

Το εγχείρημα βρίσκεται ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο και λίγοι έχουν καταφέρει πράγματι να καλλιεργήσουν επαρκείς ποσότητες, αλλά έχει όλα τα εχέγγυα για να αποδειχθεί κερδοφόρο. Ενδιαφερόμενοι, που προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς κλάδους απασχόλησης, υποκύπτουν μπροστά στη σαγήνη των εύκολων χρημάτων. Οι λίγες και εκλεκτές αδειοδοτημένες επιχειρήσεις ιατρικής κάνναβης ευελπιστούν να αποκτήσουν σύντομα ένα μερίδιο στην παγκόσμια αγορά κάνναβης, η αξία της οποίας θα κυμαίνεται από 14 έως και 50 δισ. δολάρια στα επόμενα πέντε χρόνια. Το υπουργείο Υγείας της γείτονος έχει εκδώσει 28 άδειες από το 2016, όταν δηλαδή νομιμοποιήθηκε η καλλιέργεια, και αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται 15 ακόμη αιτήσεις αδειοδότησης.

Παρότι όμως οι αδειοδοτημένες επιχειρήσεις δικαιούνται διά νόμου να καλλιεργούν κάνναβη και να αποσπούν το λάδι του φυτού, δεν μπορούν να εξάγουν το προϊόν στην τελική του μορφή, όπως δηλαδή θα μεταπωληθεί. Οι εξαγωγές θα ήταν το πιο κερδοφόρο κομμάτι για τις επιχειρήσεις. Δεδομένης, όμως, της ευρείας υποστήριξης που απολαμβάνει η βιομηχανία ιατρικής κάνναβης διακομματικά, η εξαγωγή αναμένεται πως θα επιτραπεί σύντομα. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τη νομοθέτηση των εξαγωγών εντός ολίγων εβδομάδων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, προσπαθώντας να κάνει αισθητή την παρουσία της χώρας στις διεθνείς αγορές, παροτρύνει τις επενδύσεις στην ιατρική μαριχουάνα. «Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας, η κάνναβη είναι ο σωστός τρόπος για να το πετύχουμε», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Βένκο Φιλίπτσε. «Προβλέπουμε ότι η βιομηχανία της κάνναβης θα μπορούσε να συνεισφέρει έως και κατά 1% στο ΑΕΠ της χώρας», ανέφερε ο Φιλίπτσε στο Reuters.

Ωστόσο, η Βόρεια Μακεδονία έχει καθιερωθεί ιστορικά ως χώρα διέλευσης για εμπόριο όπλων, εμπόριο λευκής σαρκός, κάνναβης από την Τουρκία και διάφορων άλλων ναρκωτικών. Υπάρχει, με λίγα λόγια, ο κίνδυνος η ιατρική κάνναβη, που καλλιεργείται και προωθείται με τόση διαφάνεια, να καταλήξει στη «μαύρη» αγορά. Το σενάριο αυτό φουντώνει στην περίπτωση που καθυστερήσει περαιτέρω η νομιμοποίηση των εξαγωγών. Η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει τη Βόρεια Μακεδονία στην 93η θέση του παγκόσμιου δείκτη διαφθοράς.

Υψηλό κόστος

Σύμφωνα με τον Κονσταντίν Ντουκόφσκι, πρόεδρο της ένωσης καλλιεργητών κάνναβης, το πρόβλημα με τη βιομηχανία είναι ως συνήθως η έλλειψη χρημάτων, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει φόρους στη βιομηχανία προτού καν ξεκινήσει την παραγωγή. Την ίδια στιγμή, πολλοί νεοεισαχθέντες στον κλάδο ούτε έχουν ακόμη βρει επενδυτές ούτε διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. «Πολλοί νόμιζαν πως θα είναι εύκολα χρήματα και επένδυσαν έτσι στην καλλιέργεια της κάνναβης. Αλλά μετά κατάλαβαν ότι η τεχνολογία είναι ακριβή και ότι απαιτούνται επιπλέον ακριβές πιστοποιήσεις», δήλωσε ο Ντουκόφσκι στο Reuters.

«Αυτή είναι η καλύτερη δουλειά του κόσμου», υποστήριξε στο Bloomberg ο Σλάβε Ιβανόφσκι, ο οποίος έχει επενδύσει 10 εκατ. ευρώ για την αγορά καλλιεργήσιμων εκτάσεων και στην τεχνολογία παραγωγής κάνναβης. Η περίπτωση του Ιβανόφσκι είναι ξεχωριστή, διότι είναι από τους λίγους, εάν όχι ο μόνος που διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για την εκκίνηση της παραγωγής. Προς το παρόν, πολύ λίγοι έχουν καταφέρει πράγματι να καλλιεργήσουν το φυτό και ακόμη λιγότεροι να αποσπάσουν από αυτό λάδι. Ωστόσο, ο Ιβανόφσκι πιστεύει ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη βιομηχανία αυτή τη στιγμή είναι η παραγωγή κάνναβης υψηλής ποιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή