Συνελήφθη στη Μύκονο o αεροπειρατής της πτήσης της TWA το 1985

Συνελήφθη στη Μύκονο o αεροπειρατής της πτήσης της TWA το 1985

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά την πολύκροτη υπόθεση, εντοπίσθηκε την Παρασκευή στη Μύκονο από αστυνομικούς του τοπικού αστυνομικού τμήματος, 65χρονος αλλοδαπός, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση αεροπειρατείας της πτήσης TWA το 1985, από την Αθήνα προς τη Ρώμη.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, ο 65χρονος Λιβανέζος εντοπίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 19 Σεπτεμβρίου 2019, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, κατά την διάρκεια ελέγχου διαβατηρίων σε κρουαζιερόπλοιο, που έφτασε στο λιμάνι του νησιού. 

Όπως διαπιστώθηκε, τα στοιχεία του 65χρονου αναφέρονται σε ευρωπαϊκό διωκτικό έγγραφο των γερμανικών Αρχών για αδικήματα περί τρομοκρατίας και συγκεκριμένα για υπόθεση αεροπειρατείας και απαγωγής τα έτη 1985 και 1987.

Ο διωκόμενος οδηγήθηκε χθες στον Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, στη Σύρο, ο οποίος παρήγγειλε την προσωρινή σύλληψη και κράτησή του, μέχρι να εκδοθεί στην Γερμανία.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρεται: 

Εντοπίσθηκε προχθές (19 Σεπτεμβρίου 2019) το απόγευμα στη Μύκονο από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, 65χρονος αλλοδαπός, τα στοιχεία του οποίου αναφέρονται σε εκκρεμές ευρωπαϊκό διωκτικό έγγραφο των γερμανικών Αρχών για αδικήματα περί τρομοκρατίας και συγκεκριμένα για υπόθεση αεροπειρατείας και απαγωγής τα έτη 1985 και 1987. Ο διωκόμενος οδηγήθηκε χθες στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, ο οποίος παρήγγειλε την προσωρινή σύλληψη και κράτησή του.

Το 1958, μετά από διαπραγματεύσεις ημερών, αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι επιβάτες της πτήσης TWA, ενώ δύο χρόνια αργότερα, ο Λιβανέζος συνελήφθη στην Φρανκφούρτη. Συνεργάτες του όμως απήγαγαν στην Βηρυτό δύο Γερμανούς, τους οποίους κατάφεραν να ανταλλάξουν μαζί του και από τότε κυκλοφορούσε ελεύθερος και αναζητείτο μέχρι προχθές που εντοπίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία στη Μύκονο.

Η ιστορία της πολύκροτης αεροπειρατείας

Η μεγάλη αεροπειρατεία – θρίλερ σε αεροσκάφος της εταιρείας TWA είχε γίνει το 1985 και είχε συγκλονίσει τότε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Πληροφορίες ανέφεραν ότι πίσω από την ενέργεια ήταν η Παλαιστινιακή οργάνωση Χεζμπολάχ ενώ η αεροπειρατεία είχε γίνει για την απελευθέρωση από το Ισραήλ, 766 κρατουμένων Παλαιστινίων και Λιβανέζων.

Στις 14 Ιουνίου του 1985, λίγο μετά τις 10 το πρωί, το Μπόινγκ της αεροπορικής εταιρίας TWA κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο της Ρώμης, έχοντας μόλις απογειωθεί από το Ελληνικό. Δύο άντρες λιβανέζικης καταγωγής σηκώθηκαν από τα καθίσματα τους και έτρεξαν προς το πιλοτήριο.

Συνελήφθη στη Μύκονο o αεροπειρατής της πτήσης της TWA το 1985-1

Ο ένας απειλούσε τους επιβάτες με πιστόλι, ενώ ο άλλος μπήκε στο πιλοτήριο κρατώντας χειροβομβίδα. Το μήνυμα του πιλότου προς τον πύργο ελέγχου του Ελληνικού ήταν ιδιαίτερα λακωνικό: «Έγινε αεροπειρατεία». Στο αεροπλάνο υπήρχαν 145 επιβάτες και 8 μέλη του πληρώματος. Οι περισσότεροι ήταν Αμερικάνοι, αλλά και 15 Έλληνες.

Ανάμεσα τους βρισκόταν και ο τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος.

Στις 11.30, το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Βηρυτό για ανεφοδιασμό και οι αεροπειρατές απελευθέρωσαν 17 γυναίκες και δύο παιδιά. Το κέντρο ελέγχου του αεροδρομίου έδωσε άδεια προσγείωσης, μόνο όταν οι αεροπειρατές απείλησαν ότι θα ανατινάξουν το αεροπλάνο με τις χειροβομβίδες που είχαν απασφαλίσει. Το ίδιο έγινε έξι ώρες αργότερα, όταν το αεροσκάφος έφτασε στο Αλγέρι, όπου αφέθηκαν ελεύθερα άλλα 20 γυναικόπαιδα.

Εκεί ανακοινώνουν και τα αιτήματά τους: απελευθέρωση όλων των Λιβανέζων σιιτών μουσουλμάνων που κρατούνταν στο Ισραήλ, διεθνή καταδίκη των ισραηλικών στρατιωτικών ενεργειών στο Λίβανο, καταδίκη της αμερικάνικης υποστήριξης του Ισραήλ και καταδίκη για την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στις 8 Μαρτίου 1985, κατά την οποία σκοτώθηκαν 80 άτομα και για την οποία ευθύνονταν οι Αμερικάνοι.

Στις 10 και τέταρτο το βράδυ, το αεροπλάνο απογειώθηκε.  Προορισμός και πάλι η Βηρυτός. Ένας απ’ τους αεροπειρατές απειλεί τον πιλότο.

Συνελήφθη στη Μύκονο o αεροπειρατής της πτήσης της TWA το 1985-2

Έφτασε στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα του Σαββάτου, 15 Ιουνίου. Επιτράπηκε η προσγείωση, αφού ακούστηκαν οι κραυγές του πιλότου προς τον πύργο ελέγχου: «Μόλις σκότωσαν έναν από τους επιβάτες».

Ήταν ο Αμερικάνος Ρόμπερτ Στέθεμ. Όταν ο πύργος ελέγχου τους ρώτησε γιατί σκότωσαν έναν αθώο επιβάτη, απάντησαν ότι οι Αμερικάνοι είχαν σκοτώσει πολλούς αθώους Λιβανέζους. Παρά την προθυμία τους να σκοτώσουν Αμερικάνους, άφησαν ελεύθερους άλλους 17 ομήρους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Ενώ το αεροσκάφος ανεφοδιαζόταν, οι αεροπειρατές έψαχναν τα διαβατήρια των επιβατών, για να εντοπίσουν Εβραίους. Βρήκαν επτά επιβάτες με εβραϊκά ονόματα και τους απομάκρυναν από το αεροσκάφος και τους κρατούσαν σε φυλακή στη Βηρυτό. Πριν το αεροπλάνο απογειωθεί πάλι, επιβιβάστηκαν δώδεκα μέλη της σιιτικής οργάνωσης “Αμάλ”.

Για ακόμα μία φορά, το Μπόινγκ προσγειώθηκε στο Αλγέρι, το πρωί της 15ης Ιουνίου.

Αφέθηκαν ελεύθεροι άλλοι 19 όμηροι. Στις 6.15 το απόγευμα, απελευθερώθηκαν όλοι οι Έλληνες επιβάτες, ύστερα από συνεννόηση των αεροπειρατών με τις ελληνικές αρχές. Θα απελευθέρωναν τους ομήρους, αν οι Έλληνες έφερναν στο Αλγέρι τον τρίτο συνεργό τους, Αλί Ατουά, που δεν είχε καταφέρει να επιβιβαστεί στο Μπόινγκ το πρωί της 14ης Ιουνίου και είχε συλληφθεί στο Ελληνικό. Απ’ τους Έλληνες ομήρους που απελευθερώθηκαν όμως, έλειπαν ο τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος, η σύντροφός του Πάμελα Σμιθ και ο ελληνοαμερικάνος φοιτητής Άρθουρ Ταργκοντσίδης….

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή