Διαφωνίες για την τιτλοποίηση ασφαλιστικών οφειλών

Διαφωνίες για την τιτλοποίηση ασφαλιστικών οφειλών

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις προκάλεσε δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα τιτλοποίησης τμήματος των ασφαλιστικών οφειλών με παράλληλη εκχώρηση, εκ μέρους του Δημοσίου, της είσπραξής τους σε τρίτους, ενδεχομένως  μέσω διεθνούς διαγωνισμού με τη συμμετοχή ελληνικών τραπεζών όσο και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο  υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νότης Μηταράκης ουσιαστικά επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης αναφέροντας ότι  αυτή πρέπει να αναζητήσει τρόπος τιτλοποίησης των οφειλών υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα, σχετικά ερωτηθείς για τις οφειλές άνω των 200.000 ευρώ απάντησε:

«Υπάρχουν κάποιοι που θα επιλέξουν να μην ρυθμίσουν τις οφειλές τους και από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του κράτους να βρει κάθε πρόσφορο μέσο να εισπράξει αυτά που οφείλονται στην κοινωνία. Έχουμε οφειλές άνω των 200.000 ευρώ που φτάνουν συνολικά περίπου στα 15 δισ. ευρώ, άρα αυτό δεν αφορά στον ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος επλήγη από  την κρίση. Και πρέπει το Δημόσιο να βρει κάθε τρόπο να τιτλοποιήσει, να πουλήσει, να διαχειριστεί αυτές τις οφειλές υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσουμε και το εξετάζουμε».

Ωστόσο, αργότερα, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ερωτηθέντες σχετικά, διέψευδαν το ενδεχόμενο σχέδιο για τιτλοποίηση οφειλών προς σε ασφαλιστικά ταμεία.

Κατά την ίδια πηγή, η ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, είναι η τελευταία, η μοναδική και η πιο ευνοϊκή για όλους, ώστε να ρυθμίσουν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή