Το περιοδικό «Ιστορία» για τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968

Το περιοδικό «Ιστορία» για τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκτενές αφιέρωμα στα 50 χρόνια από την ιστορική διάσπαση του ΚΚΕ, στη Βουδαπέστη το 1968, κυκλοφόρησε το τεύχος Σεπτεμβρίου του μηνιαίου περιοδικού «Ιστορία Εικονογραφημένη», ένα από τα μακροβιότερα περιοδικά του ελληνικού Τύπου.

«Η ιδεολογική ταυτότητα του ΚΚΕ- Εσωτερικού υπήρξε η ελληνική εκδοχή του ευρωκομμουνισμού», γράφει στο σημείωμα της σύνταξης ο Διονύσης Ν. Μουσμούτης, εκδότης και διευθυντής της «Ιστορίας».

«Το νέο κόμμα είχε την έδρα του στη Ρουμανία, ενώ ο μηχανισμός του “ορθόδοξου” ΚΚΕ είχε ήδη μεταφερθεί στη Σοβιετική Ενωση. Η ίδρυση γραφείων του νέου κόμματος στις “Λαϊκές χώρες” ήταν σημάδι των κεντρόφυγων τάσεων στις κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά από το ΚΚΕ το νέο κόμμα αντιμετωπίστηκε με τη γνωστή μέθοδο: “διαγραφή των ανανεωτών”».

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει άρθρα των Ανδρέα Στεργίου, Μαρίας Σαμπατακάκη, Λάμπρου Φλιτούρη.

Στο ίδιο τεύχος περιλαμβάνονται άρθρα του Αλέξανδρου Κιτροέφ για τον ελληνισμό της Αιγύπτου, της Κατερίνας Κοφφινά για την Σωτήριο Ανάργυρο (προσωπικότητα που καθόρισε τη φυσιογνωμία των Σπετσών), του Νικόλαου Γάτου για τη σύγχρονη Ουκρανία, του Ξενοφώντος Χαλάτση για τον πόλεμο της Ισπανίας στη δυτική Σαχάρα (1957-1975), κ.ά.

Το περιοδικό «Ιστορία» για τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή