Αυτόχθονες του Αμαζονίου κατά Μπολσονάρο

Αυτόχθονες του Αμαζονίου κατά Μπολσονάρο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. «Ο Μπολσονάρο πρέπει να φύγει», είπε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος των αυτοχθόνων της Αμαζονίας, αρχηγός Ραόνι Μετουκτίρε, απαντώντας στις επικρίσεις του Βραζιλιάνου προέδρου, ο οποίος αμφισβήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη νομιμοποίηση του Ραόνι.

Η ομιλία του Μπολσονάρο, που χαρακτηρίστηκε «επιθετική» από τον Τύπο της Βραζιλίας, περιείχε πύρινη υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας επί του δάσους του Αμαζονίου και αυστηρές επικρίσεις για την «αποικιακή» στάση ορισμένων χωρών, όπως η Γαλλία. «Πολύ συχνά, αυτόχθονες αρχηγοί, σαν τον Ραόνι, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κυβερνήσεις ξένων κρατών. Το μονοπώλιο του Ραόνι στον Αμαζόνιο έχει λήξει», είπε ο Μπολσονάρο.

Στην ομιλία του Βραζιλιάνου προέδρου απάντησε την Τετάρτη ο Ραόνι λέγοντας: «Ο Μπολσονάρο λέει ότι δεν είμαι ηγέτης. Στην πραγματικότητα, είναι ανίκανος να ηγηθεί και θα έπρεπε να φύγει, για το καλό όλων, προτού γίνει κάτι σοβαρό». Πριν από δύο εβδομάδες, το ίδρυμα Darcy Ribeiro πρότεινε επισήμως τον Ραόνι για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης του 2020. «Η πρωτοβουλία αυτή αναγνωρίζει την αξία και το κύρος του Ραόνι Μετουκτίρε ως προσωπικότητας διεθνούς ακτινοβολίας. Παρά τα 90 χρόνια του, ο Ραόνι συνεχίζει να αφιερώνει τη ζωή του στον αγώνα για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων και την προστασία του Αμαζονίου», αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρύματος Darcy Ribeiro.

Την Τετάρτη, τα βραβεία Right Livelihood Award, που θεωρούνται τα «αντι-Νομπέλ», τίμησαν τον αρχηγό της φυλής των Γιανομάμι του Αμαζονίου, Νταβί Κοπενάουα. «Η βράβευσή μου είναι αποτέλεσμα αγώνων 20 ετών. Η βράβευση θα μας δώσει νέες δυνάμεις για να συνεχίσουμε να προστατεύουμε το τροπικό δάσος και τον λαό μας. Δεν φοβάμαι τον Μπολσονάρο, αλλά φοβάμαι την καταστροφή που είναι ικανός να επιφέρει. Ανησυχώ επειδή η κυβέρνηση ευνοεί την κατάληψη των εδαφών μας», είπε ο Κοπενάουα. Την απόρριψη των δηλώσεων του Μπολσονάρο στον ΟΗΕ εξέφρασαν οργανώσεις αυτοχθόνων του Αμαζονίου, χαρακτηρίζοντας τα λόγια του προέδρου «ντροπή για τη Βραζιλία και την ανθρωπότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή