Οργή Αγκυρας κατά Αθήνας και Λευκωσίας

Οργή Αγκυρας κατά Αθήνας και Λευκωσίας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια προκλητική ανακοίνωση αντέδρασε η Άγκυρα στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που καταδίκαζε την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο στο οποίο κατέληξαν μετά τη συνάντησή τους οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών Δένδιας, Χριστοδουλίδης και Σούκρι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι απέρριψε τη διακήρυξη, και επιτέθηκε σε Ελλάδα και Κύπρο. Χαρακτήρισε την Ελλάδα «ανειλικρινή» και ανέφερε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, να υποστηρίζουμε τα δικαιώματά μας και των Τουρκοκυπρίων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Απορρίπτουμε τους αβάσιμους ισχυρισμούς που συμπεριλαμβάνονται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ελλάδος και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία).

Η προσπάθεια της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης να εντάξουν στις μαξιμαλιστικές εθνικές πολιτικές τους και τις χώρες της Ε.Ε. αλλά και τις χώρες τις περιοχής, δεν ωφελεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι χώρες τις περιοχής δεν έχουν ούτε την αρμοδιότητα, ούτε την ευθύνη αλλά ούτε και λόγο στα προβλήματα του Αιγαίου και το ζήτημα της Κύπρου.

Βήματα με πολιτικές σκοπιμότητες που έχουν σαν στόχο να απομονώσουν και να αγνοήσουν την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους στην ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας.

Επίσης είναι ανειλικρινές από την Ελλάδα να προχωρά σε αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας την ώρα που στέλνει μηνύματα συνεργασίας σε εμάς.

Καλούμε τις χώρες αυτές να αντιμετωπίσουν την πολιτική, οικονομική και γεωγραφική πραγματικότητα της περιοχής και να ακολουθήσουν πολιτικές συνεργασίες που αρμόζουν στην πραγματικότητα αυτή.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να υπάρξει σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. αλλά και μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Σχέδια τα οποία δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους στην περιοχή δεν θα είναι ποτέ αποτελεσματικά.

Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα τα δικά μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Το ανακοινωθέν Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

Στο κοινό ανακοινωθέν Δένδια, Χριστοδουλίδη και Σούκρι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με ιδιαίτερη έμφαση στις κλιμακούμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας, τις σεισμικές έρευνες και την στρατιωτική παρουσία στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες.

Τονίζουν ότι παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άποψη αυτή, οι Υπουργοί τόνισαν επίσης ότι οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη και σφαιρική διευθέτηση του Κυπριακού και την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

«Οι Υπουργοί καλούν την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά και με συγκεκριμένους όρους στη συνέχιση των δομημένων και προσηλωμένων στο αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων για μια περιεκτική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια τέτοια λύση θα πρέει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και να διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια» επισημαίνεται. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή