Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 19 ετών έφτασε τον Σεπτέμβριο του 2019 η καταναλωτική εμπιστοσύνη, ενώ άνοδο την ίδια ώρα κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος. Πίσω από τα ρεκόρ το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που έχει και την ευθύνη για τη διενέργεια της έρευνας οικονομικής συγκυρίας, «βλέπει» τη διατήρηση της επίδρασης του εκλογικού αποτελέσματος του Ιουλίου. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «σε αυτή τη μέτρηση αξιολογούνται ευνοϊκά, προς το παρόν, περισσότερο οι προγραμματικές κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης, καθώς σε επίπεδο νομοθετικού έργου οι παρεμβάσεις είναι ηπιότερες». Σύμφωνα, λοιπόν, με το ΙΟΒΕ ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στις 107,2 μονάδες έναντι 105,3 μονάδων τον Ιούλιο. Τον Αύγουστο, πάντως, ο εν λόγω δείκτης είχε διαμορφωθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, στις 108,4 μονάδες. Παρά τη μικρή κάμψη, η επίδοση των 107,2 μονάδων είναι η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2008.

Στους επιμέρους κλάδους της οικονομίας ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 ως εξής:

• Στη βιομηχανία στις 106,8 μονάδες από 103,1 τον Αύγουστο και 104,4 τον Ιούλιο.

• Στις κατασκευές στις 50,8 μονάδες από 58 τον Ιούλιο, ενώ τον Αύγουστο έπεσε ακόμη περισσότερο, στις 49,2 μονάδες.

• Στις υπηρεσίες πτώση στις 105,2 μονάδες από 111,4 μονάδες τον Αύγουστο και 108 μονάδες τον Ιούλιο.

• Στο λιανικό εμπόριο καταγράφεται η πιο εντυπωσιακή άνοδος. Ο δείκτης διαμoρφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στις 126,5 μονάδες από τις 115,2 τον Αύγουστο και τις 104,9 τον Ιούλιο.

Η μεγάλη άνοδος του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανεμπόριο κάθε άλλο παρά άσχετη είναι με τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Για πρώτη φορά τουλάχιστον από το 2010 οι Ελληνες δεν συγκαταλέγονται στους πέντε πιο απαισιόδοξους λαούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις -6,8 μονάδες (σ.σ. οι απαισιόδοξοι εξακολουθούν να υπερτερούν των αισιόδοξων, αλλά με μικρή πλέον διαφορά) από τις -20,2 μονάδες τον Ιούλιο και τις -8,2 τον Αύγουστο.  Μικρή τέλος κάμψη παρατηρήθηκε στον δείκτη υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (PMI) που καταρτίζει η IHS Markit. Ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στις 53,6 μονάδες από 54,9 τον Αύγουστο. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο ρυθμός αύξησης των νέων εργασιών για τον ελληνικό μεταποιητικό κλάδο ήταν τον Σεπτέμβριο από τους ταχύτερους των τελευταίων 12 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή