Τιμή-ρεκόρ για έργο του καλλιτέχνη δρόμου Μπάνκσι

Τιμή-ρεκόρ για έργο του καλλιτέχνη δρόμου Μπάνκσι

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τιμή-ρεκόρ δημοπρατήθηκε την Πέμπτη στο Λονδίνο ένας μεγάλος πίνακας του καλλιτέχνη δρόμου Μπάνκσι. Ο πίνακας, που απεικονίζει πιθήκους να κάθονται στο βρετανικό Κοινοβούλιο, δημοπρατήθηκε την Πέμπτη από τον οίκο Sotheby’s έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 11 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί έως σήμερα για έργο του Βρετανού καλλιτέχνη.

O πίνακας «Απ-εξελιγμένο Κοινοβούλιο» («Devolved Parliament»), με χιμπατζήδες να έχουν αντικαταστήσει τους πολιτικούς στη Βουλή των Κοινοτήτων, με ευκολία ξεπέρασε την τιμή έναρξης της δημοπρασίας, η οποία είχε καθοριστεί περίπου στα 2 εκατ. ευρώ. Ο δημοπράτης, μάλιστα, σε κάποια στιγμή της διαδικασίας, η οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω Διαδικτύου, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή γράφεται Ιστορία». Η διαδικασία των προσφορών διήρκεσε μόλις 13 λεπτά και το έργο του 2009, το οποίο ανήκε σε ιδιωτική συλλογή, πωλήθηκε υπό τον ήχο ενθουσιωδών χειροκροτημάτων έναντι του ποσού των 9,5 εκατ. ευρώ, το οποίο, μετά την πρόσθεση των διαφόρων αμοιβών, έφθασε στα 11 εκατ. ευρώ.

«Τιμή-ρεκόρ για ένα πίνακα Μπάνκσι σήμερα στη δημοπρασία. Λυπάμαι που δεν βρισκόταν ακόμα στην κατοχή μου», έγραψε ο διάσημος καλλιτέχνης στον λογαριασμό του στο Instagram, κάτω από ένα σχόλιο του τεχνοκριτικού Ρόμπερτ Χιουζ σχετικό με την αξία των έργων τέχνης. Οπως ανέφερε στην ανάρτησή του ο Χιουζ, «η τιμή ενός έργου τέχνης αποτελεί τώρα τμήμα της λειτουργίας του. Η νέα του δουλειά είναι να στέκεται στον τοίχο και να γίνεται πιο ακριβό. Αντί να αποτελεί κοινή περιουσία της ανθρωπότητας, όπως ένα βιβλίο, η τέχνη καθίσταται ιδιαίτερη περιουσία κάποιου, ο οποίος μπορεί να αντέξει το οικονομικό βάρος της». Πριν από τη δημοπρασία της Πέμπτης, το ρεκόρ τιμής πώλησης για πίνακα του Μπάνκσι ήταν 1,7 εκατ. ευρώ – τόσα κόστισε το «Keep it spotless» στον αγοραστή του, σε δημοπρασία επίσης του οίκου Sotheby’s, στη Νέα Υόρκη, το 2008.

Ο πίνακας «Απ-εξελιγμένο Κοινοβούλιο» έχει μήκος 4 μ. και, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, είναι ο μεγαλύτερος γνωστός καμβάς του Μπάνκσι έως σήμερα. Παρότι φιλοτεχνήθηκε το 2009, πολλοί σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν συγκρίσεις με τη σημερινή πολιτική κατάσταση της Βρετανίας και ειδικότερα με τις κτηνώδεις ανταλλαγές ύβρεων μεταξύ των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων, με αφορμή την επερχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλωστε, ο Μπάνκσι, που γεννήθηκε στο Μπρίστολ αλλά έχει καταφέρει να διατηρεί κρυφή την ταυτότητά του, είναι διάσημος για τον πολιτικό και κοινωνικό σχολιασμό που κάνει συνήθως μέσα από τα γκράφιτι έργα του. Τέτοια έργα-μηνύματα, μάλιστα, με τη δική του υπογραφή υπάρχουν σε πολλές πόλεις της υφηλίου. Η πώληση του πανάκριβου πίνακα πραγματοποιήθηκε ακριβώς έναν χρόνο από την ημέρα που ένα άλλο έργο του Μπάνκσι, το «Κορίτσι με μπαλόνι», αυτοκαταστράφηκε μπροστά στα μάτια των έκπληκτων θεατών, σε δημοπρασία του Sotheby’s, λίγο μετά την πώλησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή