Αναχωρούν από τη Μόρια με τελικό προορισμό τον δήμο Βόλβης 570 πρόσφυγες

Αναχωρούν από τη Μόρια με τελικό προορισμό τον δήμο Βόλβης 570 πρόσφυγες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άλλοι 570 αιτούντες άσυλο που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες κατηγορίες αναχωρούν σήμερα το απόγευμα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά.

Προορισμός τους δομή στο Βαγιοχώρι κοντά στη λίμνη Βόλβη της κεντρικής Μακεδονίας. Σήμερα στο ΚΥΤ της Μόριας φιλοξενούνται 13.300 άτομα, από τα οποία περίπου 1.000 είναι ασυνόδευτοι πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή οι ροές συνεχίζονται αμείωτες, καθώς το Λιμενικό προχώρησε στη διάσωση 104 μεταναστών σε τρία περιστατικά που σημειώθηκαν τις βραδινές ώρες στα ανοιχτά της Σάμου και του Φαρμακονησίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Λιμενικό, στον εντοπισμό και τη διάσωση σαράντα αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Σώματος όταν ναυαγοσωστικό σκάφος εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου, φουσκωτή λέμβο. Το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην προβλήτα Φαρμακονησίου.

Επιπλέον, στον εντοπισμό και τη διάσωση σαράντα πέντε αλλοδαπών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου, όταν εντοπίσθηκε πνευστή λέμβος με αλλοδαπούς.

Τέλος άλλοι 19 αλλοδαποί διασώθηκαν τις πρωινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του ακρωτηρίου «Πράσσο» στη Σάμο.

Κουμουτσάκος: Υποκρισία να επικαλούνται τον ανθρωπισμό οι δημιουργοί της Μόριας

«Είναι υποκρισία, οι δημιουργοί της Μόριας και της Ειδομένης να επικαλούνται τον ανθρωπισμό, όταν στις ημέρες τους τόσο πολύ υπέφερε», δηλώνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι «η εφαρμογή του νόμου, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής, δεν αποτελεί αυταρχισμό. Αποτελεί αυτονόητο δημοκρατικό καθήκον μιας ευνομούμενης πολιτείας».

Ο κ. Κουμουτσάκος, δηλώνει ακόμη ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που θα έλθει στο επόμενο διάστημα στη Βουλή θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων ένα «νέο συμπαγές αλλά και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται. Με επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης που αποτελεί βασική τροχοπέδη στις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο». Παράλληλα, σημειώνει ότι θα «ενισχύει την υποχρέωση συνεργασίας των αιτούμενων ασύλου στο πλαίσιο των δεδομένων εγγυήσεων που παρέχει η Πολιτεία» ενώ τονίζει ότι «μπαίνει τέλος στην αναρχία και στην παραβατικότητα στο στάδιο υποδοχής».

Aναφερόμενος στο ρόλο των ΜΚΟ δηλώνει ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια συστηματική καταγραφή και κυρίως αξιολόγηση».

«Θα προχωρήσουμε σε μια συστηματική καταγραφή και κυρίως αξιολόγηση. Έχουν γίνει μέχρι στιγμής αποσπασματικές προσπάθειες καταγραφής. Δεν έχει υπάρξει όμως ουσιαστικός έλεγχος ώστε να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Διότι υπάρχουν πολύ σημαντικές ΜΚΟ που έχουν συμβάλει ουσιαστικά με το έργο τους. Υπάρχουν όμως και ορισμένες με αμφίβολη συνεισφορά και γκρίζο ρόλο».

Σχετικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων του στην Άγκυρα σημειώνει: «Ήταν συναντήσεις που έγιναν σε καλό κλίμα. Ήταν ειλικρινείς και άγγιξαν όλες τις πτυχές του θέματος. Επανέλαβα τις θέσεις της χώρας μας τονίζοντας τη σημασία που χει η αποτελεσματική εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος, καθώς μεταβαίνει αύριο στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων, τονίζει: «Την ώρα που δημιουργούνται νέα πολιτικά δεδομένα, με νέο Κοινοβούλιο και νέα σύνθεση της Επιτροπής, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη συνδιαμόρφωση μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή