Μείωση εδρών σε ιταλική Βουλή και Γερουσία

Μείωση εδρών σε ιταλική Βουλή και Γερουσία

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Τη δραστική μείωση των εδρών του ιταλικού Κοινοβουλίου, από 630 σε 400, ψήφισε την Τρίτη το βράδυ το όργανο, εγκρίνοντας μεταρρύθμιση την οποία προώθησε το Κίνημα 5 Αστέρων. Το νομοσχέδιο, που εξασφάλισε τη στήριξη όλων των μεγάλων κομμάτων, προβλέπει επίσης τον περιορισμό των εδρών της Γερουσίας από 315 σε 200.

Οι εισηγητές του νόμου υποστήριξαν ότι η μείωση των εδρών, που θα τεθεί σε εφαρμογή στις εκλογές του 2023, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του νομοθετικού σώματος. Η μεταρρύθμιση μπορεί, όμως, να αμφισβητηθεί σε δημοψήφισμα, ενώ οι επικριτές της προειδοποιούν ότι θα υποβαθμίσει τον δημοκρατικό θεσμό, ενισχύοντας την επιρροή των οικονομικών λόμπι πάνω στο ολιγομελές Κοινοβούλιο. Από την πλευρά του, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, επιδιώκει την ψήφιση νόμου με στόχο την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας και την επιβολή συστήματος απλής αναλογικής. Το PD φιλοδοξεί να προωθήσει τέτοιο νομοθέτημα έως τον Δεκέμβριο, έτσι ώστε να προληφθεί το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά σε πρόωρες εκλογές, εφόσον η εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία Κινήματος 5 Αστέρων και PD καταρρεύσει. Οι σφυγμομετρήσεις εμφανίζουν το κόμμα του Σαλβίνι να προηγείται και να είναι ικανό να σχηματίσει κυβέρνηση με μικρότερα συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα, όπως είναι οι Ιταλοί Αδελφοί.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, όμως, ότι μια «παράπλευρη» συνέπεια της μεταρρύθμισης του Κοινοβουλίου μπορεί να είναι η παράταση ζωής της κυβέρνησης συνασπισμού PD – Κινήματος 5 Αστέρων. Η ψηφοφορία της Τρίτης σημαίνει ότι σημαντικός αριθμός Ιταλών βουλευτών θα χάσουν τις έδρες τους στις επόμενες εκλογές. Οι βουλευτές αυτοί έχουν, λοιπόν, κάθε συμφέρον να εξασφαλίσουν την επιβίωση της παρούσας Βουλής, αφού, εάν χάσουν τις έδρες τους, δεν θα δικαιούνται βουλευτική σύνταξη, εφόσον η Βουλή διαλυθεί πριν από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή