To KINAΛ «κοντά» σε Μαξίμου για ψήφο των αποδήμων

To KINAΛ «κοντά» σε Μαξίμου για ψήφο των αποδήμων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επιθυμούμε τον διάλογο, η πρότασή μας είναι κοντά στις κυβερνητικές θέσεις και με θετική διάθεση από την άλλη πλευρά μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος». Αυτό το μήνυμα εκπέμπεται από στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, ενόψει της σημερινής συνάντησης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ με τον πρωθυπουργό, στο γραφείο του στη Βουλή.

Οπως αποτυπώνεται από την παραπάνω τοποθέτηση, η Χαρ. Τρικούπη μεταθέτει την ευθύνη για την επίτευξη συναινετικού κλίματος στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλωστε, το Κίνημα έχει διαμηνύσει σαφώς τη θέση του για το ζήτημα, τονίζοντας ότι τέσσερις είναι οι άξονες από τους οποίους δεν σκοπεύει να μετακινηθεί: μη διεύρυνση της εκλογικής βάσης, θέσπιση επιστολικής ψήφου, ξεχωριστή εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού στη Βουλή και προσμέτρηση της ψήφου τους στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Οσον αφορά τον εκλογικό νόμο και τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας –που επίσης αποτελούν πεδία στα οποία υπήρξαν επαφές μεταξύ των δύο πλευρών–, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι δεν βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης. Και στα δύο θέματα, άλλωστε, το ΚΙΝΑΛ έχει ήδη πετάξει το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση, γνωστοποιώντας τις θέσεις του και αναμένοντας τις κινήσεις του κ. Μητσοτάκη.

Από εκεί και πέρα, όπως διεμήνυσε και από τη Βουλή, η κ. Γεννηματά θα θέσει στον πρωθυπουργό τα τρέχοντα εθνικά θέματα. Η Χαρ. Τρικούπη ζητεί εθνική γραμμή με πίεση στην Ε.Ε. ενόψει της Συνόδου Κορυφής, για συγκεκριμένα μέτρα κατά της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ, όσον αφορά το μεταναστευτικό, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα μεταφέρει στον κ. Μητσοτάκη τη θέση του κόμματος ότι είναι αναγκαία η αλλαγή στάσης της Ευρώπης και της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Τέλος, θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, για την οποία το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι «ξέρουμε τι δώσαμε, πρέπει να μάθουμε και τι αντάλλαγμα πήραμε».

Αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Κι αν η ψήφος των αποδήμων εκπέμπει ένα κλίμα συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών, σίγουρα δεν μπορεί να υποστηριχθεί το ίδιο και για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που εισήχθη στη Βουλή. Οπως είχε διαφανεί από τις πολύ σκληρές ανακοινώσεις για τις προωθούμενες ρυθμίσεις στα εργασιακά, το ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, ενώ προσανατολίζεται προς το «ναι» μόνο σε λίγα επιμέρους άρθρα του.

Παράλληλα, υπήρξαν και αιχμές κατά της κυβέρνησης για «προσχηματική» κοινοβουλευτική διαδικασία, καθώς, όπως διαμηνύεται από τη Χαρ. Τρικούπη, δεν δόθηκε ο προβλεπόμενος βάσει του κανονισμού χρόνος επεξεργασίας του νομοσχεδίου πριν αυτό εισαχθεί (σήμερα) στις αρμόδιες επιτροπές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή