Σε κλοιό απομόνωσης ο Ερντογάν

Σε κλοιό απομόνωσης ο Ερντογάν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ μεγαλώνει ο φόρος αίματος από την τουρκική εισβολή εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία, ο Ερντογάν βρίσκεται σε κλοιό διεθνούς διπλωματικής απομόνωσης, με τις φωνές για κυρώσεις εναντίον της χώρας του να ενισχύονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Μία ημέρα μετά την κατάθεση δικομματικής πρότασης στη Γερουσία για οικονομικά και άλλα μέτρα εναντίον της Τουρκίας, 29 Ρεπουμπλικανοί ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν σύντομα ανάλογο νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Ο πρόεδρος Ερντογάν και το καθεστώς του πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες για την ανελέητη επίθεση εναντίον των Κούρδων συμμάχων μας στη βόρεια Συρία», δήλωσε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών Λιζ Τσέινι. Την πρόταση υποστηρίζει και ο ηγέτης του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Με την πίεση και από τις δύο πτέρυγες του Κογκρέσου να γίνεται ασφυκτική, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του, ότι θα επιθυμούσε να μεσολαβήσει μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων για την κατάπαυση του πυρός. Νωρίτερα είχε γράψει σε ανάρτησή του στο Twitter: «Εχουμε τρεις επιλογές: να στείλουμε χιλιάδες στρατιώτες και να νικήσουμε στρατιωτικά (δεν είπε ποιους), να πλήξουμε πολύ σκληρά την τουρκική οικονομία με κυρώσεις ή να μεσολαβήσουμε για μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων».

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν συνεκάλεσε επείγουσα συνάντηση του συνασπισμού 30 χωρών που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος. Η τουρκική εισβολή θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., την ερχόμενη εβδομάδα, με πολλές χώρες να εισηγούνται την επιβολή κυρώσεων. Ηδη, η Σουηδία προτείνει καθολικό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ενώ η Ισπανία απειλεί να αποσύρει τη συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot από τη βάση του Ιντσιρλίκ, κοντά στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

«Αυτό αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αγοράσει τα δικά της συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», δηλαδή τους ρωσικούς πυραύλους S-400, σχολίασε ο  Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επισκέφθηκε την Αγκυρα, ζήτησε την ενεργό συμπαράσταση της Συμμαχίας στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

Σφοδρές μάχες διεξάγονταν χθες γύρω από το Ταλ Αμπιάντ, όπου σκοτώθηκαν επτά άμαχοι κατά την τρίτη ημέρα της τουρκικής εισβολής, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Νωρίτερα, έξι άμαχοι είχαν σκοτωθεί σε παραμεθόριες τουρκικές πόλεις από κουρδικά πυρά. Η Τουρκία θρήνησε χθες τον πρώτο στρατιώτη της, ενώ οι Κούρδοι ανακοίνωσαν ότι έχασαν 22 μαχητές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή