«Αντίο, αγαπημένη μου φίλη» – Ο Δημήτρης Σκόκος αποχαιρετίζει τη μεγάλη υψίφωνο Τζέσι Νόρμαν

«Αντίο, αγαπημένη μου φίλη» – Ο Δημήτρης Σκόκος αποχαιρετίζει τη μεγάλη υψίφωνο Τζέσι Νόρμαν

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ογκόστα της Τζόρτζια των ΗΠΑ, η κηδεία της σπουδαίας Αφροαμερικανής υψιφώνου Τζέσι Νόρμαν. Αναμένεται να είναι ένας μεγάλος αποχαιρετισμός, αλλά θα είναι και γιορτή – όπως, ίσως, θα άρεσε στην ίδια. Η Τζέσι Νόρμαν δεν ήταν μονάχα μια μεγάλη φωνή, μια εκπληκτική ερμηνεύτρια, που συνδύαζε έξοχα το κλασικό (ευρωπαϊκό) ρεπερτόριο με την αμερικανική παράδοση, και κυρίως τη δική της αφροαμερικανική. Ηταν και μια γοητευτικά πληθωρική προσωπικότητα και ένας ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος.

Στη λαμπρή τελετή σήμερα, αναμένεται να δώσουν το «παρών», εκφωνώντας επικήδειους, προσωπικότητες όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπιλ Κλίντον, ο Κουίνσι Τζόουνς – και ένας «δικός μας», ο μοναδικός Ελληνας που θα έχει την τιμή να εκφωνήσει τον δικό του επικήδειο. Ο Δημήτρης Σκόκος, διευθυντής Ανοσολογίας, φλεγμονωδών ασθενειών και ανοσοθεραπείας του καρκίνου στη φαρμακευτική εταιρεία Regeneron της Νέας Υόρκης, και συνεργαζόμενος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, στην ουσία σήμερα θα απευθύνει έναν πολύ προσωπικό, εγκάρδιο αποχαιρετισμό σε μια αγαπημένη του φίλη.

«Αντίο, αγαπημένη μου φίλη» – Ο Δημήτρης Σκόκος αποχαιρετίζει τη μεγάλη υψίφωνο Τζέσι Νόρμαν-1

Ο Δημήρης Σκόκος με τη μεγάλη υψίφωνο Τζέσι Νόρμαν, η οποία «έφυγε» πριν από λίγες ημέρες. 

Μιλήσαμε με τον δρα Σκόκο στο τηλέφωνο γι’ αυτή τη μεγάλη στιγμή. Αδελφός του συνθέτη Αντώνη Σκόκου, ο οποίος επίσης κάνει καριέρα στις ΗΠΑ, ο Δημήτρης γνώρισε την Τζέσι Νόρμαν χάρη στον διάσημο Ελληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου – συνθέσεις του οποίου θα ακουστούν στην τελετή.

Ο πατέρας των δύο αδελφών ήταν ο ντράμερ στη θρυλική μπάντα Forminx και η φιλία του με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου κρατάει από τότε.

«Ουσιαστικά, χάρη στον Βαγγέλη γνώρισα την Τζέσι», μου είπε από το τηλέφωνο ο κ. Δημήτρης Σκόκος. Η αφορμή ήταν η μεγάλη συναυλία στους Στύλους του Ολυμπίου Διός για το έργο του Παπαθανασίου «Μυθωδία». Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έπαιξε συνθεσάιζερ και πλήκτρα, συνοδεία της Μητροπολιτικής Ορχήστρας του Λονδίνου και δύο υψιφώνων, Κάθλιν Μπατλ και Τζέσι Νόρμαν (συμμετείχαν ακόμα η χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τα σύνολα κρουστών Seistron και Timpana).

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου του 2001, ηχογραφήθηκε και η κυκλοφορία του σχετικού cd συνέπεσε με την προσέγγιση του διαστημόπλοιου «Mars Odyssey» στην τροχιά του πλανήτη Αρη.

«Αντίο, αγαπημένη μου φίλη» – Ο Δημήτρης Σκόκος αποχαιρετίζει τη μεγάλη υψίφωνο Τζέσι Νόρμαν-2

Η Τζέσι Νόρμαν δεν ήταν μονάχα εκπληκτική ερμηνεύτρια, αλλά και ένας ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος. 

Για τον Δημήτρη Σκόκο, αυτή ήταν η αρχή μιας υπέροχης φιλίας. «Η Τζέσι ήταν ο άνθρωπος που, αφού τελείωσα τις σπουδές μου στο Παρίσι και πήγα στη Νέα Υόρκη, μου άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του σπιτιού της. Ηταν και ο μόνος άνθρωπος που ήξερα εκεί. Με δέχθηκε στην οικογένειά της, με στήριξε, με αγκάλιασε. Σε όλες τις μεγάλες γιορτές, της άρεσε να ανοίγει το σπίτι της και να προσκαλεί φίλους και να διοργανώνει μεγάλες μουσικές εκδηλώσεις. Η πιο σταθερή από αυτές τις εκπληκτικές συναυλίες ήταν στον καθεδρικό του Αγίου Θωμά, στην 5η Λεωφόρο. Η Τζέσι ήταν αυτό λέμε στην Ελλάδα “έξω καρδιά”, και αυτό, μολονότι είχε περάσει πολλές δυσκολίες στη ζωή της και η ίδια αντιμετώπιζε τη δουλειά της με μεγάλη σοβαρότητα και αυστηρότητα. Ηταν αφοσιωμένη στους στόχους που έθετε. Αλλά ήταν ένας ζεστός, γενναιόδωρος άνθρωπος. Την ήξερα δεκαοκτώ χρόνια και τώρα η οικογένειά της μου ζήτησε να μιλήσω στην κηδεία της. Ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος για μένα χωρίς εκείνη».

Τον ρωτάμε τι σκοπεύει να πει. «Μεταξύ άλλων, θα ζητήσω απ’ τον κόσμο να ρίξει μια ματιά γύρω του. Τι θα δουν; Ανθρώπους από τελείως διαφορετικά υπόβαθρα, θρησκείες, εθνότητες, φυλές. Η Τζέσι είχε ένα μοναδικό ταλέντο να φέρνει τους ανθρώπους κοντά και να τους κάνει να νιώθουν μοναδικοί. Θα τους θυμίσω τη μεγαλειώδη παρουσία της, το 1989, στους εορτασμούς για τα διακόσια χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης, όταν ερμήνευσε τη Μασσαλιώτιδα. Θα πω επίσης ότι, για εμένα, η Τζέσι συμβολίζει το αμερικανικό μεγαλείο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή