Celeste Tat: Blogger

5' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μισή Ολλανδή και μισή Ιταλίδα, η Celeste Tat ήρθε στην Ελλάδα πριν από δύο δεκαετίες. Την αγάπησε και έμεινε. Στην πορεία παντρεύτηκε, απέκτησε δύο κόρες και έκτοτε ταξιδεύουν όλοι μαζί ως οικογένεια. Όταν, ως νέα μαμά, διαπίστωσε τις δυσκολίες και την έλλειψη πληροφόρησης στον τομέα των οικογενειακών διακοπών στη χώρα μας, ιδιαίτερα για τους ξένους επισκέπτες, έφτιαξε το μπλογκ familyexperiencesblog.com και άρχισε να γράφει τις εμπειρίες της. Στη συζήτηση που είχαμε μαζί της, μας εξήγησε γιατί η χώρα μας προσφέρεται για οικογενειακά ταξίδια, ποια είναι τα καλύτερα μέρη για διακοπές με τα παιδιά στην Ελλάδα και τι δεν πρέπει να λείπει από τις αποσκευές μας. Κρατάμε τις συμβουλές της και παίρνουμε ιδέες.

Πότε αποφασίσατε να δημιουργήσετε ένα ταξιδιωτικό μπλογκ αφιερωμένο στις οικογενειακές διακοπές;

Όταν γεννήθηκε η πρώτη μου κόρη, σχεδιάζαμε ένα τριήμερο στις Κυκλάδες και αρχίσαμε να ψάχνουμε ένα ξενοδοχείο όπου γονείς και μωρό θα ήμασταν ευχαριστημένοι. Γρήγορα διαπίστωσα ότι, παρά την υπερπροσφορά σε καταλύματα, ήταν δύσκολο να βρούμε κάτι που να ταιριάζει στις νέες μας ανάγκες. Επίσης δεν υπήρχαν πουθενά συγκεντρωμένες πληροφορίες ή ένα ταξιδιωτικό μπλογκ στα αγγλικά για οικογένειες με παιδιά που έρχονταν στην Ελλάδα. Έπειτα από κάμποσες θετικές εμπειρίες, αλλά και κάποιες αρνητικές, αποφάσισα να αρχίσω να μοιράζομαι τα αγαπημένα μου μέρη με άλλους γονείς. Το ίδιο διάστημα ταξίδευα αρκετά αεροπορικώς με το μωρό, συχνά μόνη μου, οπότε πολλές μαμάδες μού ζητούσαν συμβουλές. Το 2013 άρχισα να γράφω για όλα αυτά σε ιστοσελίδες και στο μπλογκ μιας εταιρείας που ειδικεύεται στις οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα. Από το 2015 είμαι μέλος των Travel Bloggers Greece.

Προσφέρεται η Ελλάδα για να ταξιδεύεις με παιδιά;

Είναι εξαιρετικός προορισμός για οικογενειακές διακοπές. Οι γονείς με μωρά μπορούν να απολαύσουν τις παραλίες την άνοιξη, οπότε ο ήλιος δεν καίει πολύ, αλλά και το φθινόπωρο, που το νερό είναι ακόμη ζεστό. Τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά μπορείς να βρεις φανταστικές αμμουδιές με ήρεμη, ρηχή θάλασσα για ασφαλές παιχνίδι. Ο ήπιος χειμώνας είναι ιδανικός για city break, ενώ η ποικιλομορφία του τόπου προσφέρεται για υπαίθριες δραστηριότητες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης υπάρχουν προτάσεις διαμονής για κάθε στιλ και μπάτζετ: από πολυτελή resorts μέχρι μικρά μπουτίκ ξενοδοχεία και πλήρως εξοπλισμένες παραθεριστικές κατοικίες ή βίλες. Η Ελλάδα είναι μια αρκετά ασφαλής χώρα και οι Έλληνες αγαπούν τα παιδιά, τα οποία είναι ευπρόσδεκτα παντού. Τέλος, είναι τόσο εύκολο να έχεις πρόσβαση σε υγιεινά γεύματα, καθώς φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά και απίθανες vegan συνταγές, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής διατροφής.

Ποιοι είναι οι πέντε πιο φιλικοί προορισμοί για παιδιά στη χώρα μας;

Η Κρήτη είναι must για οικογενειακές διακοπές, λόγω του μεγέθους της, των υποδομών (οργανωμένες παραλίες, μεγάλα resorts, δυνατότητες για αγροτουρισμό), αλλά και της ιστορίας της, με τους θαυμάσιους αρχαιολογικούς χώρους. Ακολουθεί η Ρόδος, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ξένους επισκέπτες για την ηλιοφάνειά της, τις ξενοδοχειακές της εγκαταστάσεις –σε πολλές από τις οποίες υπάρχουν κλαμπ για παιδιά–, αλλά και για την υπέροχη μεσαιωνική πόλη της. Τα νησιά του Ιονίου είναι ιδανικά για να τα ανακαλύψετε με σκάφος, αν μιλάμε για λίγο μεγαλύτερες ηλικίες. Τέλος, από τις Κυκλάδες, η Νάξος είναι η πλέον κατάλληλη για διακοπές με μικρά παιδιά. Δύο ακόμα νησιά που μας κέρδισαν οικογενειακώς είναι η Ύδρα και η Αλόννησος.

Ποιους προορισμούς συστήνετε για φθινοπωρινές και χειμερινές αποδράσεις;

Το Ζαγόρι και το Μέτσοβο βρίσκονται πρώτα στη λίστα μου, καθώς προσφέρονται για ωραίες βόλτες με το αυτοκίνητο, αλλά και για πεζοπορίες στην όμορφη φύση της Ηπείρου. Η Ορεινή Ναυπακτία είναι ιδανική αυτή την εποχή για να μαζέψετε κάστανα και μανιτάρια, αλλά και για να εξερευνήσετε τα κάστρα της. Το φθινόπωρο αξίζει να επισκεφτείτε το Πήλιο για πεζοπορία στα δασικά μονοπάτια και πλάι στα χωράφια με τις καρπισμένες μηλιές, αλλά και για να γυρίσετε τα χωριά του με τους φιλόξενους οικογενειακούς ξενώνες. Με τα παιδιά μάς αρέσουν επίσης οι επισκέψεις σε αμπελώνες και οινοποιεία – η Νεμέα είναι εξαιρετική επιλογή για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Πρέπει όμως να πω ότι τον χειμώνα απολαμβάνω ιδιαίτερα και τις βόλτες στην Αθήνα.

Celeste Tat: Blogger-1

Βόλτα στον Λυκαβηττό και επίσκεψη στον Αϊ-Γιώργη. © www.familyexperiencesblog.com

Ποιες οι αγαπημένες σας ευρωπαϊκές πόλεις;

Λόγω καταγωγής, πηγαίνω συχνά στο Άμστερνταμ, έναν «εύκολο» προορισμό για οικογενειακό ταξίδι. Σκεφτείτε όλα όσα προσφέρει: τα μουσεία, τις παιδικές χαρές, τις βόλτες με ποδήλατο, τραμ, φέρι στα κανάλια κ.ά. Η Βιέννη και η Ζυρίχη ακολουθούν στον κατάλογο, καθώς μπορείς να τις γυρίσεις με τα πόδια, διαθέτουν χώρους πρασίνου και μια ενδιαφέρουσα επιλογή από δραστηριότητες. Η Φλωρεντία, η Ρώμη και η Βενετία, τέλος, μοιάζουν με υπαίθρια μουσεία – προσθέστε εδώ την άφθονη πίτσα και το παγωτό και δεν θέλετε τίποτε άλλο.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε μια μαμά που ταξιδεύει για πρώτη φορά με το μωρό της;

Το κλειδί είναι η προετοιμασία. Αν πρόκειται για ταξίδι με το αυτοκίνητο, καλό είναι να έχει προγραμματίσει τις στάσεις που θα κάνει. Για ταξίδια με αεροπλάνο, να έχει μελετήσει την πολιτική της εκάστοτε εταιρείας για τους μικρούς επιβάτες (αν πρέπει να κάνει check in νωρίτερα, αν μπορεί να πάρει το καρότσι μέχρι την είσοδο του αεροπλάνου, κ.λπ.). Να μη διστάζει να ζητάει βοήθεια ή προτεραιότητα. Να προσπαθήσει να ακολουθεί το πρόγραμμα του μωρού σε σχέση με το φαγητό και τον ύπνο και οπωσδήποτε να φροντίσει να βρίσκεται στο αεροδρόμιο νωρίτερα, προς αποφυγή άγχους.

Υπάρχουν μυστικά στο πακετάρισμα;

Κάντε την έρευνά σας, λαμβάνοντας υπόψη τον προορισμό σας, πώς θα περάσετε το χρόνο σας εκεί, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και το διάστημα που θα λείπετε. Στο Pinterest θα βρείτε λίστες με τα απαραίτητα της βαλίτσας, προσαρμοσμένες στον εκάστοτε προορισμό: τι να πάρω μαζί μου αν ταξιδεύω στην Ινδία, στην Αυστραλία κ.λπ. Φτιάξτε μία για κάθε μέλος της οικογένειας – καλό είναι να έχει ο καθένας τη δική του αποσκευή, για την οποία θα είναι υπεύθυνος.

Τι είναι αυτό που δεν πρέπει για κανέναν λόγο να ξεχάσουμε να πάρουμε μαζί;

Οπωσδήποτε τον μάρσιπο, ο οποίος «σώζει ζωές», ειδικά όταν ταξιδεύεις με μωρό. Σου απελευθερώνει τα χέρια στο αεροδρόμιο και βοηθάει το μωρό να κοιμηθεί πιο εύκολα στη διάρκεια μιας πτήσης. Στην Ελλάδα ένα φορητό καθισματάκι είναι επίσης πολύ βοηθητικό, καθώς υπάρχουν εστιατόρια που δεν διαθέτουν παιδικό καρεκλάκι. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, ένα δύο βιβλία βοηθούν να μη βαριούνται στις αναμονές σε αεροπλάνα και πλοία. Εγώ, πάλι, έχω πάντοτε μαζί μου μερικές πασμίνες για το κρύο από τα air condition – τις χρησιμοποιώ όμως και σαν κουβερτούλες αν οι κόρες μου αποκοιμηθούν.

Πόσο καλά οργανωμένοι πρέπει να είναι οι γονείς που ταξιδεύουν;

Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, το 90% της επιτυχίας ενός οικογενειακού ταξιδιού οφείλεται στην καλή προετοιμασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζεις τα πάντα προτού φύγεις από το σπίτι ή ότι απαγορεύεται ο αυθορμητισμός, αλλά σε κάθε περίπτωση η καλή οργάνωση είναι απαραίτητη.

Πώς προετοιμάζεις ένα ταξίδι;

Για προορισμούς εντός Ελλάδος πάντοτε αξιοποιώ το δίκτυο των φίλων και των επαφών μου, γενικά ρωτάω από δω και από κει. Επίσης κάνω καλό ψάξιμο στο ίντερνετ και διαβάζω τις ταξιδιωτικές ενότητες διεθνών μπλογκ, εφημερίδων και περιοδικών (Greece is, Culture trip, Wallpaper, BBC travel, κ.λπ.). Τέλος, έχω γραφτεί στα newsletters πολιτιστικών οργανισμών και μουσείων που με ενδιαφέρουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή