Συγκρίνει την εισβολή στη Συρία με τον «Αττίλα» ο Ερντογάν

Συγκρίνει την εισβολή στη Συρία με τον «Αττίλα» ο Ερντογάν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπό εξέλιξη εισβολή στη Συρία εναντίον των Κούρδων είναι τόσο «ζωτικής σημασίας» για την Τουρκία όσο ήταν η εισβολή του 1974 στην Κύπρο, εναντίον των Ελληνοκυπρίων. Αυτό διεμήνυσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν πρόκειται να αποσυρθούν σύντομα από τις περιοχές που καταλαμβάνουν. «Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε αυτή την επιχείρηση μέχρι το τέλος της», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του συμβουλίου τουρκόφωνων χωρών, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. «Θα τελειώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Μια υψωμένη σημαία δεν υποστέλλεται», προσέθεσε.

Αίσθηση προκάλεσε η δριμεία επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είχε ασκήσει κριτική στην επιχείρηση εναντίον των Κούρδων. «Ακόμη και αν αποκαλείται “Πηγή Ειρήνης”, αίμα κυλάει και όχι νερό», είχε δηλώσει ο Ακιντζί, για να προκαλέσει την οργισμένη επίθεση του Ερντογάν. «Το λέω με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο: έχει ξεπεράσει τελείως τα όρια. Την κατάλληλη στιγμή, θα του δώσουμε την απάντηση που αρμόζει», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις για το είδος της απάντησης που πρέπει να περιμένει ο Ακιντζί. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε ότι τα οστά των Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν το 1974 «θα πρέπει να στριφογυρίζουν μέσα στους τάφους τους» με τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., που συναντήθηκαν χθες στο Λουξεμβούργο, καταδίκασαν την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία και συντάχθηκαν με τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες προχωρούν σε εμπάργκο πώλησης όπλων στην Αγκυρα.

Αντιδρώντας στην απόφαση της Ε.Ε., ο Ερντογάν επικαλέστηκε το άρθρο 5 της Ατλαντικής Συμμαχίας, που υποχρεώνει όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να στέκονται αλληλέγγυα προς οποιοδήποτε μέλος της Συμμαχίας εμπλέκεται σε πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή