Ευκαιρία αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου

Ευκαιρία αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μια οριστική λύση. Αλλά φαίνεται πως κάποια λύση είναι εφικτή. Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ και η Κίνα κατάφεραν να αποκλιμακώσουν τη μεταξύ τους εμπορική διαμάχη, προσδιορίζοντας το πλαίσιο μιας εν μέρει συμφωνίας. Οι ΗΠΑ θα αναστείλουν την αύξηση των δασμών σε εισαγωγές από την Κίνα, συνολικού ύψους 250 δισ. δολαρίων, από το 25% στο 30%, που επρόκειτο να γίνουν σήμερα, 15 Οκτωβρίου.

Η Κίνα, παράλληλα, υποσχέθηκε να αυξήσει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και να λάβει κάποια μέτρα για την ανταποκριθεί σε αιτήματα των Αμερικανών σχετικά με την κλοπή τεχνολογίας, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τη συναλλαγματική πολιτική της. Εάν καταφέρουν να υπογράψουν μια εμπορική συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ενδεχομένως την επικυρώσουν στη σύνοδο της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στις 16 με 17 Νοεμβρίου, τότε μπορεί να αναχαιτιστεί η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, της μεταποιητικής δραστηριότητας και των επενδύσεων, όπως και η πτώση της εμπιστοσύνης. Η υφιστάμενη πρόοδος ενισχύει την πιθανότητα μιας εν μέρει συμφωνίας παρά τη γεωστρατηγική αντιπαλότητα που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, η οποία θα διαμορφώσει το παγκόσμιο πολιτικό τοπίο μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν τρόπους για να διαχειριστούν τις διαμάχες τους εκεί όπου έχουν αμοιβαία συμφέροντα. Αναλόγως έπρατταν οι ΗΠΑ και η Ρωσία στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ωστόσο, αυτή η διαφαινόμενη μίνι συμφωνία, η οποία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, πιθανότατα να μην είναι αρκετή για να τερματίσει από μόνη της την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι περιορισμένης κλίμακας για να το επιτύχει. Αρκετά θέματα παραμένουν ανοικτά, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ και της Κίνας. Παραδείγματος χάριν, ορισμένα ακανθώδη ζητήματα σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας παραμένουν ανοικτά. Επιπροσθέτως, εξακολουθεί να εγκυμονεί κίνδυνος μιας εμπορικής σύγκρουσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. Στις 18 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ μπορεί να επιβάλουν δασμούς σε εισαγωγές από την Ε.Ε., συνολικού ύψους 7,65 δισ. δολαρίων, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποφάσισε υπέρ της προσφυγής της Ουάσιγκτον για την οικονομική στήριξη που λάμβανε η Airbus από την Ε.Ε. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ο Τραμπ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε. ή εάν θα δώσει περισσότερο χρόνο στις μεταξύ τους εμπορικές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ενδιάμεση συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας, δημιουργώντας τις προδιαγραφές για να υπάρξει μια περίοδος με σχετική ηρεμία μεταξύ των δύο πλευρών.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι επικεφαλής οικονομολόγος στην Berenberg Bank.

** Ο κ. Kallum Pickering είναι οικονομολόγος στην Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή