Ο ΔΗΚΤΗΣ (15/10/19)

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 140 αιτήσεις για πρώτη κατοικία

Με αργούς ρυθμούς προχωρεί η διαδικασία των αιτήσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Παρά το γεγονός ότι στην πλατφόρμα έχουν εισέλθει, συναινώντας στην άρση του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου τους, 38.876 δανειολήπτες και οι 26.197 από αυτούς έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία της αίτησής τους, μόλις 140 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στις τράπεζες. Ακόμη λιγότερες είναι οι προτάσεις ρύθμισης που έχουν δοθεί από τις τράπεζες και οι οποίες είναι μόλις 17, ενώ 7 δανειολήπτες έχουν αποδεχθεί την πρόταση των τραπεζών. Ο αριθμός αυτών που έχουν δεχθεί την άρση του απορρήτου τους, αν και όχι αντίστοιχος των αρχικών επιδιώξεων, επιβεβαιώνει το υψηλό ενδιαφέρον από οφειλέτες που συγκεντρώνουν τα κριτήρια του νόμου να επωφεληθούν της ευνοϊκής ρύθμισης, αλλά μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον αυτό δεν μεταφράζεται και σε υποβολή αίτησης, συνεπώς δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το φαινόμενο της μαζικής προσφυγής την τελευταία στιγμή.

Σταδιακά η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης

Τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης στη φορολογία εισοδήματος εξήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος μιλώντας στο 6ο Αthens Law Forum on Taxation. Οπως είπε, το μέτρο συνδέεται με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των έμμεσων τεχνικών ελέγχων, κάτι που σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί μετά το 2021. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα τεκμήρια διαβίωσης είναι αναχρονιστικά, και πλέον με τις σύγχρονες ελεγκτικές διαδικασίες μπορούν να εντοπισθούν οι περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης.

Τα tweets του Γεωργιάδη από την Κίνα για την Creta

Μπορεί να βρίσκεται στην Κίνα, αλλά το μυαλό του το έχει και στην Creta Farms. Ο λόγος για τον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος μάλλον άφησε έναν στεναγμό ανακούφισης όταν έμαθε ότι οι τράπεζες προχωρούν στην τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης στην Creta Farms. Ηδη το Σαββατοκύριακο είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Twitter σχετικό ρεπορτάζ της «Κ» και χθες ανάρτησε και άλλα παρόμοια ρεπορτάζ από άλλα ΜΜΕ. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατά πολλούς εκτέθηκε με την εμπλοκή του στη διάσωση της Creta Farms, ειδικά εάν αυτή δεν επέλθει.

Χρηματοδότηση έργων πληροφορικής από ΕΣΠΑ

Με γρήγορο βηματισμό η νέα ηγεσία του υπουργείου Επικρατείας αναβίωσε τη διαχειριστική αρχή για τα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών του ΕΣΠΑ. Χθες δημοσιοποιήθηκε σε ΦΕΚ η σύσταση, η διάρθρωση και οι αρμοδιότητες της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΥΔΕ-ΤΠΕ). Την απόφαση υπογράφουν ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης (φωτ.) και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης. Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση προσανατολίζεται εκ νέου σε χρηματοδότηση των μεγάλων έργων πληροφορικής από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επιδίωκε τη χρηματοδότησή τους από πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αποφεύγοντας έτσι τον έλεγχο των κοινοτικών αρχών.

Μέσω διαγωνισμού πωλείται το South Polis

Στην προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού στρέφεται τελικά η Alpha Bank, προκειμένου να πωλήσει το ψυχαγωγικό κέντρο και κτίριο γραφείων South Polis στο Δέλτα Φαλήρου. Πρόκειται για ακίνητο που έχει περιέλθει στην κατοχή της τράπεζας από τον όμιλο της Μπ. Βωβός, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης της τελευταίας. Το κτίριο των 14.573 τ.μ. λειτούργησε το 2006, αποτελώντας επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι η Alpha Bank είχε προχωρήσει στην υπογραφή προσυμφώνου ήδη από τα τέλη του 2017, για τη μεταβίβαση του ακινήτου στον κ. Θ. Δουζόγλου, ομογενή από τη Βενεζουέλα, ωστόσο έπειτα από πολύμηνη αναμονή, η συμφωνία εντέλει δεν ενεργοποιήθηκε από την πλευρά του εν λόγω επιχειρηματία. Ως εκ τούτου, η Alpha Bank αναζητεί πλέον την απευθείας πώληση του ακινήτου μέσω διαγωνισμού. Στους μισθωτές του ακινήτου περιλαμβάνονται η Village, η Jumbo, η Arrow Shipping Hellas και η DVB Bank. Το συγκρότημα προσφέρει απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα και συνδέεται μέσω της Εσπλανάδας με το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή