Το «Εγώ» ενός σούπερ σταρ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ελτον Τζον, ο καλλιτέχνης που κάποτε έδωσε παράσταση μπροστά σε 500.000 θεατές ντυμένος με κοστούμι του Ντόναλντ Ντακ, προφανώς δεν είναι από τους ανθρώπους που φοβούνται την έκθεση, ούτε διστάζουν μπροστά τη γνώμη των άλλων. Στο πολυσέλιδο αυτοβιογραφικό του βιβλίο (memoir) «Me», που μόλις κυκλοφόρησε, επιστρέφει στις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας και σε επεισόδια από τη ζωή με τους γονείς του, οι οποίοι ομολογουμένως υπήρξαν ιδιόρρυθμοι στην ανατροφή του. Αλλωστε, το «Me» δεν κρατάει μυστικά και είναι γεμάτο με τις εκμυστηρεύσεις ενός ανθρώπου που μέχρι τώρα, πέρα από τη δημόσια εικόνα του, δεν αποκάλυπτε πολλά για την παράξενη και συναρπαστική ζωή του.

Ενα από τα 10 για την Ευρώπη

Το πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά» (Spina nel cuore) (εκδ. Καστανιώτη) συμπεριλαμβάνεται στις 10 προτάσεις του διακεκριμένου Γάλλου συγγραφέα Λορέν Γκοντέ, που φιλοξενούνται στην εφημερίδα Guardian. Στο εκτενές άρθρο του ανθολογεί σπουδαίους συγγραφείς, από τον Ομηρο έως τον Καμύ, τον Μπρεχτ και τον Πρίμο Λέβι, καθώς το θέμα του είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα έργα που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωσή της. Για το βιβλίο της Ρέας Γαλανάκη, αναφέρει συγκεκριμένα: «Η σύγχρονη Ελληνίδα συγγραφέας αφηγείται τον αγώνα της Ελλάδας να απελευθερωθεί από τον οθωμανικό ζυγό μέσα από την αληθινή ιστορία δύο αδελφών, οι οποίοι καταλήγουν να μάχονται αντιμέτωποι».

Το ελληνικό νουάρ στη Γερμανία

Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησε στη Γερμανία, από την εκδοτική Romiosini του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (Freie Universität Berlin), ο συλλογικός τόμος «Hellas Noir», ο οποίος περιλαμβάνει αστυνομικά διηγήματα οκτώ σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων. Συγκεκριμένα, στον τόμο συμμετέχουν με διήγημά τους οι Ανδρέας Αποστολίδης, Νεοκλής Γαλανόπουλος, Βασίλης Δανέλλης, Κώστας Καλφόπουλος, Ιερώνυμος Λύκαρης, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Φίλιππος Φιλίππου και Γιάννης Ράγκος. Τον πρόλογο έχει γράψει ο Πέτρος Μάρκαρης και το επίμετρο ο (συνεπιμελητής του τόμου) Κώστας Καλφόπουλος. Είναι η πρώτη φορά που μια ανθολογία διηγημάτων από σύγχρονους Eλληνες συγγραφείς του είδους μεταφράζεται στη γερμανική γλώσσα. Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του τόμου «Hellas Noir» γίνεται στις 19 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της φετινής Διεθνούς Eκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης,  ενώ αμέσως μετά θα παρουσιαστεί και στο Βερολίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή