Σκιές στην εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard

Σκιές στην εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H γερμανική εταιρεία επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard διέψευσε νέες κατηγορίες για λογιστικές ατασθαλίες σε θυγατρική της, αφότου είχε προηγηθεί σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times. Aποτέλεσμα ήταν η τιμή της μετοχής της Wirecard στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης χθες να υποχωρήσει, αναφέρει ο ιστότοπος International Business Times. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις αρχές της τρέχουσας χρονιάς, η εταιρεία έχει κατ’ επανάληψιν διαψεύσει ρεπορτάζ των Financial Τimes, σύμφωνα με τα οποία έχει  δηλώσει υψηλότερα από τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία και φέρεται ακόμα και να συνεργάστηκε με επενδυτές για να στοιχηματίσουν εις βάρος της. Η εφημερίδα ουδέποτε υπαναχώρησε των δημοσιευμάτων της, ακόμα και όταν οι αρμόδιες γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν πως ξεκινούν έρευνες για την υπόθεση. Σύμφωνα τώρα με τα χθεσινά δημοσιεύματα, οι FT έφεραν στο φως εσωτερικές συζητήσεις καθώς και οικονομικές εκθέσεις σχετικά με συνεργαζόμενη εταιρεία της Wirecard στο Ντουμπάι, στις οποίες, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για ηλεκτρονικές πληρωμές-μαϊμού αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα από το δίκτυο της Wirecard.

Χθες η τιμή της μετοχής της στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 14,2% στα 120,10 ευρώ, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το δημοσίευμα. Στις αρχές της χρονιάς, μάλιστα, όταν η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ για τη θυγατρική της Wirecard στη Σιγκαπούρη ότι «μαγειρεύει» τα βιβλία της, η μετοχή της εντός εβδομάδων είχε καταβυθιστεί 40% με αποτέλεσμα να μειωθεί η χρηματιστηριακή της αξία κατά 9 δισ. ευρώ. Το τελευταίο ρεπορτάζ των Financial Times επικεντρώνεται σε εταιρεία επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληρωμών στο Ντουμπάι και στην Al Alam, συνεταίρο της Wirecard. Αφενός τα έγγραφα της Wirecard δείχνουν πως η Al Alam αντιστοιχεί σε σχεδόν τα μισά συνολικά κέρδη του 2016 για τον όμιλο, κάνοντας επεξεργασία πληρωμών σχεδόν 350 εκατ. ευρώ τον μήνα το οικονομικό έτος 2016-2017 για 34 μεγάλους πελάτες. Ωστόσο, η εφημερίδα των FT δεν μπόρεσε να διασταυρώσει ούτε μία από τις προαναφερθείσες συναλλαγές με πελάτες.

Σε σύνολο 15 πελατών, που προσέγγισαν οι δημοσιογράφοι, μόνον τέσσερις ανέφεραν πως είχαν απευθείας επικοινωνία με τη Wirecard για την επεξεργασία πληρωμών και όχι μέσω της Al Alam. Εξ ου και στους Financial Times αναφέρεται πως τα ευρήματα θέτουν εν αμφιβόλω το εάν όντως υπήρξαν πωλήσεις και κέρδη που διοχετεύονταν μέσω Al Alam στη Wirecard ή απλώς επινοήθηκαν. Τον Φεβρουάριο, τέλος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Γερμανία έδωσε εντολή να απαγορευθεί στους επενδυτές να στοιχηματίζουν σε πτώση της μετοχής της Wirecard. Είχαν παρατηρηθεί πολύ ακραίες διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο ως συνέπεια των ισχυρισμών των FT για τις λογιστικές ατασθαλίες στη θυγατρική της Σιγκαπούρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή