Το κάπνισμα, Νο 1 αιτία θανάτου από καρκίνο

Το κάπνισμα, Νο 1 αιτία θανάτου από καρκίνο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To κάπνισμα σκοτώνει και προκαλεί περισσότερους θανάτους από καρκίνο, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, από κάθε άλλο παράγοντα κινδύνου. Ειδικότερα, ευθύνεται για περίπου 2,3 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο και για σχεδόν έναν στους τέσσερις (24%) των συνολικών θανάτων από καρκίνο, σύμφωνα με τον νέο παγκόσμιο «Ατλαντα Καρκίνου». Παρά τον θανατηφόρο κίνδυνο, περίπου 1,1 δισ. ανθρώπων συνεχίζει να καπνίζει παγκοσμίως, ενώ 1,5 δισ. σε 55 χώρες προστατεύεται πλέον από την αντικαπνιστική νομοθεσία.

Ο «Ατλας» της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS), της Ενωσης για τον Διεθνή Ελεγχο του Καρκίνου (UICC) και της Διεθνούς Υπηρεσίας Αντικαρκινικής Ερευνας (IARC) παρουσιάστηκε σε παγκόσμιο συνέδριο για τον καρκίνο, που πραγματοποιήθηκε στο Καζαχστάν. Τα νέα στοιχεία μαρτυρούν ότι ο καρκίνος αποτελεί τη νούμερο 1 ή 2 αιτία προώρου θανάτου (πριν από τα 70 έτη) σε 91 χώρες. Τα νέα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν κατά 60% έως το 2040.

Οι λοιμώξεις από μικροοργανισμούς ευθύνονται για περίπου το 15% των νέων κρουσμάτων καρκίνου, ωστόσο το ποσοστό ποικίλλει εντυπωσιακά, από μόλις 4% στις χώρες υψηλού εισοδήματος έως πάνω από 50% σε αρκετές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Οι τέσσερις κυριότεροι καρκινογόνοι μικροοργανισμοί είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), της ηπατίτιδας Β (ΗΒV) και της ηπατίτιδας C (HCV).

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για 13 τύπους καρκίνου και ευθύνεται περίπου για το 4% των συνολικών νέων κρουσμάτων καρκίνου ενηλίκων διεθνώς, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για το 4,2% όλων των καρκίνων, με μεγάλες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα. Ο «Ατλας» εκτιμά ότι μέσα στην επόμενη 50ετία θα υπάρξουν περίπου 44 εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου της μήτρας διεθνώς.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου και ευθύνεται περίπου για το 25% όλων των νέων κρουσμάτων καρκίνου. Ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού στις χώρες υψηλού εισοδήματος είναι έως και τριπλάσιος σε σύγκριση με τις φτωχότερες χώρες.

Tέλος, το 3% έως 6% όλων των καρκίνων εκτιμάται ότι προκαλείται από την έκθεση ατόμων σε καρκινογόνες ουσίες κατά την εργασία τους. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους από 500.000 θανάτους από καρκίνο των πνευμόνων ανά έτος, ιδίως στις ταχέως αναπτυσσόμενες μεγαλουπόλεις των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή