Νέο στόχο για τον πληθωρισμό ζητούν τα «γεράκια» της ΕΚΤ

Νέο στόχο για τον πληθωρισμό ζητούν τα «γεράκια» της ΕΚΤ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο από τους πιο σκληρούς επικριτές της πολιτικής υπέρ της στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, που χαράσσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ζήτησαν χθες μία εκ βάθρων επανεξέτασή της από την Κριστίν Λαγκάρντ, που θα διαδεχθεί τον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι. Οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν και της Ολλανδίας, Κλας Κνοτ, έθεσαν υπό αμφισβήτηση τον στόχο του πληθωρισμού ελάχιστα κάτω από τα επίπεδα του 2%. Ο στόχος αυτός έχει αποδειχθεί ανέφικτος στο πέρασμα των τελευταίων περίπου δέκα ετών και παρά την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική του Μάριο Ντράγκι. «Eχω θεμελιώδη ερωτήματα για τον στόχο αυτό και απευθύνω έκκληση για αναθεώρηση, ώστε να διασαφηνιστεί εάν πρόκειται για μία σωστή θέση της ΕΚΤ», επισήμανε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μόλις μία εβδομάδα πριν από την τελευταία συνεδρίαση με πρόεδρο τον Ντράγκι, ο οποίος ολοκληρώνει στα τέλη του μηνός την οκτώ ετών θητεία του. Κομβικά στοιχεία αυτής της περιόδου ήταν το πρόγραμμα αγοράς τίτλων 2,6 τρισ. ευρώ, καθώς και άλλα επιθετικά μέτρα για την αναθέρμανση του πληθωρισμού και την περιφρούρηση της συνοχής της Ευρωζώνης. Από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν αμφιβάλλει για την ισχύ αυτών των προσπαθειών και ισχυρίζεται ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες τροποποίησης στον στόχο του πληθωρισμού υπό την προεδρία Λαγκάρντ. Η τελευταία αναλαμβάνει την ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου. Ο δε Κλας Κνοτ σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη δήλωνε ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να ορίσει μία ζώνη διακύμανσης αφενός στον στόχο του πληθωρισμού και αφετέρου να δώσει στον εαυτό της περισσότερο χρόνο να τον επιτύχει και μεγαλύτερα περιθώρια χειρισμών, όταν διαμορφώνει την πολιτική της. «Ενας τρόπος να εξασφαλισθεί ο στόχος θα ήταν η εισαγωγή μιας ζώνης συμμετρικής διακύμανσης πέριξ του πληθωρισμού – στόχου, που θα προσέφερε περιθώρια χρόνου στην ΕΚΤ και ευελιξία, ώστε να αντιδράσει όταν εμφανίζονται δυνάμεις πέραν του δικού της ελέγχου», είπε ο κ. Κνοτ.

Για τον πρόεδρο της Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να διευρύνει το φάσμα της εντολής της, ούτως ώστε να εντάξει σε αυτήν και άλλους στόχους εκτός του πληθωρισμού, όπως λόγου χάριν την ανεργία – κάτι, το οποίο έχει επιλέξει για τη δική της εντολή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Διετάθη ότι μία τέτοια μεταβολή θα διακύβευε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ έναντι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. «Εάν υπήρχε μία διευρυμένη ερμηνεία της εντολής της ΕΚΤ, τότε αργά ή γρήγορα η αυτονομία της θα αμφισβητείτο και καλώς θα διατυπωνόταν αυτή η αμφισβήτηση», τόνισε εν κατακλείδι ο Γενς Βάιντμαν. Ο τελευταίος μαζί με τους Κνοτ και Χόλτσμαν ανήκουν σε ομάδα που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των 25 μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ και αντιτίθεται στην επανάληψη του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή