Συνέλευση «παρωδία» στη Νομική

Συνέλευση «παρωδία» στη Νομική

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρωτοετείς της Νομικής Σχολής Αθηνών προχθές πήραν το βάπτισμα του πυρός στις «εθιμικές» διαδικασίες των φοιτητικών συνελεύσεων στα ΑΕΙ. «Ερωτηθέν το προεδρείο πώς θα διασφαλιστεί ότι θα ψηφίσουν μόνο φοιτητές Νομικής, απάντησε ότι “γνωριζόμαστε μεταξύ μας”», λέει στην «Κ» φοιτήτρια της σχολής στην απολαυστική περιγραφή των γεγονότων.

Ειδικότερα, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου της Νομικής Αθηνών, με στόχο την αντίδραση των φοιτητών στην εξαγγελία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για θέσπιση ανώτατου ορίου σπουδών και κατάργηση των «αιώνιων» φοιτητών. Το ζητούμενο ήταν εάν θα γίνει κατάληψη της σχολής και η διάρκειά της, και το μεγάλο αμφιθέατρο της σχολής ήταν ασφυκτικά γεμάτο. «Η συνεδρίαση άρχισε με προεδρείο απαρτιζόμενο αποκλειστικά από αριστερές παρατάξεις. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ απούσα. Θέμα της συνέλευσης ήταν η κατάληψη της σχολής, τουλάχιστον για την Πέμπτη και Παρασκευή (σημ.: δηλαδή για χθες και σήμερα)», λέει η φοιτήτρια, που για ευνόητους λόγους διατηρεί την ανωνυμία της.

Κατόπιν άρχισαν οι ομιλίες από τις παρατάξεις και από μη εγγεγραμμένους σε φοιτητική παράταξη φοιτητές. Η φοιτήτρια περιγράφει: «Μόνο τρεις τοποθετήσεις υπήρξαν κατά της κατάληψης, μία από παράταξη και δύο φοιτητών που δήλωσαν ανεξάρτητοι. Κάποια από τα αξιοσημείωτα ήταν: το κάπνισμα εντός της αίθουσας, οι φωνές μεταξύ ομιλητών και κοινού και οι διαπληκτισμοί. Ερωτηθέν το προεδρείο πώς θα διασφαλιστεί ότι θα ψηφίσουν μόνο φοιτητές Νομικής, απάντησε ότι “γνωριζόμαστε μεταξύ μας” και ότι “το προεδρείο δεν αποτελεί αστυνομική αρχή, ώστε να ελέγχει δημόσια έγγραφα”. Στη συνέχεια, έπειτα από τουλάχιστον 4,5 ώρες συνεδρίασης, ήρθε η ώρα για την ψηφοφορία. Οι καταμετρητές (όλοι από αριστερές παρατάξεις) μετρούσαν τις ψήφους ανά τρεις σειρές εδράνων. Η ψηφοφορία γινόταν με ανάταση χεριών. Στο γκρουπ ψηφοφορίας που ήμουν εγώ, το πλαίσιο που είχε αίτημα τη μη κατάληψη πήρε 16 ψήφους, οι οποίες αυξήθηκαν σε 22 ύστερα από διαμαρτυρίες για προφανή αλλοίωση που γινόταν μπροστά στα μάτια μας. Η πρόταση αυτή πήρε στο τέλος 96 ψήφους, ενώ η πρόταση για διήμερη κατάληψη 125 ψήφους. Στο τέλος της συνέλευσης ακολούθησε το καλύτερο. Το αποτελούμενο αποκλειστικά από αριστερές παρατάξεις προεδρείο ανακοίνωσε ότι θα προστεθούν και ψήφοι απόντων, οι οποίοι, όπως υποστηρίχθηκε, είχαν ψηφίσει στο προεδρείο πριν από τη λήξη της διαδικασίας και μετά έφυγαν, δίνοντας 24 ψήφους επιπλέον υπέρ της κατάληψης. Ακολούθησε η ανακοίνωση του αποτελέσματος υπέρ της κατάληψης, με ένα μέλος της αριστερής παράταξης να “χτυπιέται” πάνω στο βήμα και τους υποστηρικτές του να φωνάζουν συνθήματα, τα οποία κατέληγαν στο “όποτε θέλουμε θα πάρουμε πτυχίο”».

Η ΔΑΠ φέρεται να έχει αποφασίσει να απέχει συστηματικά από τέτοιες διαδικασίες, θεωρώντας παράνομη τη διεξαγωγή τους. Ωστόσο, κάποιοι την επικρίνουν για ατολμία.

Συνεργασία για τον τουρισμό

Την πιθανότητα συνεργασίας τους όσον αφορά τις τουριστικές σπουδές συζήτησαν ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε πρόσφατη συνάντησή τους. Συγκεκριμένα, υπάρχει πρωτόκολλο εκδήλωσης πρόθεσης συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Τουρισμού και Παιδείας και των ΑΕΙ που διαθέτουν τμήματα με γνωστικό αντικείμενο την τουριστική βιομηχανία· στο ΕΚΠΑ έχει ιδρυθεί Τμήμα Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού. Παράλληλα, αποφασίστηκε η συμμετοχή της Ιατρικής Σχολής και της Οδοντιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στη συγκρότηση επιτροπής των υπουργείων Τουρισμού και Υγείας για τη δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου και την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα. Από την άλλη, σε συνάντηση του κ. Δημόπουλου με τον υφυπουργό Ερευνας και Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα συζητήθηκε η ανάγκη δημιουργίας αποτελεσματικότερου νομοθετικού πλαισίου για τη διαδικασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, καθώς και η ανάγκη δημιουργίας κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστών με εξασφάλιση της διαφάνειας και των εσόδων των ΑΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή