Κρίσιμη συνάντηση Ερντογάν με Πούτιν

Κρίσιμη συνάντηση Ερντογάν με Πούτιν

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέλλον των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία και τις προοπτικές για πολιτική λύση του συριακού προβλήματος θα συζητήσουν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. «Σε αυτή τη συνάντηση, ο κ. Πούτιν και εγώ θα ανακεφαλαιώσουμε τις τελευταίες εξελίξεις και θα συναποφασίσουμε, όπως ελπίζω, τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα διεθνούς φόρουμ, στην Κωνσταντινούπολη.

Στην ίδια ομιλία, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον των δυτικών συμμάχων του. «Ολόκληρη η Δύση συμπαρατάχθηκε με τους τρομοκράτες και μας επιτέθηκε. Ολοι τους, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.», υποστήριξε ο Ερντογάν. Επιπλέον, επανήλθε με έμμεσο τρόπο στον εκβιασμό του προς τους Ευρωπαίους ότι θα ανοίξει τις πύλες της χώρας του σε 3,6 εκατ. πρόσφυγες εάν δεν τον στηρίξουν στην εκστρατεία του εναντίον των Κούρδων.

«Οσοι πιστεύουν ότι η τρομοκρατία και το προσφυγικό θα περιοριστούν στο εσωτερικό της Τουρκίας, αντί να μας υποστηρίζουν, κάνουν λάθος», είπε χαρακτηριστικά. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η χώρα του «δεν τρέφει εδαφικές διεκδικήσεις» είτε στη Συρία είτε εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Την ελπίδα του ότι θα υπάρξει σύγκλιση μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και ΗΠΑ στη διαχείριση του Συριακού εξέφρασε, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση στο Σότσι, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι στόχος της χώρας του είναι «όλες οι κουρδικές οργανώσεις να ενσωματωθούν στο νομικό και συνταγματικό πλαίσιο της Συρίας, ώστε να μην απομείνουν παράνομες ένοπλες οργανώσεις στη χώρα».

Χθες, οι δυνάμεις της YPG αποσύρθηκαν από την πόλη Ρας αλ Αϊν, ένα από τα δύο κύρια πολεμικά μέτωπα που άνοιξε η τουρκική εισβολή. Την ίδια ώρα, Κούρδοι πολίτες στην κουρδική πόλη Καμισλί πετούσαν πατάτες στην αυτοκινητοπομπή των αμερικανικών δυνάμεων που αποχωρούσαν από τη Συρία κατ’ εντολήν του προέδρου Τραμπ, φωνάζοντας ότι «φεύγουν σαν ποντικοί».

Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν κάποιες δυνάμεις της χώρας του στην ανατολική Συρία, με κύριο στόχο, όπως είπε, να προστατέψουν πετρελαιοπηγές από το Ισλαμικό Κράτος. Αργότερα, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι Ισραήλ και Ιορδανία του ζήτησαν να κρατήσει δυνάμεις στη Συρία και επιβεβαίωσε ότι ένας αριθμός Αμερικανών στρατιωτών όντως θα παραμείνει, αλλά μόνο προσωρινά. «Δεν υποσχεθήκαμε ποτέ στους Κούρδους ότι θα τους προστατεύουμε για 400 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή