Brexit: «Οχι» από το Κοινοβούλιο στο χρονοδιάγραμμα – Tα επόμενα βήματα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες

Brexit: «Οχι» από το Κοινοβούλιο στο χρονοδιάγραμμα – Tα επόμενα βήματα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε το βράδυ της Τρίτης την εσπευσμένη εξέταση του νομοσχεδίου για το Brexit, καταψηφίζοντας το χρονοδιάγραμμα συζήτησης και έγκρισης της νομοθεσίας που είχε προτείνει η κυβέρνηση.

Συνολικά, 322 βουλευτές καταψήφισαν το χρονοδιάγραμμα και 308 ψήφισαν υπέρ. Είχε προηγηθεί η πρώτη ψηφοφορία, κατά την οποία 329 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής και 299 κατά.

«Παγώνει» τη συμφωνία ο Τζόνσον

Mετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ψηφοφοριών, o Mπόρις Τζόνσον τόνισε πως η κυβέρνηση αναστέλλει την εξέταση της συμφωνίας, έως ότου η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφασίσει αν θα προσφέρει μια παράταση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

«Η Ε.Ε. πρέπει τώρα να αποφασίσει πως θα απαντήσει στο αίτημα του Κοινοβουλίου για μια αναβολή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός έπειτα από την απόρριψη του χρονοδιαγράμματος.

«Θα μιλήσω στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις προθέσεις μας. Μέχρι να καταλήξουν σε μια απόφαση, θα παύσω αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η πολιτική μας παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή», σημειώνοντας πως θα έχει αργότερα σήμερα συνομιλίες με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για να αποφασίσει ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Τόνισε πως είναι ευχάριστο το γεγονός ότι η Βουλή των Κοινοτήτων αποδέχθηκε τις ευθύνες της και ενέκρινε τη συμφωνία, αλλά είπε πως η πρώτη συνέπεια από το σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Ο Τζόνσον τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα θα ήταν μια εγγύηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρούσε στις 31 Οκτωβρίου με μια συμφωνία.

Οι επόμενες δύο μέρες στη Βουλή των Κοινοτήτων θα αφιερωθούν σε συζητήσεις γύρω από την ομιλία της Βασίλισσας και όχι για το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης, όπως θα αναμένονταν, εάν το κοινοβούλιο στήριζε σήμερα το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για μία εσπευσμένη ολοκλήρωση του νομοσχεδίου μέχρι την Πέμπτη.

Τον προγραμματισμό αυτό ανακοίνωσε ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης, Τζέικομπ Ρις Μογκ, μετά από δύο ψηφοφορίες, μία επιτυχημένη και μία αποτυχημένη για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τουσκ δηλώνει πως θα προτείνει στους «27» να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για νέα αναβολή του Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης πως έπειτα από την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να θέσει σε αναστολή τη νομοθετική διαδικασία για το Brexit, θα προτείνει στους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να αποδεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια νέα αναβολή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

«Σε συνέχεια της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να παύσει τη διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης, και για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα προτείνω στους 27 ηγέτες της ΕΕ να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για μια παράταση. Για αυτό θα προτείνω μια γραπτή διαδικασία», τόνισε ο Τουσκ με tweet του.

με πληροφορίες από BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή