Η Γεννηματά επισπεύδει το συνέδριο ΠΑΣΟΚ

Η Γεννηματά επισπεύδει το συνέδριο ΠΑΣΟΚ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατροπή δεδομένων φέρνει στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ η απόφαση της Φ. Γεννηματά να συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί, ενώ μέχρι χθες το χρονοδιάγραμμα τοποθετούσε το έκτακτο «πράσινο» συνέδριο για το τέλος του χρόνου, μετά δηλαδή τη συνδιάσκεψη, η ηγεσία πλέον προσανατολίζεται προς το αντίθετο. Ετσι, όπως όλα δείχνουν, το συνέδριο θα προηγηθεί.

Για τους καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στη Χαρ. Τρικούπη, η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από μια διαδικαστική αλλαγή. Η συνεχής ανατροφοδότηση της συζήτησης περί επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και η εκπεφρασμένη πρόθεση του Π. Γερουλάνου να διεκδικήσει την ηγεσία του, έχουν δημιουργήσει κλίμα γύρω από το επερχόμενο συνέδριο. Θα αποτελέσει πεδίο έμπρακτης αμφισβήτησης της κ. Γεννηματά; Αυτό ήταν το βασικό ερώτημα που ετίθετο. Και όπως φαίνεται από την επίσπευση της διαδικασίας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιχειρεί να διερευνήσει αν υπάρχουν «απαντήσεις» και να κλείσει ενδεχομένως το ζήτημα μια ώρα αρχύτερα.

Στο επίκεντρο πλέον τίθεται το διαδικαστικό κομμάτι, το οποίο θα κρίνει πολλά. Τα μέλη του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου και της ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν (την ερχόμενη Τετάρτη και Παρασκευή αντίστοιχα) να αποφασίσουν για το ποια ακριβώς διαδικασία θα ακολουθηθεί, αλλά και για το πλέον σημαντικό ζήτημα: το ποιοι θα είναι οι σύνεδροι, που θα λάβουν και τις αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και πρόσφατη τοποθέτηση του γραμματέα της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ (και στενού συνεργάτη της Φ. Γεννηματά), Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος είχε εκφράσει την άποψη ότι θα πρέπει ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Στο συνέδριο πιστεύω ότι θα αποφασιστεί αυτός ο συγχρονισμός», είχε προσθέσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξετάζεται, μέσω αλλαγής του καταστατικού, αυτόματος ορισμός ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Το ζήτημα των διαδικασιών ενδέχεται, πάντως, να αποτελέσει και σημείο τριβής μεταξύ της ηγεσίας και των Νίκου Ανδρουλάκη και Παύλου Γερουλάνου. Η Χαρ. Τρικούπη παραπέμπει για τα παραπάνω καίρια ερωτήματα στη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ. Από την άλλη πλευρά, τόσο ο κ. Γερουλάνος όσο και ο επανεκλεγείς ευρωβουλευτής (σε σαφώς υψηλότερους τόνους) έχουν κατηγορήσει αρκετές φορές τη Φ. Γεννηματά για «έλλειμμα δημοκρατίας» στην άσκηση της εσωκομματικής εξουσίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη αμφισβητούσαν στην «Κ» το κατά πόσον η ΚΟΕΣ, με τη σύνθεσή της που είχε προκύψει τον Απρίλιο του 2017, θα οδηγήσει σε συνέδριο με δημοκρατικές διαδικασίες. Εν ολίγοις υποστηρίζουν ότι πρόκειται για όργανο που ουσιαστικά ελέγχεται από την ηγεσία (της καταλογίζουν, μάλιστα, αυθαιρεσίες στους χειρισμούς την περίοδο της σύστασής του) και θα δράσει με στόχο να καθοδηγήσει το συνέδριο προς αποφάσεις υπέρ της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, κατηγορούν την κ. Γεννηματά ότι καταπατά συνολικά το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας σε συνέδριο που δεν τηρεί τα προβλεπόμενα σε αυτό.

Από εκεί και πέρα, το ερώτημα που εγείρεται για την πλευρά Ανδρουλάκη είναι «πόσο μακριά» έχει σκοπό να φτάσει όσον αφορά τις παραπάνω ενστάσεις. Ενδεχόμενη απόφαση να μην συμμετάσχει στο συνέδριο θα ισοδυναμεί φυσικά με κίνηση που σηματοδοτεί ευθεία ρήξη με την ηγεσία. Αν αποδεχθεί τις εξελίξεις, θα «νομιμοποιεί» τους χειρισμούς της Φ. Γεννηματά, τους οποίους καταγγέλλει ως αντίθετους στο καταστατικό. Οπως αναφέρει στην «Κ» στέλεχος κοντά στον ευρωβουλευτή, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί προς το παρόν.

Οσον αφορά τον Π. Γερουλάνο, με ανάρτησή του στο Facebook χαρακτήρισε θετική την κίνηση της κ. Γεννηματά και σημείωσε ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το συνέδριό μας θα είναι ανοιχτό και δημοκρατικό, που θα αντιμετωπίσει τρία θέματα: στρατηγική, θέσεις / προτάσεις και αλλαγές στο καταστατικό, ώστε να γίνουμε ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κόμμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή