Νέα σελίδα στις σχέσεις της Αθήνας και των Σκοπίων

Νέα σελίδα στις σχέσεις της Αθήνας και των Σκοπίων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου ο διπλωμάτης κ. Δημήτρης Γιαννακάκης επέδωσε, στα Σκόπια, τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Στέβο Πενταρόφσκι, ως ο πρώτος πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία.

Είχε προηγηθεί, στις 31 Μαΐου, ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων από την Αθήνα και τα Σκόπια, διά των οποίων η μία πλευρά ενημέρωνε την άλλη, ότι το μέχρι τότε Γραφείο Συνδέσμου της αναβαθμίζεται, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών, σε πρεσβεία.

Οι πινακίδες στα κτίρια των διπλωματικών αντιπροσωπειών, στην οδό Μπόρκα Ταλέσκι στα Σκόπια για την ελληνική και επί της οδού Παπαδιαμάντη 15, στο Ψυχικό για τη Βόρεια Μακεδονία, αναρτήθηκαν ήδη, στα Σκόπια ο κ. Γιαννακάκης έγινε και de jure πρέσβης της Ελλάδας και στην Αθήνα, χρέη εκτελεί η επιτετραμμένη κ. Λύδια Μποσκόφσκα.

Ενα ανορθόδοξο διπλωματικό καθεστώς που ίσχυε από το 1996 οπότε και στις δύο πρωτεύουσες πρωτολειτούργησαν τα Γραφεία Συνδέσμου, αντί για πρεσβείες, λόγω του ότι η Ελλάδα αναγνώριζε τη γειτονική χώρα ως FYROM, εξέλειψε.

Επί της ουσίας δεν αλλάζουν πολλά πράγματα, αφού οι δύο αντιπροσωπείες έστω και υπό την ταμπέλα του Γραφείου Συνδέσμου ασκούσαν πλήρως διπλωματικές και προξενικές δραστηριότητες. Σε επίπεδο συμβολισμών, όμως, γυρίζει σελίδα στις διμερείς σχέσεις και σε αυτό το επίπεδο.

Με την κήρυξη της ανεξαρτησίας το 1991, η Ελλάδα βρέθηκε με γενικό προξενείο, από την εποχή της Γιουγκοσλαβίας, σε ένα κράτος το οποίο δεν αναγνώριζε. Οπότε ο πρόξενος και νυν πρέσβης επί τιμή κ. Δημήτρης Καραϊτίδης έπρεπε να διατηρεί διπλωματικές επαφές με την ηγεσία του νεόκοπου κράτους, το οποίο για την Ελλάδα ήταν περίπου ανύπαρκτο και όπως είπε στην «Κ», ήταν στιγμές που περιήλθε σε δύσκολη θέση, όπως όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γκλιγκόροφ, και εμφανίστηκε ως «πρόξενος της Ελλάδας, εκεί»!

Με την επιβολή από τον Ανδρέα Παπανδρέου τον Φεβρουάριο του 1994 οικονομικών κυρώσεων, το προξενείο στα Σκόπια έκλεισε και η γειτονική χώρα δεν είχε καν διπλωματική αποστολή στην Αθήνα – για να ανοίξει στις αρχές του 1996, όπως προέβλεπε η Ενδιάμεση Συμφωνία (Οκτώβριος 1995) με πρώτον επικεφαλής τον κ. Αλέξανδρο Μαλλιά. «Τον τίτλο Γραφείο Συνδέσμου, τον πήραμε από τους Αμερικανούς που τότε δεν είχαν αναγνωρίσει ακόμα με τη συνταγματική της ονομασία τη γειτονική χώρα», ανέφερε ο κ. Μαλλιάς.

Παρά το δύσκολο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, ο πρέσβης της τότε FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας) που εστάλη από τον πρόεδρο Γκλιγκόροφ ως επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου, διπλωμάτης κ. Λιούπτσο Αρσόφσκι, δεν αντιμετώπισε προβλήματα. «Ο κόσμος ήταν ευγενικός, δεν δυσκολευτήκαμε σε κανένα επίπεδο. Τις πρώτες μέρες όταν ψάχναμε για γραφείο, κάποιοι δυσκολεύονταν φοβούμενοι μήπως γίνονται φασαρίες, αλλά με τη βοήθεια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών βρήκαμε κτίριο να στεγαστούμε», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή