Ο πρέσβης «καίει» με την κατάθεσή του τον πρόεδρο Τραμπ

Ο πρέσβης «καίει» με την κατάθεσή του τον πρόεδρο Τραμπ

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γκόρντον Σόντλαντ, κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι ο ίδιος ενημέρωσε την ουκρανική κυβέρνηση να μην προσδοκά αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, αν δεν προχωρήσει στις έρευνες που επιθυμούσε ο πρόεδρος Τραμπ.

«Είπα ότι η αμερικανική βοήθεια δεν θα επανέλθει μέχρι να ακούσουμε από την Ουκρανία τη δημόσια καταδίκη της διαφθοράς που συζητάμε τόσες εβδομάδες», είπε ο Σόντλαντ στην εξεταστική επιτροπή του Κογκρέσου. Ο πρέσβης αναφερόταν στη συνομιλία του με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι. Το Κογκρέσο ερευνά τις απόπειρες του Αμερικανού προέδρου να υποχρεώσει την Ουκρανία σε έρευνες για τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του πολιτικού των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν. «Συμπέρανα ότι η αναστολή της χορήγησης βοήθειας είχε συνδεθεί με το προτεινόμενο διάγγελμα κατά της διαφθοράς», δήλωσε ο Σόντλαντ, κατάθεση που αφήνει περιθώριο στον Ντόναλντ Τραμπ να ισχυριστεί ότι το συμπέρασμα του Σόντλαντ ήταν αυθαίρετο.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν επισήμως τη διαδικασία απόσυρσης από τη Συνθήκη των Παρισίων για το κλίμα, μετά τη συμπλήρωση, προχθές, της τριετούς υποχρεωτικής παραμονής στη συμφωνία όλων των χωρών που την υπέγραψαν. Η διαδικασία αποχώρησης θα διαρκέσει ένα έτος και θα ολοκληρωθεί την επομένη των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2020, πράγμα που σημαίνει ότι, αν στις εκλογές αυτές κερδίσει οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος πλην του Τραμπ, η αποχώρηση θα ακυρωθεί αμέσως μόλις γίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή