Ο ΔΗΚΤΗΣ (06/11/19)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλάδα – ESM μια σχέση διαρκείας

Yπό στενή παρακολούθηση θα έχει τη χώρα μας ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για πολλές δεκαετίες ακόμη, έως ότου εξοφλήσει τα χρέη της σε αυτόν. Ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ (φωτ.), δεν άφησε καμιά αμφιβολία επ’ αυτού, σε συνέντευξή του στο περιοδικό του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «το πιο σημαντικό θέμα για τον ESM για πολλές δεκαετίες θα είναι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο ΕSM έχει δανείσει πάνω από 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξοφλήσει αυτά τα δάνεια». Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι τα 200 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 του συνόλου των χορηγήσεων του μηχανισμού. Οπως σχολίαζε περιπαικτικά πηγή στην Ουάσιγκτον, για τον ESM η Ελλάδα είναι ό,τι η Αργεντινή για το ΔΝΤ και ακόμη περισσότερα. Σχέση διαρκείας.

Επαφές της ΔΕΗ στην Κίνα για πράσινη ενέργεια

Στις πράσινες επενδύσεις της ΔΕΗ, και όχι μόνο, επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών στις επαφές που είχε στη Σαγκάη ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Στάσσης. Στις μεγάλες αλλά και σε μικρές εταιρείες και τράπεζες που είδε στην Κίνα ο κ. Στάσσης, μεταξύ των οποίων τις China Development Bank, Shanghai Electric και China Three Gorges (κατέχει μερίδιο στην πορτογαλική EDP Renovaveis), εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για από κοινού επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και αιολικά, αλλά και σε μονάδες φυσικού αερίου καθώς και για επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, ακόμη και για τη μονάδα Πτολεμαΐδα V.

Οι τράπεζες θα πληρώνουν τον δικηγόρο του δανειολήπτη

Ενα έξοδο λιγότερο θα έχουν οι δανειολήπτες που κάνουν χρήση του  νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σε περίπτωση που ο αιτούμενος προστασίας δανειολήπτης κάνει χρήση δικηγόρου, οι τράπεζες θα αναλαμβάνουν το σχετικό κόστος, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εξασφαλίσει ο δανειολήπτης την προστασία της κατοικίας του. Η σχετική ρύθμιση έχει περιληφθεί, ύστερα από συμφωνία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, στην τροποποίηση του σχετικού νόμου που πρόκειται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.

Τέσσερα μέτωπα παρακολουθεί η Fitch

Δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη χαρακτήρισε την κατάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» από την Ελλάδα μέσα στους επόμενους 18 μήνες ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων Δυτικής Ευρώπης της Fitch, Μισέλ Ναπολιτάνο. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Κύπρο, τόνισε πως η Fitch σε ό,τι αφορά την Ελλάδα παρακολουθεί στενά τέσσερις τομείς: 1) Την πολιτική, όπου το περιβάλλον πλέον είναι πολύ πιο σταθερό από το 2015, 2) την ανάπτυξη, στην οποία ακόμη απουσιάζουν οι ισχυρές επενδύσεις, 3) τα δημοσιονομικά, γύρω από τα οποία υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις, και 4) τις τράπεζες, όπου η ποιότητα ενεργητικού παραμένει αδύναμη, αν και ο «Ηρακλής» αποτελεί ένα θετικό βήμα.

Ραντεβού των ΕΛΠΕ με επενδυτές στο Λονδίνο

Συναντήσεις με επενδυτές  έχουν σήμερα στο Λονδίνο τα Ελληνικά Πετρέλαια, στο πλαίσιο της Capital Markets Day Presentation την οποία διοργανώνει ο πετρελαϊκός όμιλος στη βρετανική πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στα γραφεία της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται υψηλή συμμετοχή ισχυρών επενδυτών, ενώ την παρουσίαση για λογαριασμό των ΕΛΠΕ έχει αναλάβει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ανδρέας Σιάμισιης  (φωτ.), ο οποίος εκτός από τα αποτελέσματα τριμήνου θα μιλήσει για τα στρατηγικά πλάνα του ομίλου για το επόμενο διάστημα. Τέτοιες συναντήσεις εντάσσονται στην προσπάθεια του ομίλου να διατηρήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών ενόψει της πώλησης μέρους της συμμετοχής του Δημοσίου μέσω book building. Η μετοχοποίηση πήρε μικρή αναβολή προκειμένου να αυξηθεί η τιμή της μετοχής και το έσοδο για το Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή