Ο φόνος που συντάραξε τη Ρωσία

Ο φόνος που συντάραξε τη Ρωσία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον φόνο της συντρόφου και πρώην φοιτήτριάς του και τον τεμαχισμό της σορού της ομολόγησε διαπρεπής Ρώσος καθηγητής Ιστορίας, συγκλονίζοντας ολόκληρη τη Ρωσία. O Oλεγκ Σοκόλοφ, 63 ετών, ειδικός στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και βραβευμένος με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, το 2003, συνελήφθη το Σάββατο ως ύποπτος δολοφονίας, όταν ανασύρθηκε από τον παγωμένο ποταμό Μόικα και μέσα στο σακίδιό του, έκπληκτοι, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν δύο κομμένα γυναικεία χέρια.

Ο δικηγόρος του, Αλεξάντερ Ποτσούεφ, δήλωσε, μιλώντας στο Γαλλικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο, ότι ο πελάτης του ομολόγησε την ενοχή του, έχει μετανοήσει για την πράξη του και συνεργάζεται με τις Αρχές. Μετά την πτώση του στα παγωμένα νερά, ο Σοκόλοφ διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου παραμένει νοσηλευόμενος για υποθερμία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος ιστορικός βρισκόταν σε κατάσταση μέθης όταν έπεσε στον Μόικα, παραπόταμο του Νέβα, στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, προσπαθώντας να ξεφορτωθεί τα άκρα της άτυχης κοπέλας. Αφού ξεφορτωνόταν το πτώμα του θύματός του, ο Σοκόλοφ σχεδίαζε να αυτοκτονήσει, ντυμένος Βοναπάρτης, στο Φρούριο των Πέτρου και Παύλου, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πρώην πρωτεύουσας της αυτοκρατορικής Ρωσίας. 

Ο Σοκόλοφ δίδασκε Ιστορία στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, όπου φοίτησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως δήλωσε στους αστυνομικούς, πυροβόλησε και σκότωσε την ερωμένη του κατά τη διάρκεια έντονου καβγά. «Το τελευταίο διάστημα οι αντιδράσεις της ήταν φοβερές όσον αφορά τα παιδιά μου. Με το που τα ανέφερα, άρχιζε να εξοργίζεται. Στη συνέχεια χάσαμε τον έλεγχο», δήλωσε ο δράστης χθες στο δικαστήριο, όπου εμφανίστηκε κλαίγοντας κατά διαστήματα. Μετά τη δολοφονία, τεμάχισε το πτώμα αποκεφαλίζοντάς το και κόβοντας τα άνω και τα κάτω άκρα. Ο δικηγόρος του τόνισε ότι ο Σοκόλοφ πιθανώς να ήταν ψυχικά διαταραγμένος ή να βρισκόταν υπό έντονο άγχος. Στο σπίτι του ιστορικού η αστυνομία ανακάλυψε το αποκεφαλισμένο σώμα της Αναστασίας Γεστσένκο, 24 ετών, με την οποία ο καθηγητής είχε δημοσιεύσει πληθώρα μελετών, συν ένα ματωμένο πριόνι.

Την απείλησε με σιδέρωμα

Ο Σοκόλοφ, ο οποίος δίδασκε και στο Πανεπιστήμιο της  Σορβόννης, στο Παρίσι, έχει συγγράψει πληθώρα βιβλίων για τον Γάλλο αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ενώ είχε υπάρξει και σύμβουλος σε πολλές κινηματογραφικές παραγωγές με θέμα τον Ναπολέοντα και συχνά συμμετείχε σε ιστορικές αναπαραστάσεις των ναπολεόντειων πολέμων. Πολλοί φοιτητές του τον χαρακτήρισαν ταλαντούχο δάσκαλο, ενώ κάποιοι τόνισαν ότι ήταν γνωστός για τη βίαιη συμπεριφορά του. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, ο δράστης της ειδεχθούς δολοφονίας είχε ξυλοκοπήσει και απειλήσει ότι θα σιδερώσει και θα σκοτώσει μια άλλη φοιτήτριά του, το 2008, αλλά η υπόθεση ουδέποτε κατέληξε στη Δικαιοσύνη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή