«Ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ με τους μπαχαλάκηδες»

«Ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ με τους μπαχαλάκηδες»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να ταυτιστεί με τους μπαχαλάκηδες». Με αυτή τη φράση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε το στίγμα της κυβέρνησης στις έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη χθεσινή επέμβαση της αστυνομίας στον προαύλιο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου, όπου συγκεντρώθηκαν φοιτητές με αφορμή την απόφαση της Συγκλήτου για κλείσιμο της σχολής μέχρι τη 17η Νοεμβρίου μετά την επιχείρηση της Κυριακής, με την οποία εντοπίστηκε γιάφκα, με κοντάρια, κράνη, γάντια, κουκούλες full-face, αλλά και κομμάτια από μάρμαρα και πέτρες.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ακόμα πως η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε τη σιωπή «για την εξάρθρωση της γιάφκας στα υπόγεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών», κάτι που «αποδεικνύει πως τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του ο ΣΥΡΙΖΑ υπέθαλψε αυτές τις συμπεριφορές».  Το σχόλιο κατέληγε πως η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εξοργίζει την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών» και πως «οι Ελληνες πολίτες στις γειτονιές και οι φοιτητές στα πανεπιστήμια θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς και ελεύθεροι από τη φασιστική επιβολή της άποψης ισχνών μειοψηφιών».  Είχε προηγηθεί μπαράζ επιθέσεων από στελέχη της Κουμουνδουρου στην κυβέρνηση για την αστυνομική επιχείρηση στο ΟΠΑ. Με σαφή διάθεση κάλυψης του υφιστάμενου status quo στα ελληνικά πανεπιστήμια, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πολιτική διάσταση στις επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδυναμίας στο προσφυγικό ώστε να συγκρατήσει ο πρωθυπουργός «το ακροδεξιό ακροατήριό του». Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «εικόνες ντροπής» που «παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές».

Είχαν προηγηθεί δεκάδες σχόλια στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήταν όλα στην ίδια σκληρή γραμμή. Στην κορυφή αναμφίβολα ήταν του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος προχώρησε σε μια έντονη ρητορική κλιμάκωση διατυπώνοντας το ερώτημα «μήπως τελικά ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που επιδιώκει ένα νέο Γρηγορόπουλο;». Στον ίδιο τόνο και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε πόστερ με το οποίο σημείωνε πως «η κανονικότητα επιτίθεται, η δημοκρατία απειλείται». Ακολούθησε μπαράζ δηλώσεων. Ο Πάνος Ρήγας, πρώην αναπλ. υπουργός Αμυνας, σε ανάρτησή του σημείωσε πως «όταν η αστυνομία μπαίνει στο πανεπιστήμιο για να διώξει τους φοιτητές που θέλουν να παραμείνει ανοικτό για να συνεχισθούν τα μαθήματα, μας γυρνάει σε άλλες εποχές», ενώ ο τέως υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου κάλεσε τον κόσμο και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να κατέβουν στον κόσμο.

Από την πλευρά του, ο κ. Ν. Φίλης σημείωσε πως «είχαμε πολλά χρόνια να ζήσουμε παρόμοιες καταστάσεις» καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «με τέτοιες αυταρχικές ενέργειες η ένταση κλιμακώνεται και δημιουργούνται προϋποθέσεις για καταστάσεις που δεν θέλουμε ούτε να διανοηθούμε». Η κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας επανήλθε με ένα λακωνικό, αλλά ιδιαίτερα καυστικό σχόλιο που έκανε λόγο για τον «ΣΥΡΙΖΑ του 3%» που «επέστρεψε δυναμικά αφήνοντας τα σοσιαλδημοκρατικά κοστούμια στα αζήτητα». Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν με σκωπτικό ύφος πως «αναμένουμε ανάρτηση στο Facebook από τον κ. Τσίπρα, με την οποία θα μας εξηγεί γιατί η γιάφκα, τα ρόπαλα και τα κράνη προάγουν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή